Το λένε πια οι ίδιοι: Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ (2006-2009), σε συνέντευξη του στο BBC είπε ότι αυτό που κάνει η χώρα του στη Γάζα «είναι πολύ κοντά σε έγκλημα πολέμου. Χιλιάδες αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται, όπως και πολλοί ισραηλινοί στρατιώτες». «Μια λογική χώρα δεν εμπλέκεται σε μάχες εναντίον αμάχων, δεν σκοτώνει μωρά ως χόμπι και δεν θέτει την εκδίωξη ενός πληθυσμού ως στόχο», δήλωσε ο Γιαΐρ Γκολάν, ηγέτης του αριστερού κόμματος των Δημοκρατικών και πρώην ανώτατος στρατηγός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, σημειώνοντας πως το Ισραήλ οδεύει προς το να γίνει ένα κράτος παρίας.
Αυτό το κράτος παρίας, που βομβαρδίζει ανελέητα νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια, που οδηγεί στον θάνατο από πείνα όσους επιζήσουν των βομβαρδισμών, καταδικάζουν πλέον η μια χώρα μετά την άλλη. Είναι τόσο βάναυσα τα εγκλήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου που δύσκολα μπορεί να μένει κάποιος ασυγκίνητος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας με το Ισραήλ, μια κίνηση που υποστηρίχθηκε από την τεράστια πλειονότητα του μπλοκ. Όχι όμως από την Κύπρο, ούτε από την Ελλάδα, οι οποίες προσπαθούν να πείσουν πως ξέρουν καλύτερα ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας. Σε εμάς δε τους πολίτες τους προτάσσουν ως άλλοθι τα «εθνικά συμφέροντα». Ποια εθνικά συμφέροντα επιτρέπουν τόση απάθεια μπροστά σε τέτοια τραγωδία;
«Δικαίως οι μελλοντικές γενιές μπορεί να αναρωτηθούν: Πώς επιτράπηκε να συντελεστεί ένα τόσο αισχρό και μαζικό έγκλημα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;», γράφει στον Guardian ο αρθρογράφος Όουεν Τζόουνς. «Σ’ έναν λογικό κόσμο, όσοι στηρίζουν αυτή τη φρίκη θα θεωρούνταν τέρατα που δεν έχουν θέση στη δημόσια ζωή. Πολλοί από αυτούς που σιώπησαν, τώρα αναμφίβολα αισθάνονται ενοχές, και έτσι θα έπρεπε. Μέσω της στάσης τους, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξομάλυνση και την κανονικοποίηση μιας από τις χειρότερες βαρβαρότητες του 21ου αιώνα. Ο χρόνος τελειώνει για το λαό της Γάζας. Τελειώνει επίσης για όσους θέλουν να διασώσουν τη συνείδησή τους».
Χώρες όπως η Ολλανδία, διαχρονικός σύμμαχος του Ισραήλ, δεν μπορούν να αντέξουν άλλο την οργή των πολιτών τους που ξεχύθηκαν στους δρόμους. Μαζί με Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Η Βρετανία ανέστειλε ήδη τις εμπορικές της σχέσεις επιβάλλοντας ταυτόχρονα κυρώσεις σε πρόσωπα που συνδέονται με την ακροδεξιά του Ισραήλ.
Κύπρος και Ελλάδα, μαζί με Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία συνεχίζουν να βάζουν πάνω από τις ηθικές αξίες της ανθρωπότητας το χρήμα που ελπίζουν να εισρεύσει στις οικονομίες τους μέσω ισραηλινών αναπτύξεων.