Ένα βήμα πριν από την απόφαση για επαναλειτουργία των αεροδρομίων, την επανέναρξη των πτήσεων και την κατάργηση της καραντίνας για όσους φθάσουν στην Κύπρο από το εξωτερικό,  βρίσκεται η Κυβέρνηση, ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει αύριο με στόχο να οριστικοποιήσει τα όσα ήδη φαίνεται να έχουν προαποφασιστεί. 
 
Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέδωσε στους επιστήμονες κατάλογο με είκοσι συνολικά χώρες ζητώντας τους να τις κατηγοριοποιήσουν ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα την οποία παρουσιάζουν και να καταγράψουν τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται κατά την άφιξη τουριστών στην Κύπρο από τις χώρες αυτές. 
 
 
Στον κατάλογο, όπως πληροφορούμαστε, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Μάλτα και η εντολή που δόθηκε στους επιστήμονες είναι να ολοκληρώσουν το έργο τους το συντομότερο δυνατό. Αυτό, επειδή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το πλάνο της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε επανέναρξη των πτήσεων στις 9 Ιουνίου για εμπορικούς σκοπούς και στην επανέναρξη των πτήσεων για τουρισμό στις 20 του μήνα. 
 
Κάποιες άλλες πληροφορίες, εξάλλου, φέρουν την Κυβέρνηση να προγραμματίζει τον τερματισμό του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τα άτομα που φθάνουν στην Κύπρο με ναυλωμένες πτήσεις και η σχετική ανακοίνωση δεν αποκλείεται να γίνει αύριο και να έχει άμεση ισχύ. 
 
Το σκηνικό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, παρά το γεγονός ότι η επαναλειτουργία τους δεν μπορεί να καθυστερήσει με δεδομένη την επίσπευση της άρσης των περιορισμών στις πτήσεις. Στην περίπτωση επαναλειτουργίας τους τα ξενοδοχεία θα πρέπει βεβαίως να εφαρμόζουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, ενώ οι επιστήμονες έχουν κληθεί να δώσουν οδηγίες και για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται στην περίπτωση κατά την οποία εντοπιστούν κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ επισκεπτών ή προσωπικού. Κατέστη σε όλους σαφές βεβαίως ότι κανένα ξενοδοχείο δεν θα πρέπει να καλείται να αναστείλει τη λειτουργία του. 
 
Ανεξαρτήτα από τα όσα αφορούν στα αεροδρόμια και τον τουρισμό γενικότερα, στον νέο σχεδιασμό φαίνεται να περιλαμβάνεται και η επίσπευση της άρσης επιπρόσθετων μέτρων τα οποία περιλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στην τρίτη και τέταρτη φάση των χαλαρώσεων. 
 
Όπως άφησαν να εννοηθεί χθες οι επιστήμονες σε δηλώσεις στις οποίες προέβησαν ύστερα από τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις επόμενες ημέρες ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα και σε ό,τι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες που αφορούν στα παιδιά και τα κολυμβητήρια, ενώ όπως όλα δείχνουν τελευταία στη σειρά θα παραμείνουν τα γυμναστσήρια και οι σχολές χορού, αφού η επιδημιολογική ομάδα θεωρεί ότι στους χώρους αυτούς εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για μετάδοση του ιού. 
 
«Κάποια μέτρα θα επισπευσθούν κατά ένα δεκαήμερο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, ενώ από την πλευράς της η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Κολιού επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να επισπευσθεί η άρση των μέτρων, παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν αύριο μετά τη συνεδρίαση του  Υπουργικού Συμβουλίου. 
 
Σήμερα, πάντως, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντήσουν στο Προεδρικό οι υπουργοί Υγείας και Μεταφορών. 

Παραμένει το μέτρο για τους ηλικιωμένους

«Τα φαρμακεία και υπεραγορές τροφίμων εξυπηρετούν κατά τις καθημερινές ημέρες, το Σάββατο και τις Κυριακές (όπου ισχύει από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους έως τις 10.00 π.μ.) αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας, άτομα εξήντα 60 ετών και άνω και άτομα με αναπηρίες».

Εξακολουθούν να απαγορεύονται 

⦁    Εξακολουθεί να απαγορεύεται η πρόσβαση σε παιδότοπους και κλειστούς χώρους αθλήσεως, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς. 
⦁    Στους κλειστούς χώρους αθλήσεως περιλαμβάνονται και τα κλειστά κολυμβητήρια, πλην των εγκαταστάσεων τις οποίες υποδεικνύει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού μόνο για προπονήσεις αθλητών και αθλητριών υψηλής επίδοσης, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και στον Σχεδιασμό Υψηλής Επίδοσης του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, χωρίς όμως να γίνεται χρήση αποδυτηρίων και/ή γυμναστηρίων και άλλων παρεμφερών υποδομών, νοουμένου ότι οι μετέχοντες στην προπόνηση δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα, περιλαμβανομένου και του προπονητή.
⦁    Απαγορεύονται οι μαζικές ή οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, παρελάσεις, συναυλίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, υπαίθρια πανηγύρια, καθώς και η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών και άλλων αθλητικών αγώνων.