Νόμιζαν, στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Προεδρικό ότι δεν θα ξανακούσουν το όνομα «Κενάν Αγιάς» όταν αποφάσιζαν να τον εκδώσουν στη Γερμανία, κατ’ εντολήν της Τουρκίας και προτάσσοντες δήθεν κάποιου είδους νομιμοφροσύνη. Νόμιζαν πως ξεμπέρδευαν με το βάρος της έκδοσης ενός Κούρδου αγωνιστή, που γλύτωσε μετά από 13 χρόνια σε τουρκικές φυλακές, ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ευρώπη, φώναξε για το δίκαιο του κουρδικού και συνελήφθη στη Λάρνακα, ως πολιτικός πρόσφυγας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νόμιζαν πως έδιωχναν το βάρος από πάνω τους λέγοντας μπούρδες για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και ένα ευρωπαϊκό ένταλμα που γράφτηκε –άμεσα ή έμμεσα– στους θεοσκότεινους οντάδες της τουρκικής ΜΙΤ.

Αλλά ο Κενάν Αγιάς, αυτός ο Κούρδος λεβέντης, δεν άφηνε την τελευταία του πνοή όταν έμπαινε στο αεροπλάνο για τη Φρανκφούρτη, συνοδευόμενος από τη γερμανική αστυνομία. Παραμένει πολιτικός πρόσφυγας και τελεί υπό κράτηση σε ειδικά κρατητήρια για τρομοκράτες στο Αμβούργο, όπως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ο δικηγόρος του Ευστάθιος Ευσταθίου, ο οποίος τον επισκέφτηκε την περασμένη Δευτέρα. Μετά από τέσσερις μήνες δεν του έχουν παραδοθεί ούτε τα βιβλία του γιατί οι γερμανικές αρχές, στις οποίες η Κύπρος εμπιστεύτηκε έναν άνθρωπο που βρισκόταν υπό την προστασία της, φοβούνται μήπως διαβάσει για τον Οτσαλάν και συγκινηθεί. Οποιαδήποτε συνομιλία του καταγράφεται και παρακολουθείται ωσάν να διέπραξε τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου και πρέπει να τιμωρηθεί.

Κοιμούνται τις νύχτες όσοι τον καταδίκασαν σε αυτό τον εξευτελισμό; Όσοι τον καταδίκασαν επειδή βρέθηκε σε λίστες Τούρκων κυνηγών κεφαλών, λίστες που έφτασαν στη Γερμανία και έπειτα σε όλη την Ευρώπη; Όσοι τον καταδίκασαν χωνεύοντας το ψέμα περί τρομοκρατίας και τη συκοφαντία ολόκληρου του κουρδικού λαού; Όσοι τον καταδίκασαν τάχα γιατί είναι νομιμόφρονες και δεν μπορούσαν να πάρουν θέση ενάντια σε τέσσερις δικαστές; Όσοι προτίμησαν να σωπάσουν για να μη θέσουν σε κίνδυνο διακρατικές σχέσεις με την πιο πιστή σύμμαχο της Τουρκίας στην ΕΕ, τη Γερμανία; Κοιμούνται τις νύχτες οι δικαστές του Ανωτάτου, που εξευτέλισαν τον θεσμό της δικαιοσύνης, δίχως να έχουν ενώπιόν τους την παραμικρή αξιόποινη πράξη, για να αξίζει σε αυτό τον άνθρωπο αυτός ο εξευτελισμός;

Μα ο Κενάν δεν θα λησμονηθεί, ό,τι κι αν έλπιζαν οι κρατούντες που κουνούσαν το δάκτυλο σε όσους αντιδρούσαν στην έκδοσή του. Ο Κενάν έχει την τύχη μιας ασταμάτητης ομάδας υπεράσπισης και ανθρώπων που δεν θα ησυχάσουν αν δεν επιστρέψει στην Κύπρο, τη δεύτερη πατρίδα του. Για να διηγηθεί την απομόνωση στις φυλακές του «ευρωπαϊκού» Αμβούργου και το καψόνι των γερμανικών αρχών που δεν λογαριάζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Για να ξαναμιλήσει για την εμπλοκή της Κύπρου στην τουρκική εκστρατεία εθνοκάθαρση και να ξαναγράψει για την ιστορία του Κουρδιστάν και την κοινή μας μοίρα. Για τον Θεόφιλο, τον Οτσαλάν, την αντίσταση, την ελευθερία. Όσο κι αν ελπίζουν ο Πρόεδρος, οι υπουργοί του, οι δικαστές, να μην ξανακούσουν το όνομά του, να μην ξανακούσουν για τους Κούρδους, τις Κούρδισσες ή άλλους λαούς που πολεμούν εναντίον της τουρκικής κατοχής.

Βάστα Κενάν Αγιάς.

[email protected]