Η Ισπανία μοιάζει με καζάνι που βράζει αυτές τις μέρες. Η χώρα παραμένει χωρίς κυβέρνηση από το καλοκαίρι που έγιναν οι εκλογές. Στην προσπάθειά του να βρει συμμάχους ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ προχώρησε σε συμφωνία με το αυτονομιστικό καταλανικό κόμμα Junts, η οποία περιλαμβάνει την έγκριση ενός αμφιλεγόμενου νόμου που θα χορηγεί αμνηστία σε όσους καταδικάσθηκαν για την απόπειρα να αποσχιστεί η Καταλονία από την Ισπανία το 2017.

Η πιθανότητα αμνήστευσης έχει εξοργίσει πολλούς Ισπανούς, ακόμη και ανάμεσα στους υποστηρικτές του Πέδρο Σάντσεθ και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Και αυτό φάνηκε και από τις ογκώδεις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν και βροντοφώναξαν εναντίον του σχεδίου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Ισπανό, υπηρεσιακό πρωθυπουργό, «προδότη».

Ο ίδιος ο Πέδρο Σάντσεθ υποστηρίζει πως με το σχέδιο εκτονώνονται μακροχρόνιες εντάσεις στην Καταλονία και πως αυτό με τον τρόπο θα κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν με το παράνομη δημοψήφισμα του 2017. Πάντως, μια αμνηστία θα μπορούσε να αθωώσει ως και 1,400 πολιτικούς και ακτιβιστές, ανάμεσα τους και τον ηγέτη του Junts, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος σήμερα ζει αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Vox, αλλά και αρκετά στελέχη των Σοσιαλιστών, τον κατηγορούν πως οποιαδήποτε συμφωνία διαγράφει κατηγορίες που συνδέονται με τον παράνομο δημοψήφισμα πριν από έξι χρόνια θα υπονομεύσει το δικαστικό σύστημα και θα καταστρέψει την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου. Υποστηρίζουν, πως ο Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να κυβερνήσει, στην ουσία πουλά την ψυχή του στο διάβολο και αδιαφορεί για τις συνέπειες.

Ο Πέδρο Σαντσεθ δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος πολιτικός που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια για να παραμείνει στην εξουσία. Και είναι αλήθεια πως οι θέσεις του πως η αμνήστευση θα ενώσει το λαό, δεν πείθουν ιδιαίτερα, ειδικά αν δει κάποιος πόσο έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί και πως οι Ισπανοί αντί να έρχονται πιο κοντά διχάζονται ακόμη περισσότερο. Και ενδεχομένως να έχουν και δίκαιο. Πόσο ενωτική μπορεί να είναι η σύναψη μιας συμφωνίας με εκείνους που θέλουν να διασπάσουν την Ισπανία;

Οι συμβιβασμοί που επιθυμεί να κάνει ο Πέδρο Σάντσεθ είναι επικίνδυνοι. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν πως στο τέλος μπορεί και να στραφούν εναντίον του. Λίγοι θα του συγχωρέσουν αν προχωρήσει σε ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα. Και το μόνο που ενδεχομένως να πετύχει είναι στις επόμενες εκλογές να ανεβάσει τα ποσοστά και του Λαϊκού Κόμματος και του Vox.