Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά πως κάτι τρέχει, αλλά όταν σε μια κριτική επιτροπή λαμβάνουν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενός Οργανισμού κι οι βραβευθέντες είναι, επίσης, μέλη του ίδιου Συμβουλίου ή ακόμα και συγγενείς μεταξύ τους, τότε είναι δύσκολο να πειστεί κάποιος πως οι διαδικασίες είναι αντικειμενικές και αδιάβλητες.

Αναφερόμαστε στους διαγωνισμούς συγγραφής που προκηρύσσει κάθε χρόνο το Ρ.Ι.Κ (Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου και Κυπριώτικου Σκετς). Στον περσινό διαγωνισμό Ραδιοφωνικού Θεατρικού Έργου το πρώτο βραβείο (€900) απονεμήθηκε στη Γεωργία Ιορδάνου, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στο Δ.Σ της Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και το δεύτερο βραβείο (€600) στον πρόεδρο του Δ.Σ της Ε.Θ.Σ.Κ., Γιώργο Θεοδοσίου. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχε η Βέλια Βασιλείου Κύρκου, μέλος του Δ.Σ της Ε.Θ.Σ.Κ. Στον Γιώργο Θεοδοσίου απονεμήθηκε και το τρίτο βραβείο (€600) στο διαγωνισμό συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχε η Έλενα Νικολάου, ταμίας της Ε.Θ.Σ.Κ. 

Τα ίδια άτομα (Ιορδάνου, Θεοδοσίου) κέρδισαν τα πρώτα βραβεία και στους δύο διαγωνισμούς του 2018 ενώ οι δύο κυρίες που συμμετείχαν στις κριτικές επιτροπές των περσινών διαγωνισμών (Βασιλείου, Νικολάου) απέσπασαν βραβεία στους διαγωνισμούς του 2019 στους οποίους συμμετείχαν τότε ως συγγραφείς.

Στον φετινό διαγωνισμό συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν πριν περίπου ένα μήνα, συνεχίστηκε το ίδιο μοτίβο με τους ρόλους να αντιστρέφονται. Στην κριτική επιτροπή συμμετείχε ο Γιώργος Θεοδοσίου και η Έλενα Νικολάου πήρε το τρίτο βραβείο (€600). 

Συγγραφείς είναι, κανείς δεν αμφισβητεί το ταλέντο τους. Ωστόσο, δεν μπορεί τη μια χρονιά μέλη του Δ.Σ. να συμμετέχουν ως κριτές και να βραβεύουν άλλα μέλη και την επόμενη χρονιά να αλλάζουν ρόλους ανταποδίδοντας τις βραβεύσεις.

Η πρωτοβουλία του ΡΙΚ για στήριξη της συγγραφής είναι αξιέπαινη, αλλά ταυτόχρονα η προσπάθεια μειώνεται από την στιγμή που ο θεσμός εξελίσσεται σε ένα κλειστό κύκλο μεταξύ γνωστών. Αν μη τι άλλο, πρέπει να διευρυνθούν οι κριτικές επιτροπές και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Θ.Σ.Κ. πρέπει να επιλέξουν ρόλο. Είτε ως κριτές, είτε ως συγγραφείς. Και τα δύο μαζί είναι σχήμα προβληματικό. Όσο και να νομίζουμε πως μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί, δεν είναι πάντα εφικτό. Αλλά ακόμα και να είναι, πρέπει και να φαίνεται. Και η σύνθεση των κριτικών επιτροπών όπως είναι σήμερα, δημιουργεί άλλη εντύπωση.

[email protected]