Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ δύναμη συνεχίζει τις προκλήσεις στη νεκρή ζώνη. Πρόκειται για μια συστηματική μεθοδευμένη προσπάθεια για την προώθηση των δυνάμενων κατοχής και την κατάληψη εδαφών. Κατάληψη τμήματος της νεκρής ζώνης. Οι νέες προκλήσεις σημειώνονται στην περιοχή της Δένειας. Σε μια περιοχή, στην οποία συχνά-πυκνά, προκαλεί επεισόδια, προβαίνει σε παραβιάσεις ο στρατός κατοχής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κοινοτάρχη της Δένειας, Χριστάκη Παναγιώτου, τα τουρκικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα στα όρια της νεκρής ζώνης, στην πλευρά των κατεχομένων.

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ κατοχής φαίνεται να προχωρεί στην κατασκευή αντιαρματικής τάφρου κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού. Στο μεταξύ, μόλις αυτό διαπιστώθηκε έχουν γίνει ενέργειες από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς. Έχουν γίνει  διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη, η οποία έχει την ευθύνη εποπτείας της νεκρής ζώνης.

ΠΟΙΑ όμως είναι η αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ; Ο εκπρόσωπος της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, Αλίμ Σιντίκ, σχολιάζοντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορές για εργασίες στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας, είπε πως τα έργα διεξάγονται  έξω από την ουδέτερη ζώνη των Ηνωμένων Εθνών. «Είμαστε σε επαφή με τον τοπικό κοινοτάρχη για να τον καθησυχάσουμε ότι το καθεστώς της ουδέτερης ζώνης παραμένει αμετάβλητο», πρόσθεσε. «Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρακολουθεί στενά την περιοχή για να αποτρέψει τυχόν εντάσεις», είπε ακόμη ο κ. Σίντικ, με τρόπο που υποβαθμίζει την εξέλιξη αυτή.

ΤΙ σημαίνει, όμως, αυτό που είπε ότι «είναι εκτός της ουδέτερης ζώνης»; Γίνονται στρατιωτικά έργα από την κατοχική δύναμη και τα Ηνωμένα Έθνη το μόνο που έχουν να αναφέρουν είναι πως οι Δυνάμεις του Διεθνούς Οργανισμού παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και πως θα αντιδράσούν, θα παρέμβουν για να αποτρέψουν εντάσεις; Δεν προκαλούν εντάσεις οι κατασκευές στρατιωτικών έργων; Εάν δεν προκληθεί επεισόδιο και δεν δημιουργηθεί κρίση τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα παρέμβουν; Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή την λογική.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ημερομηνίας 22 Δεκεμβρίου 2023, για τις τουρκικές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη σημείωσε τα εξής: «Ανησυχώ βαθύτατα ότι αυτές οι κλιμακούμενες παραβιάσεις από τις Τουρκικές Δυνάμεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή κρίση. Την εποχή που η Μέση Ανατολή καταστρέφεται από τον πόλεμο, η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία». Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο ως προς το τι επιδιώκει η κατοχική δύναμη.