ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι η κατοχική δύναμη στοχευμένα και συστηματικά προκαλεί μικρές κρίσεις και εντάσεις εντός της νεκρής ζώνης. Συνεχίζει το παιχνίδι αυτό έχοντας ως επιδίωξη να αρπάξει μέρος της νεκρής ζώνης. Κι αυτό δεν το κάνει τώρα αλλά διαχρονικά. Αυτή την περίοδο, όμως, ό,τι πράττει το κάνει «φωναχτά» για να προκαλεί. Αυτό συνδέεται με την τακτική της επιβολής νέων τετελεσμένων από την κατοχική πλευρά.

ΟΠΩΣ συναφώς αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, μετά τον Άγιο Δομέτιο και την Πύλα, κινήσεις από τουρκικής πλευράς καταγράφηκαν εσχάτως και στην περιοχής της Δερύνειας, με την Κυβέρνηση να προβαίνει σε εκ νέου διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου. Στη Δερύνεια, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει επέκταση των έργων. Ορατό είναι αυτό το ενδεχόμενο. Αλλά και στα κατεχόμενα να γίνονται τα οχυρωματικά έργα, επιβάλλεται να υπάρχει αντίδραση, όπως το έχει εξαγγείλει η Λευκωσία.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ τακτική είναι γνωστή: Γκριζάρει διάφορες περιοχές, αμφισβητεί, καταλαμβάνει έδαφος και επιβάλλει τετελεσμένα. Πρόκειται για μια τακτική, η οποία συνδέεται και με κάτι άλλο: Η κατοχική πλευρά επιδιώκει να διεξάγει συζητήσεις με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το ψευδοκράτος. Για τις όποιες «διαφορές» και τα ζητήματα, που προκύπτουν στη νεκρή ζώνη να συζητούνται μεταξύ της Ειρηνευτικής Δύναμης και του παράνομου καθεστώτος. Κι αυτός είναι διαχρονικός στόχος της Άγκυρας και εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας αναβάθμισης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

ΟΙ παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη είναι συνεχείς. Είναι σαφές πως οι τουρκικές κινήσεις γίνονται πλέον σε όλο το μήκος της νεκρής ζώνης. Από την Πύλα, στα Στροβίλια, στο γήπεδο Ταξίμ, στο Λήδρα Πάλας, στον Άγιο Δομέτιο ( τόσο στο «Σπίτι της Μαρίας» και στο αγγλικό νεκροταφείο), στην Αυλώνα και Δένεια, είναι συνεχείς οι προκλήσεις της κατοχικής πλευράς.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ως Λευκωσία «αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το καθεστώς» όπως ήταν πριν. Παράλληλα, θα πρέπει- θεωρούμε- η Κυπριακή Δημοκρατία να λαμβάνει κι άλλα μέτρα, που αφορούν την ασφάλεια των περιοχών. Κάτι το οποίο είναι ευθύνη της Εθνικής Φρουράς. Οι τουρκικές κινήσεις, αν δεν αντιμετωπιστούν, θα εδραιωθούν ως τετελεσμένα.