ΕΧΟΥΝ ληφθεί όλα αυτά τα χρόνια πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ως εκ τούτου, η πρώτη σκέψη είναι πως  πρέπει να αναζητηθούν άλλες διέξοδοι, άλλες λύσεις, δοκιμάζοντας εν πολλοίς εναλλακτικές επιλογές. Σίγουρα δεν είναι απεριόριστες οι επιλογές, επιβάλλεται όμως, όπως αναζητηθούν. Είναι προφανές ότι την τελευταία περίοδο έχουν πυκνώσει οι αφίξεις διά θαλάσσης και αυτό φαίνεται ότι έχει σχέση και με τις εξελίξεις στην περιοχή. 

ΕΙΝΑΙ προφανές πως δεν μπορεί η χώρα μας να αντέξει το βάρος. Είναι ασήκωτο το βάρος για την Κύπρο. Για το μέγεθος και τις δυνατότητες της. Είναι δε γνωστό ότι υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός με διακινητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς, που αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί και δέχεται τις ροές. Έχουν γίνει προσπάθειες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μόνο θεωρητικά στηρίζει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εμπλέξει προσωπικά την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο ίδιος μετέβη στο Λίβανο και συζήτησε το θέμα, υπήρξαν δε και δεσμεύσεις από πλευράς της Βηρυτού, που αναμένεται να υλοποιηθούν.

ΜΕΣΑ σε αυτό το πλαίσιο και ενώ γίνονται κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, η Κυβέρνηση αποφάσισε δύο μέτρα με απώτερο στόχο να υπάρξουν αμέσως αποτελέσματα. Πρώτο, παγοποίησε την εξέταση των αιτήσεων ασύλου για όσους κατάγονται από τη Συρία  και δεύτερο έστειλε σκάφη της Λιμενικής και της Εθνικής Φρουράς σε διεθνή ύδατα, έξω από τον Λίβανο, για να αποτρέπει τις βάρκες να έρχονται προς την Κύπρο. Πρόκειται για δυο μέτρα, που διαφοροποιούν προδήλως τη μέχρι σήμερα διαχείριση του ζητήματος. Είναι δυο μέτρα, τα οποία εάν αποδώσουν να διαφοροποιήσουν την κατάσταση.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ σκαφών της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς για αποτροπή γίνεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για ένα παράτολμο εγχείρημα, το οποίο όμως είναι και αναγκαίο. Είναι ένα σημαντικό αποτρεπτικού χαρακτήρα μέτρο, το οποίο ελπίζουμε να αποδώσει.

ΤΟ μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης. Η κυβέρνηση, η οποία κρατά και τα αναμμένα κάρβουνα, διαχειρίζεται το θέμα και έχει την ευθύνη να δώσει διεξόδους. Έγιναν δυο κινήσεις. Αναμένουμε αποτελέσματα. Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως,  υπάρχουν κι άλλα μέτρα, εναλλακτικά στην περίπτωση που τα δυο που υιοθετήθηκαν και εφαρμόζονται δεν αποδώσουν.  Ελπίζουμε να αποδώσουν καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλο αυτό το βάρος.

.