To Top
20:49 Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2019
philenews insider
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Capital.gr
ΜΑΖΙ ΜΕ
Forbes
insider banner
Επόμενο
Προηγούμενο
Βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις – Airbnb
ΑΡΧΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΠΟΨΕΙΣ • Βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις – Airbnb
  04 Νοεμβρίου 2019, 9:00 πμ  
Έχει υποβληθεί προς συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου όπου γίνεται κάποια προσπάθεια για τη ρύθμιση του θέματος των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, π.χ. Airbnb. Αυτό από μόνο του είναι θετική εξέλιξη.
Υποβάλλουμε λοιπόν και τις δικές μας εισηγήσεις επί του θέματος, οι οποίες προέρχονται από τις δικές μας εμπειρίες των τελευταίων ετών και περιλαμβάνουν τις κύριες μας παρατηρήσεις (υπάρχουν και άλλες).
● Έχει αφαιρεθεί η εισήγηση για την έγκριση από τη διαχειριστική επιτροπή η χρήση ενός διαμερίσματος/κατοικίας (σε περίπτωση ενιαίας ανάπτυξης).
Κατά την άποψή μας αυτό είναι τεράστιο λάθος και άπτεται της όλης φιλοσοφίας τέτοιων ενοικιάσεων, μια και που ο κύριος λόγος αντίδρασης είναι η οχληρία που προκαλείται από τέτοιους ενοικιαστές. Κατά την άποψή μας η έγκριση της διαχειριστικής επιτροπής είναι επάναγκες και η οποία έγκριση θα δίδεται προς τον ιδιοκτήτη επί χρονιαίας βάσης και όχι ανά τριετία.
● Μας είναι αδιανόητο πως κάποιος δικαιούχος θα μπορεί να διαφημίζει τέτοια ενοικίαση χωρίς προηγουμένως να έχει καταγραφεί το υποστατικό του στον κατάλογο τέτοιων ενοικιάσεων του μητρώου με το Υφυπουργείο. 
Όχι μόνο το Υφυπουργείο Τουρισμού, αλλά και η τοπική Αρχή (Δήμοι κ.λπ.) να δικαιούνται αυτεπάγγελτα να διακριβώνουν την ύπαρξη άδειας. Οι τοπικές Αρχές να δικαιούνται επιβολή φόρου έστω 10% επί των εισοδημάτων τέτοιων μονάδων (έχουμε άποψη πως αυτό μπορεί να διασφαλιστεί). Με το κίνητρο αυτό η τοπική Αρχή όχι μόνο θα βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος και της αποφυγής φόρου, αλλά θα έχει και κάποιο οικονομικό κίνητρο επί του θέματος. Η φορολόγηση του ενοικίου δεν είναι νέο φαινόμενο, αλλά υπάρχουν ήδη παραδείγματα, όπως π.χ. στις Πλάτρες. 
● Για να εγγραφεί μια μονάδα ως τέτοια θα πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, μια και που χωρίς αυτό δεν δικαιούται να κατέχεται (είναι παράνομο). Άρα εκείνες οι μονάδες που δεν έχουν δεν δικαιούνται, επιβραβεύοντας έτσι την παρανομία τους;
● Η ασφαλιστική κάλυψη που απαιτείται να καλύπτει και την ασφάλιση έναντι τρίτων (third party insurance) προς τους ενοικιαστές και που αποτελεί προστασία τόσο στους ιδιοκτήτες, όσο και στους ενοικιαστές για ποσό τουλάχιστον €100.000.
● Στην κατάταξη των κτηρίων δεν μας είναι κατανοητό. Δηλαδή η εισήγηση είναι να μην δικαιούνται ενοικίασης μονάδες με κοινόχρηστη πρόσβαση π.χ. κλιμακοστάσια για διαμερίσματα; Αυτό είναι λάθος διότι περιλαμβάνει τους περισσότερους ιδιοκτήτες οικοδομών - ίδε και περιπτώσεις όπου ολόκληρη η πολυκατοικία είναι ιδιοκτησία ενός.
● Ο περιορισμός κατοχής στο μέγιστο 10 άτομα είναι κατανοητός, αλλά πώς αυτό μπορεί να ελεγχθεί; Ο περιορισμός να ισχύει 2 άτομα ανά αδειούχο υπνοδωμάτιο.
● Το Φ.Π.Α. αποτελεί πρόβλημα και χρειάζεται ξεκάθαρη θέση της Υπηρεσίας. Όπως έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα η προσέγγιση του Φ.Π.Α. ή όχι, είναι μη ξεκάθαρη και θα δημιουργήσει πρόβλημα (όπως είναι οι ιδιοκτήτες που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες των ξενοδοχειακών μονάδων, τότε επιβάλλεται το Φ.Π.Α. – Τι σημαίνει αυτό;).
● Την ευθύνη της καταγραφής των ενοικιάσεων θα πρέπει να φέρουν εκτός από τους ιδιοκτήτες, οι διαχειριστικές επιτροπές, οι developers και κτηματομεσίτες, οι οποίοι θα έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν τις ανάλογες καταστάσεις στο υφυπουργείο και θα είναι η υποχρέωσή τους με υπεύθυνη δήλωση. Παρομοίως πιστεύουμε ότι είναι τουλάχιστον η «ηθική» υποχρέωση κατοίκου ενός έργου να καταγγέλλει τέτοιες ενοικιάσεις στο Υφυπουργείο.  Δηλαδή, η εφαρμογή του με εκατοντάδες καταγγελίες από τη μια και από την άλλη η πάταξη αυτού του φαινομένου χρήζει δραστικά μέτρα. Στην κατοικία μας στο Πισσούρι, μέρος 50 κατοικιών τουλάχιστον, οι 20 ενοικιάζονται με αυτήν τη βάση (Α. Λοΐζου) με συνεχή οχληρία και καταστρατήγηση της καλής διαχείρισης.
● Θα πρέπει να μελετηθεί εάν οι ενοικιαστές έχουν τη δυνατότητα να καταταγούν ως θέσμιοι. Αν και πρόκειται για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις (κάτω των 6 μηνών –και με έπιπλα και βάσει αποφάσεων του δικαστηρίου δεν θεωρούνται θέσμιες) σε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης ενοικιάζει τη μονάδα, π.χ. σε κτηματομεσίτη, πλατφόρμα κ.λπ. για περίοδο π.χ. ενός έτους, ο αρχικός αυτός ενοικιαστής καθίσταται θέσμιος. Να εξαιρεθούν από το ενοικιοστάσιο;
● Η περίπτωση ξένων ιδιοκτητών είναι πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται ο έλεγχος από την τοπική Αρχή, μια και που θα δικαιούται εισόδημα. Ταυτόχρονα, χρήζει ελέγχου από το Υφυπουργείο παρακολουθώντας τις διεθνείς πλατφόρμες και ιδιωτικές διαφημίσεις (είναι σχετικά εύκολο).
● Υπάρχει ήδη νομοθεσία που απαγορεύει την ενοικίαση μονάδων λιγότερο από 30 ημέρες σε έναν ενοικιαστή. Αυτό όμως δεν έχει εφαρμοστεί από τον τότε ΚΟΤ.
● Η ύπαρξη πισίνας είναι ένα άλλο πρόβλημα με την ύπαρξη ναυαγοσώστη σε πέρα από της μιας κατοικίας. Είναι μια σκέτη ανοησία, μη εφαρμόσιμη για την οποία υποβάλαμε προτάσεις προ 8 ετών (τι είναι κοινόχρηστη και τι είναι ιδιωτική πισίνα. Υπάρχει σύγχυση και αυτό παρόλες τις διατάξεις της Ε.Ε. επί του θέματος).
● Από τις 20.000 μονάδες που ενοικιάζονται (βάσει μελέτης της KPMG) εάν υποθέσουμε ότι ο μέσος όρος της ενοικίασης είναι €50/ημέρα για 6 μήνες, τότε το συνολικό εισόδημα (αδήλωτο) ανέρχεται σε €180 εκατ. περίπου.
Ασφαλώς τα αυστηρά μέτρα εμπερικλείουν και κάποιο μειονέκτημα στο ότι αποθαρρύνουν τους επενδυτές για εισόδημα, αλλά το φαινόμενο αυτό με τα πολλαπλά του προβλήματα, έχει αναδειχθεί ως τέτοιο σε όλο τον κόσμο (ίδε τελευταίο ρεπορτάζ του YouTube για τη Νέα Υόρκη επί του θέματος).
Αυτά προς το παρόν και αν και οι ξενοδόχοι έχουν όλη την συμπάθειά μας, εντούτοις η πρόσφατη αφύπνισή τους (ίδε άρθρο μας πριν από 4 χρόνια) δεν τους δικαιολογεί.
 
* F.R.I.C.S. – Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ – Εκτιμητές Ακινήτων, Πωλητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης.

www.aloizou.com.cy
info@aloizou.com.cy
 
  Αντώνης Λοΐζου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...