Ανάρτηση της Ημέρας στο Facebook, από τον δρα Στράτο Σαφιολέα, Σύμβουλο Στρατηγικής Επικοινωνίας, για τη Γάζα και το Ισραήλ:

«Ως υποστηρικτής και θαυμαστής του Ισραήλ, και έχοντας δεκάδες αγαπημένος φίλους και γνωστούς Εβραίους στην Αμερική, θέλω να γράψω ότι αυτό που συντελείται εδώ και μήνες στη Γάζα είναι ασυγχώρητο [*] Έχω πολύ καλύτερες λέξεις να το περιγράψω, αλλά προς το παρόν επίτηδες και εν γνώσει μου δεν θα τις γράψω δημοσίως. Θα εξηγήσω στο τέλος.

Έχουν εμφανιστεί πρόσφατα πολλοί υποστηρικτές της πολιτικής του Νετανιάχου στη Γάζα. Κάποιοι δεν έχουν ενημέρωση. Κάποιοι είναι αφελείς. Κάποιοι δεν το έχουν σκεφτεί σωστά. Το δέχομαι αυτό. Κάποιοι άλλοι, όμως, ειδικά σε θέσεις εξουσίας και επιρροής διεθνώς, σπρώχνουν μια δική τους ατζέντα: Είτε μισούν τους Άραβες, είτε μισούν τα πανεπιστήμια, είτε μισούν την ελευθερία του λόγου. Πολλοί από αυτούς είναι οι πραγματικοί ρατσιστές αντισημίτες, αλλά τώρα βρίσκουν βολικό να παρουσιάζονται τάχα ως υπέρμαχοι του Ισραήλ».

Πάλι ο Ντόναλντ Τραμπ! Ο οποίος, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, τον επέκρινε έντονα, λέγοντάς του ότι οι μαύροι συμπεριφέρονται αισχρά στους λευκούς Νοτιοαφρικανούς – Afrikaners όπως λέγονται. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος τον εξέπληξε προβάλλοντάς του βίντεο με εικόνες από τάφους που, όπως ισχυρίστηκε, είναι σφαγιασθέντων λευκών αγροτών. Ολόκληρη η συνάντηση, μεταδιδόταν ζωντανά από την αμερικανική τηλεόραση.

Ο Ραμαφόζα, 72, θεωρείται ότι ήταν προσωπική επιλογή του Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο μαζί αγωνίστηκαν με το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), για να απαλλαγεί η χώρα από το ρατσιστικό καθεστώς των λευκών. Πριν εκλεγεί πρόεδρος, ασχολείτο με τις επιχειρήσεις. Ήταν ιδιοκτήτης των McDonald’s στην Νότια Αφρική.

Το 2018 αποφάσισε να διαθέσει τον ετήσιο μισθό του ως πρόεδρος, σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο όνομα του Μαντέλα.

Τον Τραμπ μάλλον δεν τον ενδιαφέρουν αυτά. Ή τα θεωρεί περιττά, ή δεν χωρούν στον εγκέφαλό του.

Η Τελευταία Λέξη, είναι ο τίτλος ενός πολύ δημοφιλούς podcast, που παρουσιάζει ο Λόρενς Ο’ Ντόνελ. Δεν κάνει πολύπλοκες αναλύσεις. Με τρεις κουβέντες όμως, τα λέει όλα. Η τελευταία του είναι αυτή:

«Εάν ο Τραμπ πάθει άνοια, πώς θα το καταλάβουμε;».

Μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο στον προστάτη, σκέφτομαι πόσα πολλά έχει τραβήξει αυτός ο άνθρωπος, τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσα σε πολλά, τον χαρακτήρισε και αδύναμο.

Και σκέφτεται κάποιος:  Όταν έχεις χάσει την πρώτη γυναίκα του και ένα βρέφος κορίτσι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και μετά έναν 46χρονο γιο από καρκίνο και παρ’ όλα αυτά σήκωσε στους ώμους του τη χώρα του ιδίως στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, …, με συγχωρείτε, έναν τέτοιο άνθρωπο δεν τον λες «λίγο».

Persona Grata, ο εικονιζόμενος Έλληνας προπονητής της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τότεναμ, Άγκ (Άγγελος) Ποστέκογλου, 59 ετών, ο οποίος οδήγησε την ομάδα του προχθές Τετάρτη σε νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0 και στην κατάκτηση του ΟΥΕΦΑ Europa League.  Ο Ποστέκογλου γεννήθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια, Αθήνα, οπότε μπορώ εύλογα να συμπεράνω ότι είναι και ΑΕΚτζής, κάτι που τον ανεβάζει ακόμα πιο πολύ στην εκτίμησή μου.

Όπως πολλοί Έλληνες, πήρε τον δρόμο της διασποράς και σε ηλικία 5 ετών κατέληξε στην Αυστραλία. Εκεί, αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στη Μελβούρνη και εν συνεχεία υιοθέτησε την προπονητική. Όπως «λέει» κι ο Σαββόπουλος στους «Κωλοέλληνές» του (ένα τραγούδι με πολύ βάθος και καθόλου αισχρό):

«Κι ενώ εδώ θα ζούμε καταρρεύσεις
ο έξω Ελληνισμός θα προχωρεί
και φως και μουσική μιας άλλης σκέψης
στη μείζονα Ελλάδα θα εκραγεί».