Σε δεύτερη διερεύνηση της υπόθεσης των οκτώ ασθενών που μολύνθηκαν, ύστερα από επέμβαση καταρράκτη στην οποία είχαν υποβληθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να χάσει τη ζωή του και άλλοι να χάσουν την όραση τους στο μάτι στο οποίο χειρουργήθηκαν, προχωρεί το υπουργείο Υγείας. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το αποτέλεσμα της αρχικής έρευνας που είχε διενεργηθεί και δεν απέδιδε συγκεκριμένες ευθύνες, δεν ικανοποίησε, αφού σε αυτό εντοπίστηκαν κενά τα οποία κρίθηκε απαραίτητο ότι έπρεπε να καλυφθούν, προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Μάλιστα, οι Ιατρικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, έκριναν ότι για να γίνει σωστή διερεύνηση της υπόθεσης θα έπρεπε να ζητηθεί η συνδρομή ειδικών, κάτι το οποίο έγινε και η όλη διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Όπως πληροφορούμαστε, τόσο στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο, όσο και στους εισαγωγείς των αναλωσίμων που χρησιμοποιήθηκαν στις συγκεκριμένες επεμβάσεις, στάλθηκαν εκ νέου ερωτηματολόγια, με πιο λεπτομερές ερωτηματολόγιο, αυτή τη φορά, ενώ έγινε για άλλη μια φορά καταγραφή όλων των στοιχείων που είχαν συλλεχθεί κατά την πρώτη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα, «η εκτίμηση ήταν ότι η έρευνα θα είχε ολοκληρωθεί στις 6 Ιανουαρίου, αλλά χρειάστηκε να συμπληρωθούν κάποια στοιχεία από τα νοσηλευτήρια. Από ό,τι γνωρίζω είναι στη φάση ολοκλήρωσης, υπάρχει ακόμη μια εκκρεμότητα και αναμένουμε ότι και αυτή θα καλυφθεί σύντομα». Οι Ιατρικές Υπηρεσίες, τόνισε, «έκριναν απαραίτητο, ότι για αυτή την υπόθεση, έπρεπε να γίνει διερεύνηση από ειδικούς και αυτό πράξαμε». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η έρευνα περιστρέφεται πλέον ξεκάθαρα γύρω από τα αναλώσιμα αλλά και τα προσωπικά εργαλεία των γιατρών που διενέργησαν τις επεμβάσεις, αφού όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν δείγματα που λήφθηκαν από τις εγκαταστάσεις του νοσηλευτηρίου, ήταν αρνητικές στη συγκεκριμένη ψευδομονάδα από την οποία μολύνθηκαν οι οκτώ ασθενείς. Παράλληλα, από τη διερεύνηση που έγινε στις παρτίδες φακών που χρησιμοποιήθηκαν, δεν προέκυψε κάτι που να δικαιολογεί τη μόλυνση. Κατά πόσον τελικά, η νέα αυτή έρευνα θα οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα είναι ωστόσο άγνωστο, αφού αρκετά από τα αναλώσιμα που είχαν χρησιμοποιηθεί, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν για να τύχουν του απαραίτητου ελέγχου. 

Συγγενείς: Ζητούμε την αλήθεια

Στα χέρια των συγγενών των οκτώ ασθενών, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, βρίσκεται το πόρισμα της έρευνας που είχε διεξαχθεί από το υπουργείο Εργασίας. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του Πατήρ Ραφαήλ, συγγενής ασθενούς, «το πόρισμα περιλαμβάνει ημερομηνίες και ονόματα αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν για την υπόθεση. «Εμείς υποχρεωτικά θα ζητήσουμε οι εμπειρογνώμονες μας να εξετάσουν την κάθε μελέτη, πότε έγιναν οι εξετάσεις, θα ζητήσουμε να διερευνηθούν μία προς μία. Δεν θα καλυφθούμε με το που έστειλαν ένα πόρισμα και λένε ότι έγιναν οι εξετάσεις». 

Εκείνο που ζητούν οι συγγενείς, είπε, «είναι η αλήθεια. Ζητούμε την αλήθεια» και πρόσθεσε ότι οι οικογένειες, «αναμένουν ακόμη το πόρισμα του υπουργείου Υγείας και της Αστυνομίας».

«Ο ένας άνθρωπος έχει πεθάνει. Άρα πρέπει να βρούμε την αιτία. Για να γίνει αυτό το πράγμα κάτι λάθος πήγε. Άρα δεν θα δεχτώ να πάρω στα χέρια μου πόρισμα από το υπουργείο Εργασίας και Υγείας και να μου λένε ότι από πλευράς τους είναι καθαροί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», προειδοποίησε ο Πατήρ Ραφαήλ, προσθέτοντας ότι «οι συγγενείς εδώ και τόσους μήνες περιμένουν, οι αρμόδιες Αρχές είχαν στη διάθεση τους τον χρόνο για να διερευνήσουν την υπόθεση, οι καταγγελίες μας στην Αστυνομία έχουν γίνει έγκαιρα και τώρα περιμένουμε ότι θα έρθουν με τη σειρά τους να μας ενημερώσουν επίσημα και αρμοδίως όπως οφείλουν να πράξουν. 

«Αν έρθει και το υπουργείο Υγείας και πει ότι δεν βρίσκει κάποια αιτία, τότε το θέμα θα πρέπει να πάρει άλλες διαστάσεις», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε παράλληλα ότι «εάν το υπουργείο Υγείας, δεν καταγράψει την αιτία της μόλυνσης, τότε από πλευράς τους οι οικογένειες θα εντοπίσουν και θα συγκροτήσουν ειδικούς από το εξωτερικό για να κάνουν τη δική τους έρευνα για το εν λόγω ζήτημα».