Έχω να σας μεταφέρω συμπατριώτες μου στην Κύπρο ότι ζούμε στιγμές απείρου κάλους στην Αθήνα, χάρη στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που, από τη στιγμή που έκανε την ατυχή παρέμβασή του ο λαοπρόβλητος Τσίπρας ο οποίος οδήγησε το κόμμα στο 17%, είναι σαν να βλέπουμε σε διαρκή ζωντανή μετάδοση μαραθώνια ταινία των Monty Python’s. Αυτής της φοβερής κωμικής ομάδας σπουδαίων ηθοποιών, που είχαν το ταλέντο να εξευτελίζουν τα πάντα, αλλά με τρόπο ευφυή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που ήταν εφεύρημα του Τσίπρα, εκεί που ως τώρα έπλεε σε πελάγη ατέρμονης ευτυχίας (κυρίως επειδή κέρδισε κατά κράτος όλη την παλιά φρουρά στις ανοικτές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος – άλλως, τους πήρε τα σώβρακα όπως λέμε στην χυδαία εκδοχή του), μέσα σε λίγες μέρες ωρίμασε θαρρείς απότομα και μεταμορφώθηκε σε πολιτικό θηρίο.

Εκεί που ο Τσίπρας, με ένα απλό ραβασάκι (και όχι κατά πρόσωπο), αποφάσισε ότι το κόμμα πρέπει να εκλέξει νέο αρχηγό, και η παλιά φρουρά αποφάσισε στο άψε-σβήσει και την αντίπαλό του, την Όλγα Γεροβασίλη, ο Κασσελάκης πηρε πίσω χθες το «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε… ) που είπε προχθές, και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Με εκπληκτική άνεση επί σκηνής, τους παρέλαβε όλους τους παλιούς γενεές δεκατέσσερεις, αυτούς που μαζί με τον Τσίπρα μίκρυναν το κόμμα, και τους είπε το αυτονόητο: Εγώ κέρδισα με συντριπτική διαφορά από τους υπόλοιπους τις εκλογές που έγιναν πριν από λίγους μήνες, είναι υβρις επομένως να θέλετε τώρα να με ανατρέψετε …
Κάτι, που απέδωσε πολύ καλύτερα από εμένα τώρα, ο συνάδελφός μου στο Protagon, Κώστας Γιαννακίδης, σε μία μόνο παράγραφο:

«Και στο τέλος, ο θριαμβευτής του συνεδρίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης. Που εισήγαγε την έννοια του συναισθηματικού λαϊκισμού με τις ραγισμένες καρδιές και την ανοιχτή αγκαλιά προς τον κόσμο. Τώρα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ή, τέλος πάντων, έχει ανοιχτό δρόμο, αλλά κυρίως τη νομιμοποίηση να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις. Στο συνέδριο έβαλε το κόμμα στο τσεπάκι του και έδειξε ότι το μάτι του γυαλίζει. Ναι, μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει και πάλι η μουρμούρα. Αλλά μέχρι τότε μπορεί και να τους έχει φιμώσει. Μπορεί πολλοί να γελάτε με την κατάσταση, όμως δεν είμαι πλέον σίγουρος ότι ο τύπος είναι για γέλια.»

Σε αυτό το Συνέδριο, αναδυθήκαν ξανά τα παλιά μυαλά που ξέρουν άριστα πως να ανακατεύουν την τράπουλα και να σημαδεύουν τα χαρτιά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο πολύς Πολλάκης, που ηταν με τον Στέφανο στην αρχή (γιατί έτσι του υπέδειξε ο Τσίπρας), αλλά τον πέταξε σαν στυμμένο λεμόνι όταν ο Κασσελάκης ζήτησε κομματική πειθαρχία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για ομόφυλα ζευγάρια και ο Πολλάκης διαφώνησε – καθότι όπως ξέρουμε, ο Κρητίκαρος είναι άντρας! Και ο Νίκος Παππάς που είναι λιγότερο … ντόμπρος, άρα και πιο επικίνδυνος, καθώς ξέρεις άριστα να φτιάχνει και να τηρεί ισορροπίες.

Ο Κασσελάκης μπήκε με φόρα στο Συνέδριο, με άγνοια κινδύνου και περιορισμένο πολιτικό βάρος. Χαρακτηριστική περίπτωση, την πρώτη μέρα ανέβηκε στη σκηνή, πήρε τον λόγο και είπε:
«Ζητώ τώρα την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και καταχειροκροτήθηκε. Βεβαίως.
Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου αναστατώθηκε τόσο πολύ με την τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και συγκάλεσε αμέσως το πολεμικό του συμβούλιο για να εξετάσει το αίτημα…