Τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα προκάλεσε τον θάνατο 137 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και την οργή του Πούτιν της οποίας την έκταση και τον τρόπο που θα εκδηλωθεί δεν μπορεί κανείς να προβλέψει. Την ίδια ώρα η Κύπρος συγκλονίζεται από την επικείμενη προσχώρηση του Μάριου Πελεκάνου στο ΕΛΑΜ.

Στη Βαλτιμόρη, ένα εμπορικό πλοίο κτυπά πάνω σε γέφυρα ρίχνοντας την κάτω κι όσοι τη διέσχιζαν εκείνη την στιγμή, πέφτουν στο ποτάμι και η τύχη τους αγνοείται. Στην Κύπρο δεν λέει να καταλαγιάσει ο συγκλονισμός από την αποχώρηση του Μάριου Πελεκάνου από τον ΔΗΣΥ. Αναλύσεις, δηλώσεις, συνεντεύξεις… προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα κίνητρα του μέχρι πρότινος άγνωστου πολιτικού.

Στην Ουκρανία, οι μάχες συνεχίζονται για δύο χρόνια, άνθρωποι σκοτώνονται, πόλεις καταστρέφονται, Πούτιν και Ζελένσκι αναμετριούνται σέρνοντας την ανθρωπότητα σε επικίνδυνα μονοπάτια. Στη Γάζα, ένας λαός σφαγιάζεται, λιμοκτονεί, δεν έχει καμία ελπίδα. Στη Βρετανία η δημοφιλής πριγκίπισσα ανακοινώνει πως έχει καρκίνο και εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, πάσχοντες και οι ίδιοι, μπορούν να συμμεριστούν την αγωνία της, που είναι η ίδια και δεν έχει να κάνει με τίτλους. Στην Κύπρο, πέντε μέρες μετά την εξαγγελία Πελεκάνου για κάθοδο στις ευρωεκλογές με το ΕΛΑΜ, η σκόνη δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει.

Ποιος είναι καλέ ο Πελεκάνος; Πριν το διορισμό του στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, το 2021, ποιος τον ήξερε, ποια ήταν η δράση του στη δημόσια ζωή, ποια η συνεισφορά το στο κοινωνικό γίγνεσθαι; Ένα φιλόδοξος πρώην τραπεζικός υπάλληλος που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα από τις μαθητικές οργανώσεις του ΔΗΣΥ χωρίς ποτέ να κρύψει τις ακροδεξιές του απόψεις. Και τώρα, που δεν υπάρχουν πλέον αναστολές στο να δηλώνει κάποιος ακροδεξιός, τώρα που η ακροδεξιά ξεπλύθηκε και το ΕΛΑΜ επισημοποιήθηκε παίρνοντας τις ευλογίες και της Εκκλησίας και της Πολιτείας, ο Πελεκάνος μεταφέρεται στο φυσικό του χώρο. Ε, και; Μήπως του προσδίδουμε περισσότερη αίγλη από αυτήν που του αναλογεί;

Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι όντως ένα επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Από την Αργεντινή μέχρι την Ολλανδία, χωρίς η Κύπρος να αποτελεί εξαίρεση. Η ένταξη του Πελεκάνου στο κυπριακό ακροδεξιό κόμμα δεν διαφοροποιεί κάτι. Ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο, για εμάς τους πολίτες που για πέντε μέρες τώρα έχουμε εντάξει στην καθημερινότητα μας τα νέα του Πελεκάνου. Τα ρήγματα του ΔΗΣΥ είναι υπαρκτά και δεν διαφοροποιούνται από την ύπαρξη ενός ανθρώπου, μέχρι πρότινος άγνωστου, εκεί ή άλλου. Η ζωή είναι αλλού, η ζωή είναι αλλιώς.