Από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς και η αντεπίθεση – σφαγή από το Ισραήλ, η πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία πήρε μέτρα ασφαλείας με τη βοήθεια της κυπριακής Αστυνομίας.

Αστυνομικοί βρίσκονται σε όλους τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία και ένας δρόμος (από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή) έκλεισε από τις πρώτες μέρες του κακού. Δεύτερος δρόμος εννοείται, διότι ο πρώτος (από τη λεωφόρο Προδρόμου) είναι μόνιμα κλειστός εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή, για χάρη της πρεσβείας ένας δημόσιος δρόμος έγινε ιδιωτικός.

Όμως αυτοί οι δρόμοι δεν οδηγούν μόνο στην πρεσβεία, οδηγούν και σε μια γειτονιά των Αγίων Ομολογητών, στην οποία ζουν Κύπριοι πολίτες. Ο κλειστός δρόμος και η αστυνομοκρατία της γειτονιάς (διότι αστυνομοκρατία είναι να περνάς από τρία – τέσσερα αστυνομικά περίπολα για να πας στο σπίτι σου) είναι έτσι εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Οι πολίτες ταλαιπωρούνται για να πάνε στα σπίτια τους, μέσα – μέσα άμα του φανεί του αστυνομικού μας (αν είναι ζαπτιές) «ενοχλητικός» κανένας πολίτης που διαμαρτύρεται, μπορεί και να του πετάξει καμιά βαριά κουβέντα και να ανάψουν τα αίματα.

Εντάξει, η ασφάλεια της πρεσβείας προέχει, ιδίως αυτές τις μέρες. Αλλά, προέχει και η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Δεν έφταναν όλα τα άλλα, όμως, χτες τοποθετήθηκαν ξαφνικά κι άλλα εμπόδια (φωτογραφία) στον μοναδικό δρόμο που έμεινε ανοικτός. Τι θα γίνει, λοιπόν, με τη γειτονιά των ανθρώπων; Το κυπριακό κράτος έχει καμιά έγνοια ή παρέδωσε τους πολίτες του σε μια ξένη πρεσβεία;

Οι πρεσβείες χωρών που έχουν εχθρούς και κινδυνεύουν από επιθέσεις, όπως των ΗΠΑ και της Ρωσίας, φρόντισαν να εγκατασταθούν σε μεγάλες εκτάσεις γύρω από τις οποίες έκτισαν τείχος και δεν μπορεί κανένας να πλησιάσει. Η πρεσβεία του Ισραήλ, με τη βοήθεια φυσικά του κυπριακού κράτους, εγκαταστάθηκε σε μια κοινή πολυκατοικία, εντός γειτονιάς, ανάμεσα σε σπίτια και πολίτες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πολίτες που ζουν εκεί παίζουν το ρόλο της ανθρώπινης ασπίδας.

Άλλωστε, τον άλλο μήνα, οι παλιοί κάτοικοι της γειτονιάς θα θυμηθούν όπως κάθε χρόνο, την πιο συγκλονιστική τρομοκρατική επίθεση που έγινε στην Κύπρο. 11 Μαΐου 1988. Άραβες προσπάθησαν να πλησιάσουν την πρεσβεία με αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά. Δεν τα κατάφεραν, τους έδιωξαν οι αστυνομικοί, και έτρεξαν με ταχύτητα να απομακρυνθούν. Έφτασαν μέχρι τη γέφυρα του Πεδιαίου, στη Γρίβα Διγενή, εκατό – διακόσια μέτρα απόσταση, και εκεί έγινε η τρομερή έκρηξη. Δύο αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν, και δεκαοκτώ τραυματίστηκαν. Η πρεσβεία προστατεύθηκε ασφαλώς, αλλά οι πολίτες, περαστικοί και κάτοικοι, στους κεντρικούς πολυσύχναστους δρόμους της κυπριακής πρωτεύουσας, ήταν απροστάτευτοι.

Δεν αναμένουμε ότι σήμερα, ιδίως υπό τις συνθήκες που υπάρχουν, θα δημιουργήσει κανένας από την κυπριακή κυβέρνηση προβλήματα στην πρεσβεία του Ισραήλ. Αλλά, αν ο Νετανιάχου θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να εξοντώσει όλους τους Παλαιστίνιους και μετά να συνεχίσει με τον Λίβανο ή με το Ιράν, η γειτονιά των Αγίων Ομολογητών θα παραμένει για πάντα υπό πολιορκία;

Υ.Γ. Αλήθεια, την πρεσβεία της Παλιστίνης πόσοι αστυνομικοί την φυλάνε;