Τώρα που η φρίκη αρχίζει να περιορίζεται, αφού πρόλαβε να μας αιφνιδιάσει με τις σοκαριστικές εικόνες από τα τραγικά Τέμπη, τώρα που η οδύνη αρχίζει να καταλαγιάζει κάπως, αφού οι καρδιές όσο ήταν να διαλυθούν διαλύθηκαν, η οργή ακολουθεί αντίθετη κατεύθυνση. Με ταχύτητα μεγαλύτερη και από εκείνη του μοιραίου τρένου, εκτοξεύεται στον εγκέφαλο. Πιο απαιτητική. Πιο απειλητική. Πιο επικίνδυνη. Διότι πλέον, το τοπίο είναι κρυστάλλινα καθαρό. Κατάμαυρο μεν αλλά εξόφθαλμο. Το ανθρώπινο λάθος έχει συγκεκριμένους ηθικούς αυτουργούς. Παραπέμπει στους πολιτικούς. Εκείνους που είχαν την πολιτική ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Φυσικά και δεν αρκεί η παραίτηση ενός υπουργού. Η ευθύνη φτάνει στην κορυφή. Διότι πρόκειται για εθνική τραγωδία. Για δεκάδες οικογένειες που μαυροφορέθηκαν. Για δεκάδες αγγέλους, τα όνειρα των οποίων εκτροχιάστηκαν στις μεταλλικές ράγες του μοιραίου τρένου. Αναπόφευκτα, λοιπόν, με οργή ρωτάμε: Κοιμάστε τα βράδια κύριε Μητσοτάκη;

Οι πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησής σας είναι δεδομένες. Και είναι τεράστιες. Σωρεία γεγονότων αποκαλύπτουν εγκληματική αμέλεια στην κατοχύρωση της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους. Αντιθέτως, με την αδιαφορία ή έστω την ανικανότητα διασφάλισης της προστασίας των επιβατών, είχατε μετατρέψει όλους όσους για χρόνια χρησιμοποιούσαν τα τρένα σε εν δυνάμει νεκρούς!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σας είχε προειδοποιήσει στις 3/12/2020 ότι η Ελλάδα παρέβαινε τους κανόνες της ΕΕ για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, όπως αυτοί αναφέρονται στην Οδηγία 2012/34. Ουδέποτε εφαρμόσατε στην πράξη τους εν λόγω κανόνες, οι οποίοι αφορούν την ασφάλεια και την συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2/12/2021 σας έβγαλε κίτρινη κάρτα, αποστέλλοντάς σας αιτιολογημένη γνώμη για τη συνεχιζόμενη παράβαση των κανονισμών. Εν τέλει, στις 15/2/2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σας έβγαλε και κόκκινη κάρτα, παραπέμποντας την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ. Για να γίνει πλήρως κατανοητό το μέγεθος της ευθύνης σας, διευκρινίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να εγκαταστήσει ένα σύστημα ασφαλείας πριν από σχεδόν τρία χρόνια, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να αποτρέπει τα θανατηφόρα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Δεν το έπραξε ποτέ…

 

Και να ήταν μόνο αυτή η προειδοποίηση… Η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης σε εξώδικο της στις 2-11-22 προειδοποιούσε: «Διαπιστώνουμε διαρκώς την κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής, την έλλειψη συντήρησής της, τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης, τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS, το οποίο προστατεύει έναντι στο ανθρώπινο λάθος…». Άλλη συντεχνία, η ΔΕΣΚ-Σ, μόλις στις 7-2-2023 έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου: «…Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις…”.

Χθες, διάβασα την συνέντευξη του εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA), Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ, στο newmoney. Ξεκαθαρίζει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον έλεγχο της ασφάλειας των σιδηροδρόμων είναι η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ). Αποκαλύπτει ότι η ανεπάρκεια της ήταν γνωστή και στην Ευρώπη και στο ελληνικό Υπουργείο Μεταφορών. Ο επικεφαλής του ERA εξηγεί γιατί τα περίφημα πιστοποιητικά ασφαλείας της Hellenic Train ήταν πρακτικά «άδειο ρούχο». Εξηγεί ότι ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεν κατάφερε να διασφαλίσει την ασφαλή λειτουργία των τρένων στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, στην «Έκθεση σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τη διαλειτουργικότητα στην ΕΕ», που εξέδωσε ο ERA το 2022, αποκαλύπτεται ότι η Ελλάδα είχε από τα πιο θανατηφόρα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη!

Τι δεν καταλαβαίνετε κύριε Μητσοτάκη; Είναι πλέον ξεκάθαρο: Στην Ελλάδα, ο κάθε επιβάτης τρένου ρίσκαρε καθημερινά και δεν γνώριζε αν έβγαζε εισιτήριο για Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα ή για τον άλλο κόσμο. Αποδυναμώσατε τον ΟΣΕ με στόχο να δοθεί σε ιδιώτες και η συντήρηση και η λειτουργία του. Τον αποδυναμώσατε μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των εργαζομένων, αδιαφορώντας για το παράλληλο πρόβλημα μειωμένης ασφάλειας το οποίο προκαλούσατε.  Μειώσατε τους σταθμάρχες, επιτείνοντας το πρόβλημα ασφαλείας. Αφαιρέσατε τη λειτουργία συστήματος δευτερογενούς ελέγχου.

Διαβάζω το μήνυμά σου στις 28/2/2023 και δεν ξέρω αν πρέπει να γελώ ή να κλαίω: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια βαθιά λαϊκή κυβέρνηση που στέκεται πρώτα απ’ όλα κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, προσπαθούμε συνέχεια για το καλύτερο και κρατάμε σταθερό το τιμόνι της χώρας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες».

Το κυριότερο, πήγες στο χώρο της τραγωδίας και βρήκες την τόλμη (διότι πραγματικά χρειαζόταν περισσή για να προβείς σε τέτοια δήλωση) να πεις στον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, ότι θα κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Ακόμη και αν το κάνεις πράξη, θεωρείς ότι έτσι θα έρθουν πίσω οι δεκάδες άγγελοι που χάθηκαν; Θα έρθει πίσω η Αναστασία, ο Κυπριανός, η Αθανασία, η Ιφιγένεια;

Όχι κύριε Μητσοτάκη. Ό,τι όφειλες να είχες πράξει για να μην συμβεί η τραγωδία, δεν το έπραξες. Ακόμη και στη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών, επιχείρησες να εξασφαλίσεις αθώωσή σου. Διορίζοντας στην τριμελή επιτροπή άτομο το οποίο διετέλεσε την περίοδο 2010-2015 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Μπορεί υπό το βάρος της λαϊκής οργής χθες να υποχρεώθηκε ο συγκεκριμένος να δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην ερευνητική επιτροπή, όμως, η ουσία είναι η δική σου πρόθεση. Να βγει πόρισμα που να μιλά για «ανθρώπινο λάθος». Να λειτουργήσει ο σταθμάρχης σαν αποδιοπομπαίος τράγος και να κλείσει η υπόθεση.

Ε, όχι, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη! Όπως ο Τσίπρας όφειλε να είχε παραιτηθεί το 2018 αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη στην τραγωδία στο Μάτι, την ίδια ακριβώς ευθύνη έχεις κι εσύ σήμερα. Μάλιστα, μεγαλύτερη. Εκείνος επέδειξε μηδενική ευθιξία. Το ίδιο πράττεις κι εσύ σήμερα.

Γι’ αυτό σας ρωτάμε ξανά: Κοιμάστε τα βράδια κύριε Μητσοτάκη;