Εν μέσω πολέμων που μαίνονται και άλλων που απειλούνται, τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες ταξιδεύουν με τρένο προς το Κίεβο σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Ντυμένοι casual στο τρένο, σε χαλαρή ατμόσφαιρα, κάποια στιγμή άνοιξαν την πόρτα της καμπίνας όπου βρίσκονταν και συνομιλούσαν για να κάνουν οι φωτορεπόρτερ τις απαραίτητες λήψεις.

Τι το θέλαν; Ξαφνικά είναι λες και σίγησαν τα όπλα στην Ουκρανία, κανένας νεκρός, καμία καταστροφή. Το ενδιαφέρον στράφηκε σε ένα χαρτομάντηλο που βρισκόταν αφημένο στο τραπέζι στη θέση που καθόταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κι ενώ η κοινή λογική λέει πως είναι απλά ένα χαρτομάντηλο που φυσάει κάποιος τη μύτη του γιατί είναι κρυωμένος ή αλλεργικός ή φταρνίστηκε πριν λίγο και δεν το πέταξε (γιατί δεν πρόλαβε ή γιατί δεν υπήρχε κάλαθος κοντά ή γιατί σκέφτηκε πως θα το χρειαστεί ξανά ή για οποιονδήποτε λόγο) το χαρτομάντηλο έγινε παγκόσμιο ζήτημα. Μόνο που δεν ανασύρθηκε από τον κάλαθο όπου εν τέλει κατέληξε για να σταλεί σε χημείο ώστε να αποδειχτεί το περιεχόμενο του. Που ακόμα κι αυτό να γινόταν λίγοι από όσους συμμετείχαν στις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν γύρω από το χαρτομάντηλο θα πείθονταν πως ήταν χαρτομάντηλο με ανθρώπινα υγρά και όχι κοκαΐνη.

Οι θεωρίες δεν περιορίστηκαν σε ψεκασμένους του διαδικτύου αλλά υιοθετήθηκαν (ίσως και τροφοδοτήθηκαν) από κυβερνήσεις με πρώτη και καλύτερα τη ρωσική. «Αφού έσπρωξαν τον Ζελένσκι σε μια αστεία ίντριγκα για να συνεχιστεί η αιματοχυσία, ο Γάλλος, ο Άγγλος και ο Γερμανός μπήκαν στο τρένο και… φούμαραν. Και έκαναν τόση χρήση που ξέχασαν να κρύψουν τα εργαλεία τους (ένα σακουλάκι κοκαΐνη και ένα κουτάλι) πριν να φτάσουν οι δημοσιογράφοι», έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπ.Εξ. Μαρία  Ζαχάροβα.

Κι άντε τώρα να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας. Πως το χαρτομάντηλο είναι χαρτομάντηλο, του οποίου όταν θυμήθηκε την ύπαρξη ο Μακρόν προσπάθησε να το απομακρύνει όπως θα απομάκρυνε οποιαδήποτε άλλη ακαθαρσία από ένα ιστορικό δημοσιογραφικό πλάνο. Μια φλούδα μπανάνας, ας πούμε, ή ένα μισοφαγωμένο κρουασάν. Στη δεδομένη περίπτωση ένα λευκό χαρτομάντηλο. Γαλλικές εφημερίδες και το ίδιο το Ελιζέ προσπάθησαν να ανατρέψουν την εικόνα που δημιουργήθηκε: «Όταν η ευρωπαϊκή ενότητα γίνεται ενοχλητική, η παραπληροφόρηση φτάνει στο σημείο να κάνει ένα απλό χαρτομάντηλο να μοιάζει με ναρκωτικό», ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Ελιζέ.

Σε μια εποχή που ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο ανεπτυγμένος όσο ποτέ άλλοτε και έχει στη διάθεση του τόση πληροφόρηση όση δεν είχε ποτέ, είναι εκπληκτικός ο τρόπος που χρησιμοποιείται τόσο η πληροφόρηση όσο και το μυαλό. Για αυτό και ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να αποδεικνύομε πως δεν είμαστε ελέφαντες.