Ένα βίντεο της Πινδάρου την περασμένη βδομάδα στο «τικ-τοκ» με την Φωτεινή Τσιρίδου, βουλεύτρια Λεμεσού του ΔΗΣΥ και αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, απαντούσε, σε μια σειρά από καυτά ζητήματα στα οποία βρίσκει πεδίο δράσης το ΕΛΑΜ για να δημιουργεί εντυπώσεις.

Όπως είναι το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό η Οικονομία και κοινωνικά ζητήματα. Ήταν η πρώτη ουσιαστική κίνηση από μέρους του ΔΗΣΥ, να αντιπαραταχθεί με τον λαϊκισμό της ακροδεξιάς στην Κύπρο. Είναι και η πρώτη φορά βέβαια που νιώθει και τόσο άμεσα την απειλή στα ποσοστά του. Το θέμα πήρε διαστάσεις, αφού το βίντεο, στο οποίο γινόταν λόγος για διασπορά fake news από το ΕΛΑΜ εις βάρος του ΔΗΣΥ, έγινε θέμα σχεδόν σε όλες τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ταυτόχρονα.

Παρόλο που αρχικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρχε πρόθεση από πλευράς ΕΛΑΜ να δοθεί απάντηση, εντούτοις προτιμήθηκε η σιωπή. Ο λόγος που δεν δόθηκε συνέχεια είναι προφανής. Το ΕΛΑΜ προτιμά να μην εκτίθεται πολιτικά. Η τακτική του πολιτικού περιθωρίου, το εδραίωσε, το ενίσχυσε, αφού το άφησε στην ουσία στο απυρόβλητο και σήμερα, το κόμμα της κυπριακής ακροδεξιάς, μιλά ακόμα και για κατάληψη της εξουσίας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων, αποκαλύπτεται και η υποκρισία πολλών. Αρχικά εντός του ΔΗΣΥ και εν συνεχεία και στα υπόλοιπα κόμματα που ναι μεν ωρύονται για το κίνδυνο της ακροδεξιάς, αλλά την ίδια ώρα ορέγονται πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, από τυχόν απώλειες του ΔΗΣΥ προς το κόμμα της κυπριακής ακροδεξιάς.

Οι πληροφορίες από την Πινδάρου λένε πώς κάποιοι ακόμα και στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος, ταράχθηκαν όταν είδαν το συγκεκριμένο βίντεο και τις διαστάσεις που έλαβε και τα έβαλαν με την Αννίτα την επόμενη μέρα. Βλέπετε κάποιοι σκέφτονται ότι μπορεί να τους φανούν χρήσιμες οι ακροδεξιές ψήφοι  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προτιμούν να βλέπουν ατομικιστικά το δέντρο παρά το δάσος και την ολοκληρωτική καταστροφή, που έρχεται.

Από την άλλη βέβαια, όταν το ΑΚΕΛ επιχειρεί να παρουσιάσει τον ΔΗΣΥ  ένα και το αυτό με το ΕΛΑΜ γιατί στις απώλειες ψήφων ενισχύει το ίδιο την θέση του στο πολιτικό σκηνικό και όταν το ΔΗΚΟ και το Προεδρικό μιλά για ΔΗΣΑΚΕΛ γιατί έτσι θεωρούν ότι ενισχύουν την δική τους δεξαμενή ψήφων, το μόνο που ενισχύουν, είναι το κόμμα της ακροδεξιάς. Άρα ας μην έρθουν κατόπιν εορτής να ζητούν τα ρέστα…

Η Φωτεινή Τσιρίδου, εκπροσώπησε τον ΔΗΣΥ και στο πάνελ του Σίγμα την περασμένη Παρασκευή κατά την παρουσίαση της δημοσκόπησης που διενήργησε το κανάλι, σημειώνοντας σε μία από τις τοποθετήσεις της, το εξής: «Οι διαφορές μας με το ΕΛΑΜ δεν είναι μόνο ιδεολογικές, είναι και πολιτικές. Ο ΔΗΣΥ είναι ένα ιστορικό κόμμα. Είναι η παράταξη που έβαλε την Κύπρο στην Ευρώπη και που έβαλε πλάτες για την οικονομία…». Μπορεί να μην ήταν επί λέξη αυτά τα λόγια της αλλά το νόημα αυτό ήταν. Το διατύπωσε απαντώντας από την μια στο ΑΚΕΛ και από την άλλη στον βουλευτή του ΕΛΑΜ τον Λίνο Παπαγιάννη στα όσα έλεγε. 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ στο πάνελ, απάντησε στον Λίνο Παπαγιάννη και σε κάτι άλλο που το ΕΛΑΜ επιχειρεί να περάσει στον κόσμο, ότι στελέχη του ΔΗΣΥ στήριξαν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών, λέγοντας του ότι η απόφαση του κόμματος ήταν η κατά βούληση ψήφος, παραθέτοντας απλά τα γεγονότα. Άλλωστε όπως κάποια στελέχη του ΔΗΣΥ επιχειρηματολογούσαν υπέρ Μαυρογιάννη, κάποιοι άλλοι, οι οποίοι μάλλον ήταν και περισσότεροι, τάσσονταν υπέρ Χριστοδουλίδη. Είναι αυτή πολιτική θέση για να επιλέξει κάποιος το ΕΛΑΜ; Το ίδιο εξάλλου δεν πήρε θέση υπέρ κανενός με το αιτιολογικό ότι κανένας δεν συνομίλησε μαζί του.

Έχει αρκετό δρόμο ο ΔΗΣΥ βέβαια για να καταφέρει να πείσει για τις διαφορές του, αλλά το λαϊκισμό, απ’ όπου και αν προέρχεται, τον αντιμετωπίζεις με πολιτικές και όχι με συνθήματα και αφορισμούς. Το Κυπριακό δεν θα λυθεί με ανέξοδο πατριωτισμό και ούτε με παλικαρισμούς κομματικών ανακοινώσεων. Ούτε αν βουλιάξουν όλες οι βάρκες των άτυπων μεταναστών στη θάλασσα, θα γίνει η ζωή κανενός ευρωπαίου πολίτη καλύτερη.

Ο θεσμός της οικογένειας δεν απειλείται από τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ποιότητα ζωής του καθενός δεν γίνεται καλύτερη με μισαλλόδοξη ρητορική, αλλά με λύσεις στα προβλήματα. Αυτές τις πολιτικές είναι που πρέπει να αντιπαραβάλει ο ΔΗΣΥ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, απέναντι στο λαϊκισμό της ακροδεξιάς και του οποιουδήποτε άλλου λαϊκιστή. Και για να το πετύχουν αυτό τα παραδοσιακά κόμματα, θα πρέπει αφενός να τραβήξουν το ΕΛΑΜ και να το εκθέσουν στην πολιτική αρένα και αφετέρου να κατέβουν τα ίδια στην κοινωνία, να την αφουγκραστούν και να δώσουν απαντήσεις στις ανησυχίες του κόσμου και στα προβλήματα του…