Τι είναι η Χαμάς; Είναι μια αντιστασιακή οργάνωση μου μάχεται για τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, όπως η ίδια υποστηρίζει ή στυγνοί τρομοκράτες όπως υποστηρίζει το Ισραήλ; Υπήρξε μια εποχή, που κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως ισχύουν και τα δύο.

Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, φάνηκε ξεκάθαρα πως αυτό ήταν ένας μύθος, καθώς αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο της Χαμάς. Κανένας αγώνας, κανένα αίτημα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα που διαπράττει η παλαιστινιακή οργάνωση. Και αν είναι κάτι για το οποίο, μπορεί το Ισραήλ να είναι ικανοποιημένο είναι ότι έπεσαν οι μάσκες.

Αυτό βέβαια, δεν εμποδίζει την Τουρκία να συνεχίζει τα πάρε δώσε με την παλαιστινιακή οργάνωση. Είναι ευρέως γνωστό πως η Άγκυρα παρέχει οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη προς τη Χαμάς, καθώς και φιλοξενία σε ανώτερους αξιωματούχους της. Και ενώ σε άλλες χώρες δεν τολμούν καν να μεταβούν υπό το φόβο ότι μπορούν να συλληφθούν ή να γίνουν στόχος, τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης αλωνίζουν μέσα στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια θα επισκεφτεί την Άγκυρα για να έχει επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, στα μέσα αυτής της βδομάδας συναντήθηκε στην Ντόχα του Κατάρ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Η τουρκική ηγεσία έχει τους δικούς της λόγους που νταραβερίζεται με τη Χαμάς. Ο Ταγίπ Ερντογάν αποδείχτηκε ένθερμος υποστηρικτής του παλαιστινιακού αγώνα, όχι γιατί νοιάζεται ιδιαίτερα για τους Παλαιστίνιους και αυτό αποδεικνύεται από το ότι για χρόνια οι διμερείς, εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ ήταν σε άριστο επίπεδο, αλλά γιατί αυτό ενισχύει το ηγετικό του προφίλ μέσα στο μουσουλμανικό κόσμο.

Οι επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου είναι σαφείς. Αυτό που θέλει εκτός από το να επιβάλει την κυριαρχία του στο εσωτερικό της χώρας του, είναι η δημιουργία ενός μουσουλμανικού σουνητικού τόξου, με ηγέτη τον ίδιο φυσικά, που θα του επιτρέψει να εξαπλώσει την επιρροή του και εκτός των τουρκικών συνόρων.

Εκείνο που είναι εξοργιστικό είναι το ότι τα πάρε δώσε της Τουρκίας με την Χαμάς περνούν σχεδόν απαρατήρητα από τη Δυση. Όλοι κάνουν τους ανήξερους και αγνοούν τον ελέφαντα στον δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από το ότι η Τουρκία έχει πολύ στενούς δεσμούς με μια τρομοκρατική οργάνωση.

Κανονικά η Τουρκία πρέπει να μπει στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να υποστεί τις ανάλογες συνέπειες. Για όσο καιρό δεν γίνεται αυτό είναι σαν να κλείνουμε τα μάτια και να της δίνουμε άλλοθι για να συνεχίσει.