Στη Σύρο θα έφθανε πλοίο με 1500 Ισραηλινούς επιβάτες και οι τοπικές αρχές έδωσαν οδηγίες στους ιθαγενείς να μην πολυκυκλοφορούν τις τέσσερεις ώρες που θα ήτανε το πλοίο σταθμευμένο, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να περιηγηθούν αμέριμνοι στο νησί, να φάνε, να ψωνίσουν, να κολυμπήσουν, να απολαύσουν τις διακοπές τους, να αφήσουν χρήμα. Αντ’ αυτού, λίγες δεκάδες άνθρωποι ξετύλιξαν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία ώστε να είναι ορατή από μακριά και στήθηκαν στο λιμάνι με πανό για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Επιβάτες άρχισαν να ανεμίζουν σημαίες του Ισραήλ (πάνε διακοπές με τη σημαία του κράτους τους στις αποσκευές!) και το πλοίο άλλαξε ρότα.

Την ίδια μέρα, στην Κύπρο (στη Λεμεσό) διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ισραηλινής και παφιακής ομάδας. Κάποιοι πολίτες, έξω από το γήπεδο στήριξαν πάνω σε δύο μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς μια παλαιστινιακή σημαία και την άφησαν να πετάξει στον ουρανό πάνω από το γήπεδο. Κι η αστυνομία της Κύπρου συνέλαβε τρία άτομα για το πέταγμα της σημαίας, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα καλλιτεχνικό δρώμενο (με σαφή φυσικά συμβολισμό). Μέσα δε στο γήπεδο, η χρήση καπνογόνων από ισραηλινούς φιλάθλους, στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος παρακολουθούσε τον αγώνα παρέα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα, έκαναν την ατμόσφαιρα ομιχλώδη. Κανένα πρόβλημα όμως. Το πρόβλημα είναι η έκφραση αλληλεγγύης σε ένα λαό που δολοφονείται μπροστά τα μάτια μας. Κι απαγορεύεται να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας. Απαγορεύεται ακόμα και να έχουμε στο αυτοκίνητο μας (ή ίσως αύριο και στο σπίτι μας) σημαίες ενός λαού που βάλθηκαν να εξαφανίσουν.

Εικοσί ένα παιδιά πέθαναν τις τελευταίες τέσσερεις μέρες από ασιτία. Από τα τέλη Μαΐου 1000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά σε κέντρα διανομής του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος (GHF) αναμένοντας για ένα πιάτο φαγητό. Την ίδια ώρα τόνοι τροφίμων, πόσιμου νερού, ιατρικών προμηθειών, υλικών στέγασης και καυσίμων μένουν αναξιοποίητοι, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εμποδίζονται να τα διανείμουν, καταγγέλλει ο ΟΗΕ.

Οι εικόνες από τα πεινασμένα παιδιά της Παλαιστίνης δεν αντέχονται. Κι αντί να κοιτάξουμε «τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα, το επίπεδο θανάτου και καταστροφής που όμοιό του δεν υπάρχει στη σύγχρονη ιστορία, τον υποσιτισμό που εκρήγνυται και το λιμό που απειλεί τους πάντες» όπως μας καλεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κοιτάξαμε τον ουρανό και μας ενόχλησαν δυο μπαλόνια σε σχήμα καρδιάς και μια σημαία.

Ακόμα και στο Τελ Αβίβ άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και απαιτούν να σταματήσει η εξόντωση των Παλαιστινίων. Και στην Κύπρο ενόχλησε το πέταγμα μιας σημαίας. Μην ενοχληθούν οι αγοραστές της γης μας. Μην διαταραχθεί ο γεωπολιτικός ρόλος που νομίζουμε πως παίζουμε.