Πέταξαν €38 εκατ. στο γάμο του καραγκιόζη και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Έτσι χειρίζονται τα εκατομμύρια, τα οποία πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες με κόπο και μόχθο, ένα τσούρμο πολιτικάντηδες και μερικοί άλλοι ακριβοπληρωμένοι γραφιάδες των υπουργείων. Λες και είναι στραγάλια. Μάλιστα, διαθέτουν τόσο θράσος, που τολμάνε να βγαίνουν δημοσίως και να παριστάνουν τους γκουρού της οικονομίας. Να το παίζουν τσάροι καλώντας τον κοσμάκη να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι. Και ας το έχουν σφίξει τόσο πολύ τα προηγούμενα χρόνια, που μόλις μετά βίας εισπνέουν.

Για την παραδοχή του υπουργείου Οικονομικών προχθές, ότι μοίρασαν δεκάδες εκατομμύρια την περίοδο της πανδημίας σε μη δικαιούχους ο λόγος. Με το πλέον εξωφρενικό να είναι η χωρίς αιδώ ομολογία ότι γι’ αυτή την περιώνυμη αμέλεια δεν λήφθηκε το παραμικρό διοικητικό ή πειθαρχικό μέτρο!

Βεβαίως, όπως πολλοί θα έχετε διαβάσει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παραδοχή, που έγινε σε απάντηση προς την βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρεται σε ποσό €13,8 εκατ. Η στήλη, όμως, οφείλει να σας ενημερώσει σωστά για το εν λόγω έγκλημα. Διότι η επώδυνη πραγματικότητα είναι πως το ποσό το οποίο πετάχτηκε με την ευκολία την οποία κάποιοι ρίχνουν πετσετάκια σε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης, την ώρα που μετά από 3-4 ποτηράκια η πίστα αρχίζει να αναστενάζει, είναι €38 εκατ.!

Πολύ ορθά διαβάσατε. Και δεν πρόκειται για ανακάλυψη δική μας, ούτε για κάποια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία κατέθεσε επισήμως στη Βουλή η Ελεγκτική Υπηρεσία μετά από σχετική έρευνα την οποία είχε διενεργήσει. Τουτέστιν, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Οι αποκαλύψεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το υπό συζήτηση σκάνδαλο, έπεφταν τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή, με το ρυθμό των βομβών που εξαπολύει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το ξέφρενο πάρτι εκατομμυρίων στήθηκε την περίοδο της πανδημίας, στο πλαίσιο σχεδίου στήριξης εταιρειών. Καθίστε και συγκρατηθείτε: Δόθηκαν €32 εκατ. σε ντόπιες μη δικαιούχες εταιρείες οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια ενώ άλλα €15,99 εκατ. δόθηκαν σε ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο, χωρίς να δικαιούνται.

Στην περίπτωση των €32 εκατ. δεν κινήθηκαν καν διαδικασίες ανάκτησης του ποσού ενώ στην περίπτωση των ξένων εταιρειών ανακτήθηκαν €9.779.701. Τα υπόλοιπα περίπου €6 εκατ. που δόθηκαν σε ξένες εταιρείες, δεν ανακτήθηκαν. €32 εκατ. που λανθασμένα δόθηκαν σε ντόπιους μη δικαιούχους και €6 εκατ. σε ξένους μη δικαιούχους που δεν ανακτήθηκαν, σύνολο €38 εκατ. πήγαν στο γάμο του καραγκιόζη.

Η πραγματικότητα είναι πως ακούγοντας κάποιος τη νέα βόμβα την οποία έριξε τον περασμένο Ιούνιο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, βρισκόταν αντιμέτωπος με δύο απειλές. Είτε να υποστεί κάποιο εγκεφαλικό από την απότομη εκτίναξη στο κεφάλι και της τελευταίας ρανίδας αίματος στο σώμα του. Είτε να τα πάρει στο κρανίο, να αρπάξει μια καραμπίνα και να βγει προς εκτόνωση και αναζήτηση των ανεύθυνων, φλερτάροντας με την εξασφάλιση δωματίου (κελί λέγεται) στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του. Η δεύτερη επιλογή σαφώς και απορρίπτεται.

Συνολικά, δηλαδή, €38 εκατ. δόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ τσαπατσουλιάς σε μη δικαιούχους και χάθηκαν για πάντα. Αν αντέχετε και τις υπόλοιπες βόμβες, διαβάστε: Ο Γενικός Ελεγκτής αποκάλυψε, πως άλλο σχέδιο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο εφάρμοσε. Με βάση το σχέδιο που ενέκρινε η Κομισιόν, τα €32 εκατ. δεν έπρεπε να πληρωθούν αλλά καταβλήθηκαν με σχέδιο που δεν εγκρίθηκε ποτέ.

Αν ο εγκέφαλος σας δεν έκανε έκρηξη και αν το στομάχι σας δεν υπέστη διάτρηση, τότε πάμε και στην ουσία του σκανδάλου. Ποιος θα πληρώσει όλη αυτή τη χασούρα; Ποιος θα τιμωρηθεί γι’ αυτό το κρεσέντο αλχημειών; Ποιος θα επιστρέψει στα κρατικά ταμεία όλα αυτά τα εκατομμύρια;

Στην απάντηση προς την κ. Χαραλαμπίδου, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, γράφει: «Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα (σ.σ. διοικητικά ή πειθαρχικά) εναντίον οποιουδήποτε λειτουργού, καθότι εκτελούσαν οδηγίες του τέως Εφόρου Φορολογίας, ο οποίος απεχώρησε από το δημόσιο αξίωμα που κατείχε, στις 2 Ιουλίου 2020».

Καρφώνει δηλαδή τον τέως Έφορο ο κ. Παντελή και καλύπτει όλη την προχειρότητα και όλο το έγκλημα πίσω από κάποιον που έφυγε. Τόσο απλά. Η δική του ευθύνη, όμως, ως γενικού διευθυντή, που όφειλε να είχε υπό τον έλεγχό του την κατανομή όλων αυτών των εκατομμυρίων, πού πάει; Η ευθύνη του υπουργού ως πολιτικού προϊσταμένου πού πάει;

Η ατιμωρησία παραμένει γάγγραινα σε αυτό τον τόπο. Και όσο οι πολίτες δεν επαναστατούν και δεν απαιτούν δυναμικά να πληρώνονται τέτοια λάθη, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.