«Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε Δικαιοσύνη. Διότι αν σου απαγορεύουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια. Δυστυχώς, η συνταγματική πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν». Αυτό αναφέρει για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), Λάουρα Κοβέσι.

Η οργή και το πένθος δεν έχουν καταλαγιάσει, έναν χρόνο μετά το δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και πάγωσε την κοινωνία. Οι δρόμοι πλημμύρησαν από μεγαλειώδεις πορείες διαμαρτυρίας στην μαύρη επέτειο, ενώ στο σημείο της συντριβής συγγενείς και φίλοι των θυμάτων σπάραζαν για τη βίαιη και αναπάντεχη απώλεια. «Δεν ξεχνάμε», φώναζε ο κόσμος, ζητώντας από την πρώτη μέρα όπως αποδοθεί Δικαιοσύνη και μπει ένα τέλος στην απόπειρα συγκάλυψης.

Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ικανοποιείται, με την τραγωδία στα Τέμπη να αποκτά ένα ακόμα μελανό σημείο. Κρίσιμα ερωτήματα γύρω από το δυστύχημα παραμένουν μέχρι και σήμερα ανοιχτά. Δεν απαντήθηκαν ούτε στις συνεδρίες που πραγματοποιούσε για σχεδόν τέσσερις μήνες η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, η οποία έκλεισε τις εργασίες της άρον-άρον την περασμένη Δευτέρα, εν μέσω σοβαρών ενστάσεων και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν λειψή δικογραφία.

Το επίμαχο πόρισμα, το οποίο οδηγείται την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, αποδίδει ευθύνες κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και σε άλλες συγκυριακές αιτίες, «ξεπλένοντας» ταυτόχρονα τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Κώστα Α. Καραμανλή, καθώς και κάθε άλλο πολιτικό προϊστάμενο. Αυτό, παρά τη διαπίστωση ότι αν υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης και αν τηρούνταν οι κανονισμοί, τότε το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Χθες, έγινε γνωστό ότι ο δικηγόρος του Γεράσιμου Γεωργιάδη, του μοναδικού επιζήσαντα από το πρώτο βαγόνι που δίνει μάχη στη Βοστώνη, κατέθεσε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας μια νέα μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη διερεύνηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα.

«Θα το παλέψουμε μέχρι τέλους. Αν δεν τη βρούμε εδώ τη δικαίωση θα τη βρούμε αλλού. Δεν συγχωρείται η δολοφονία των παιδιών μας. Οι ένοχοι θα τιμωρηθούν είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό», ανέφερε με σπασμένη φωνή η μητέρα ενός 23χρονου που έχασε τη ζωή του στην τραγωδία, μετά από το ετήσιο μνημόσυνο στο σημείο της συντριβής.

Εγκλημάτησαν δύο φόρες. Μια στην τραγωδία και μια στο κουκούλωμά της…