Εξαιρετικοί δουλειά κάνουν στο Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος, δύο άνθρωποι που έχουν γερές ρίζες, επαγγελματικές και συναισθηματικές με την Κύπρο.

Είναι η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή. Έχει μετεκπαιδευτεί και σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας. Επιπλέον, έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων.

Και ο Υφυπουργός Υγείας, κυπριακής καταγωγής Μάριος Θεμιστοκλέους. Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη νευροχειρουργική, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από την ίδια σχολή και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο Υπουργείο Υγείας από το 2020 έως το 2023 και Συντονιστής του Εμβολιαστικού Προγράμματος κατά της Covid-19 «Επιχείρηση Ελευθερία».

Ως νευροχειρουργός εργάστηκε σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Γ.Ν. «Ευαγγελισμός» και ως Επιμελητής Α’ στη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία».

Η σημαντική είδηση των ημερών, είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας, θα μπορούν να αξιολογήσουν την εμπειρία του.

Αυτό θα γίνει μέσα από την πλατφόρμα Axiologisi.ESY.gov.gr. Πλέον κάθε ασθενής, λίγες μέρες μετά το εξιτήριό του θα λαμβάνει SMS προκειμένου να αξιολογεί: την προσβασιμότητα, την ποιότητα της φροντίδας, το προσωπικό, την σίτιση, την καθαριότητα και την υποστήριξη και ενημέρωση.

Με αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία του Υπουργείου πιστεύει ότι θα αντιμετωπίζονται έγκυρα τα προβλήματα, ότι θα γίνουν αποτελεσματικότερα και αποδοτικότητα τα νοσοκομεία, και θα είναι πολύ καλύτερη η ποιότητα υγείας που θα παρέχεται στους πολίτες.

Αυτές οι, για ορισμένους, «απλές λεπτομέρειες», ασφαλώς και έχουν την αξία τους. Εδώ και πολλά χρόνια, ο απλός πολίτης δεν είχε λόγο. Η ηγεσία πιστεύει ότι με την καταγραφή παραπόνων και εμπειριών, θα μπορεί να βελτιώσει πολλά πράγματα και να μεταφέρει τις εισηγήσεις των πολιτών εκεί που πρέπει: στις διοικήσεις, στους ιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό και τους άλλους εργαζόμενους.

Μέχρι τώρα τα παράπονα, θεμιτά ή όχι, πήγαιναν στον βρόντο ή και στις τηλεοράσεις. Κυριαρχούσε ο παράγοντας του θυμού. Δικαιολογημένος εν πολλοίς. Αλλά και άδικος κάποτε. Διότι στον τόπο μας εδώ, κάθε πολίτης πιστεύει ότι έχει μόνο δικαιώματα, και όχι υποχρεώσεις.

Θα το δούμε, και θα επανέλθουμε…

Κατά τα λοιπά, εδώ στη Μητέρα Πατρίδα μπήκαμε και στην περίοδο των θερινών εκπτώσεων στα καταστήματα. Η αγορά φαίνεται να έχει πάρει τα πάνω της. Και οι διαφημίσεις, όποιου προϊόντος και όποιας υπηρεσίας, θυμίζουν εκείνο το «τρελό κλίμα βουλιμίας» που ζήσαμε πριν από την χρεωκοπία και μας οδήγησε στα μνημόνια.

Πάλι διαφημίζονται ταξίδια στην Νέα Υόρκη για να πιείς καφέ και να πάρεις brunch στο Empire State’s Building, ή να πας να δεις συναυλία του Μπρους Σπρίνγκστιν στην Γερμανία.
Ωραία είναι όλα αυτά. Ποιος δεν τα θέλει. Αρκεί να έχεις τα λεφτά, και όχι να τα δανειστές και «Θεός ξέρει» πόσες έντοκες δόσεις!

Λέγαμε όμως για τις εκπτώσεις μας, και ξεχωρίζω μερικές από τις συμβουλές που δίνει στον κόσμο η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας:

  • Να ιεραρχούν τις ανάγκες τους και να ψωνίζουν βάσει του προϋπολογισμού τους.
  • Να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς πριν καταλήξουν σε κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.
  • Να μην παρασύρονται από υπερβολικά μεγάλα ποσοστά έκπτωσης.
    Μου θυμίζουν τις αυτονόητες συμβουλές αυστηρών γονιών στα παιδιά τους, ακόμα κι όταν πάψουν να είναι παιδιά! Το διασκεδάζω όμως…