To philenews τόλμησε. Διεξήγαγε έρευνα για το καυτό αλλά ευαίσθητο θέμα του σκανδάλου στη Μονή Οσίου Αββακούμ. Το εγχείρημα είχε και δόση ρίσκου, επειδή θέματα από το χώρο της θρησκείας τα οποία αναδεικνύονται ως σκάνδαλα πολλές φορές κάνουν τον κόσμο να είναι πολύ συγκρατημένος και επιφυλακτικός. Έστω και αν η έρευνα διατηρεί την ανωνυμία των ερωτηθέντων. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, πάνω από 3.000 αναγνώστες (2.858 με έγκυρο τρόπο) τόλμησαν να καταθέσουν την γνώμη τους.

Το ζητούμενο, όπως σε κάθε έρευνα γνώμης, είναι να διαπιστωθεί πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται ένα θέμα και πώς τοποθετείται σε αυτό. Στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ωστόσο, τα αποτελέσματα έδωσαν κάτι πολύ πιο σπουδαίο. Ανέδειξαν το γεγονός ότι η κοινωνία τοποθετείται ισομερώς ως προς το ποιος ή ποιοι φέρουν ευθύνη για το εν λόγω σκάνδαλο με τις πολλές πτυχές.

Συγκεκριμένα, 57% όσων απάντησαν στην έρευνα, θεωρεί ότι ευθύνη φέρουν οι μοναχοί και 56% ότι την ευθύνη φέρει ο Μητροπολίτης Ταμασού. Είτε το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μισοί καταλογίζουν ευθύνη στη μια πλευρά και οι άλλοι μισοί στην άλλη πλευρά, είτε οφείλεται στο ότι η πλειοψηφία θεωρεί ότι ευθύνη φέρουν και οι δύο πλευρές, το ίδιο βροντερό μήνυμα στέλνει η δημοσκόπηση.

Ότι τόσο η έρευνα της Ιεράς Συνόδου, όσο και η έρευνα της Αστυνομίας, πρέπει να προχωρήσουν εις βάθος και να ρίξουν άπλετο φως τόσο ως προς τις ενδεχόμενες ευθύνες των μοναχών, όσο και ως προς τις ενδεχόμενες ευθύνες του Μητροπολίτη.

Το επισημάναμε και σε προηγούμενα άρθρα και θα το επαναλάβουμε. Μια απλή καταδίκη των μοναχών από την Ιερά Σύνοδο για αδικήματα τα οποία βάσει των εκκλησιαστικών κανονισμών, με τα όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, θεωρούνται πλέον δεδομένα, δεν αρκεί. Για τον απλούστατο λόγο ότι, ως και η έρευνα μας έχει αναδείξει, ο Μητροπολίτης εκτιμάται ότι φέρει κι εκείνος ευθύνη. Ενδεχομένως, όχι υπό τον τρόπο που οι μοναχοί ενέχονται στο σκάνδαλο. Όμως, υπάρχουν βασανιστικά ερωτήματα τα οποία ο κ. Ησαΐας καλείται να απαντήσει. Υπάρχουν και ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν σε έμμεση αλλά εξίσου σοβαρή ευθύνη.

 Ο Μητροπολίτης πρέπει να κληθεί να καταθέσει στοιχεία για όλα τα χρήματα τα οποία πήρε τα τελευταία χρόνια από τη Μονή. Να αποδείξει κατά πόσο κατατέθηκαν όλα επισήμως, με αποδείξεις στο λογαριασμό της Μονής. Ή εάν παρελήφθησαν και χρήματα χωρίς αποδείξεις. Να δώσει πειστική απάντηση ως προς το γιατί περίμενε τόσο καιρό για να καταγγείλει τους μοναχούς. Να τεκμηριώσει το εάν είχε ή δεν είχε αντιληφθεί την καπηλεία της πίστης και τα «θαύματα» με το δήθεν μύρο. Να εξηγήσει γιατί δεν είχε ερευνήσει το φαινόμενο των χιλιάδων πιστών που συνέρρεαν κάθε Κυριακή στο Φτερικούδι.

Η επιμονή μας στην αναγκαιότητα να διερευνηθούν με πάσα λεπτομέρεια όλα όσα αφορούν την εμπλοκή, την ανοχή, τη γνώση που είχε για όσα συνέβαιναν αλλά και το ξεψάχνισμα κάθε ισχυρισμού των μοναχών εναντίον του Ησαΐα, δικαιολογείται πλήρως και από τις τοποθετήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης στην έρευνα του Philenews. Η κοινωνία δεν θα ησυχάσει αν δεν δει πλήρη και λεπτομερή διερεύνηση όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων.

Οφείλουμε, παράλληλα, να επισημάνουμε πως μια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Γεώργιου σε συνέντευξη του στον συνάδελφο Ανδρέα Κημήτρη στην «Κ», μας έχει ανησυχήσει τα μάλα.

«Δεν θα κατηγορήσουμε τον μητροπολίτη Ταμασού για κάτι που έφερε ο ίδιος στη δημοσιότητα. Μιλώντας εκ των υστέρων, ίσως έπρεπε να θέσει πιο αυστηρά κριτήρια και πλαίσια μέσα στα οποία να κινούνταν στη συγκεκριμένη Μονή, έπρεπε να δείξει περισσότερη προσοχή σε αυτούς τους νέους ανθρώπους που έβαλε εκεί για να ιδρύσουν ένα μοναστήρι. Το είπε και ο ίδιος ότι τον ξεγέλασαν» αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος σχετικά με τον Μητροπολίτη Ησαΐα.

Να μας επιτρέψει ο Αρχιεπίσκοπος να διαφωνήσουμε. Το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης έφερε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο δεν μπορεί να αθωώνει a priori τον κύριο Ησαΐα. Κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ευσταθούν οι ισχυρισμοί των μοναχών και γι’ αυτό επιδίωξε να τους εκθέσει για να τους ξεφορτωθεί. Παράλληλα, κάποιος μπορεί να προτάξει πως το γεγονός ότι επέτρεψε για δύο χρόνια να λειτουργεί μια βιομηχανία θαυμάτων, εξαπατώντας χιλιάδες πιστούς, είναι αρκετό για να του καταναμηθεί τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Είναι πολύ αθώος ο ισχυρισμός ότι τον ξεγέλασαν για να πείσει την κοινή γνώμη. Ως εκ τούτου, το μήνυμα το οποίο στέλνεται στεντόρειο στον Αρχιεπίσκοπο, μέσω της έρευνας του Philenews, είναι πως ο τεράστιος λεκές δεν πρόκειται να καθαρίσει με μια απλή καταδίκη των μοναχών. Πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και για την έρευνα που αφορά τον Μητροπολίτη.

Ας διαβάσει προσεκτικά τα συμπεράσματα της έρευνας και θα αντιληφθεί την ουσία: Ένας στους δύο δηλώνει ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του προς την Εκκλησία!