Η εβδομάδα που αποχαιρετούμε ήταν πλούσια ειδησεογραφικά. Με πλουραλισμό θεμάτων θα λέγαμε.

Κάναμε αρχή με το κύκλωμα μεταφοράς χρημάτων στην Κύπρο και την συζήτηση που ξεσήκωσε η υπόθεση περί αδράνειας ή όχι των διωκτικών Αρχών, ενώ δεν έλειψαν οι ενδιαφέρουσες ειδήσεις επί εξειδικευμένων σημαντικών ζητημάτων, όπως αυτή με τα φράγματα τα οποία υπό συγκυρίες μπορεί να πνίξουν κατοικημένες περιοχές.

Το μενού της ειδησεογραφίας περιλάμβανε και σημαντικές κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις. Μια εξ αυτών αφορούσε τις επερχόμενες αυξήσεις στην τιμή των καυσίμων, ενώ έτερο ενδιαφέρον ρεπορτάζ είχε να κάνει με την κατάσταση στο δημόσιο τομέα μετά το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Μέσα σ΄ όλα αυτά τα ενδιαφέροντα προέκυψε και μια καταδικαστική απόφαση Δικαστηρίου σε βάρος 82χρονου, ο οποίος βίωσε την παράνομη είσοδο στην περιουσία του από άλλο πρόσωπο και απέτρεψε τη σε βάρος του κλοπή. Υπόθεση που αποτέλεσε έναυσμα για σοβαρή συζήτηση, καθώς ένα Δικαστήριο έστειλε πίσω από τα κάγκελα έναν ηλικιωμένο που έκανε το αυτονόητο.

Το δε κλείσιμο της εβδομάδας έμελλε να είναι εντυπωσιακό, λόγω των όσων φέρονται να έγιναν στη μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι. Εκεί όπου –σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται- αχαρακτήριστα όντα φέρονται να καπηλεύτηκαν την χριστιανική πίστη με το χειρότερο τρόπο. Οι δε μαρτυρίες που αναδεικνύονται από το ρεπορτάζ οδηγούν σε μαύρες σκέψεις περί κυκλώματος ιερωμένων που θησαύριζαν στις πλάτες ευκολόπιστων ορθόδοξων Χριστιανών…

Α, ναι. Ας μην ξεχνούμε ότι η είδηση για τη Μονή περιλάμβανε κι άλλες πτυχές. Ερωτικής αποχρώσεως. Χύθηκε ήδη πολύ μελάνι για σεξουαλικές πράξεις που καταγράφηκαν μέσω κλειστού κυκλώματος και φανέρωναν στιγμές μεταξύ δυο μοναχών. Μετά μας πληροφόρησαν ότι αμφότεροι αντάλλαζαν κουβέντες με σαφή υπονοούμενα, ενώ σε κατοπινό στάδιο ενημερωθήκαμε και για κάποιον που παρουσιάζεται να έδωσε καυτό φιλί σε μια γυναίκα.

Τελικά έμελλε να ασχολούνται όλοι με αυτό το τελευταίο κομμάτι. Όχι με την φερόμενη χυδαία εκμετάλλευση κάποιων πιστών και την ενδεχόμενη εγκληματική συμπεριφορά ιερωμένων, αλλά κυρίως με το οπτικό υλικό της όλης υπόθεσης. Με το πόσο προχώρησαν οι μοναχοί (ή ιερείς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλη ιδιότητα μπορεί να είχαν) στο ερωτικό κομμάτι.

Η είδηση γενικότερα έχει προεκτάσεις και δεν μπορεί να υποτιμηθεί εύκολα. Κι, ασφαλώς, ούτε η παράμετρος με το ερωτικής φύσεως κομμάτι, είναι εκτός κάδρου. Κι αυτή έχει μια κάποια σημασία. Είναι σοβαρό αν υπάρχουν τέτοιες τάσεις και συμπεριφορές σε ιερούς χώρους. Ωστόσο, ήταν υπέρμετρη η προβολή της σε βαθμό που επισκίαζε τα άλλα ανεκδιήγητα και ιδιαιτέρως εγκληματικά που λέγεται ότι συντελούνταν στη Μονή.

Έπεσαν όλοι να μάθουν τι έκαναν οι μοναχοί σαν φανατικοί θιασώτες του μπανιστηριού, που σπεύδουν να κοιτάξουν πίσω από την κλειδαρότρυπα για να ηδονιστούν. Επιβεβαιώνοντας τη ρήση που θέλει τις ειδήσεις με σεξ, αίμα και σπέρμα να πωλούν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και να επισκιάζουν ακόμα και την πιο σημαντική είδηση.

Ήταν και το ύφος όσων ασχολούνταν μ΄ αυτό το κομμάτι. Χαριεντίζονταν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και επιδίδονταν σε έναν διαγωνισμό ευφυολογημάτων. Μιλούσαν για περιπτύξεις στη Μονή κι έλαμπε το πρόσωπό τους. Θαρρείς πώς τους πρόσφερε μοναδική απόλαυση, δηλαδή, το άκουσμα ειδήσεων που θέλουν ιερωμένους να καπηλεύονται την πίστη, να θησαύριζαν και να κάνουν όργια.

Κάτι τέτοιες αντιδράσεις μάλλον δείχνουν ότι αυτή η κοινωνία κατά βάθος δεν θέλει να πάει μπροστά. Αρέσκεται στον απόλυτο ξεπεσμό. Διόλου παράδοξο που τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται ξανά και ξανά. Όσο η κριτική είναι σε επίπεδο της παραδοσιακής κουτσομπόλας ολκής που διαβάζει τον καφέ, προκοπή δεν βλέπουμε.