«ΟΣΟ περισσότερο η Τουρκία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών, τόσο περισσότερο η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα είναι μια επαρχία της Άγκυρας. Ακόμα και οι δημόσιοι χώροι κατασκευάζονται από την Τουρκία, και ο Πρόεδρος Ερντογάν έδωσε την ευλογία του. Όσο πιο πολύ επιμένουν στη λύση των δύο κρατών, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι είναι απλώς μια επαρχία της Άγκυρας».
ΑΥΤΑ ανέφερε ο εισηγητής για την έκθεση προόδου της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νάτσο Σάντεθ Αμόρ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της υιοθέτησης της από την Ολομέλεια (ψήφισαν συνολικά 629 ευρωβουλευτές, 367 τάχθηκαν υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές). Ο εισηγητής επανέλαβε την ευρωπαϊκή θέση. Είπε ότι «στηρίζουμε την Κύπρο σε κάθε πτυχή των σχέσεων. Ζητάμε από την Τουρκία να διατηρεί καλές σχέσεις γειτονίας, να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης, και δεν έχουμε μετακινηθεί, και υπερασπιζόμαστε σταθερά τα δικαιώματα της Κύπρου και των Κυπρίων σε κάθε σημείο της διαδικασίας, και υπάρχουν πολλές παράγραφοι αφιερωμένες στην Κύπρο σε αυτή την έκθεση».
Η ΕΚΘΕΣΗ είναι για την Τουρκία και την πρόοδο που σημειώνει ως υπό ένταξη χώρα, αν και είναι ξεκάθαρο πως θα δυσκολευθεί πολύ να εισέλθει σε μια λογική εισδοχής στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα της δικής της συμπεριφοράς. Μια συμπεριφορά, που δεν αφορά μόνο την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με ζητήματα δημοκρατίας και αντιμετώπισης των πολιτών, των ελευθεριών. Είναι πρόδηλες οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων «περιλαμβανομένων και των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων».
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η έκθεση και το ψήφισμα που υιοθετήθηκε σε σχέση με αυτήν, δεν έχει αρέσει στην Άγκυρα και αντέδρασε, όπως και η αποσχιστική οντότητα. Ενδεικτικά είναι και τα όσα αναφέρει, μεταξύ, άλλων, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα στην Τουρκία “Χαμπέρ Γκλομπάλ”. Αναφέρει πως τίθεται ενώπιον της Άγκυρας η προοπτική μιας άλλης σχέσης, αντί της πλήρους ένταξης. Η ιστοσελίδα επισημαίνει ακόμη ότι «σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία καλείται επίσης να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Συμφωνία για την Τελωνειακή Ένωση».
ΕΙΝΑΙ σαφές πως η Άγκυρα θα πρέπει κατανοήσει πως για να υπάρξει πρόοδος στα ευρωτουρκικά θα πρέπει να εγκαταλείψει την επεκτατική της συμπεριφορά. Να εφαρμόσει πολιτικές που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Για να προχωρήσει και ενταχθεί στην Ε.Ε. πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει τα κατοχικά δεδομένα. Διαφορετικά η ενταξιακή της πορεία θα παραμείνει στο… ψυγείο.