Ο Νίκος Τινής, απευθύνεται στους Τουρκοκύπριους και τους καλεί να σκεφτούν πως οι αποφάσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας τους, μπορεί να τους οδηγήσουν μακριά από την ΕΕ και να εναντιωθούν στον ετσιθελισμό του Ερντογάν και τον ταρταρισμό στην Κύπρο…

Τουρκοκύπριοι, σήμερα αντιμετωπίζετε κάπως το δράμα του εκτοπισμού από τα χωριά σας, αφού η ατιμώρητη έως τώρα Τουρκία, σας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Διάτρητος ο κοινωνικός ιστός, διαλυμένες οικογένειες, παντού οι κοινωνικές ανισότητες στο όνομα της ισχύος της μητέρας πατρίδας του Ερντογάν. Σκεφτήκατε ποτέ ότι οι αποφάσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας σας για δύο κράτη, μπορεί να σας οδηγήσουν μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το προνόμιο και την οικονομική ενίσχυση που απολαμβάνετε από την Κυπριακή Δημοκρατία;

Άνθρωπος με διλήμματα ή αμφιβολίες κολυμπάει σε άγνωστα νερά. Ακολουθήστε με θάρρος τα όνειρά σας, (όσοι πιστεύετε στην ελευθερία της πατρίδας μας) προτού αυτά σας προδώσουν. Μακρόχρονη εξουσία ενός ηγέτη φέρνει φανατισμό και μετά τον φασισμό, τις ανθρωπιστικές κρίσεις, τα οικονομικά συμφέροντα, τη δικτατορία. Όλοι οι δικτάτορες, παρανοϊκοί ή όχι, βλέπουν παντού σε κάθε γωνιά εχθρούς για το προσωπικό τους καθεστώς που ίδρυσαν, νομιζόμενοι τα πλούτη που αποκτούν μπορούν να αγοράσουν και ζωή. Αλλάζουν ρητορική και τα αίτια που προξένησαν τις εισβολές, (σε Κύπρο, Ουκρανία) καταστρέφουν οικονομία, πολιτισμούς.

Τουρκοκύπριοι, βροντερά πρέπει να είναι τα μηνύματα σας που θα πρέπει να στείλετε τόσον ενάντια στον ετσιθελισμό της Τουρκίας του Ερντογάν, όσον και στον ταρταρισμό στην Κύπρο. Η σωτηρία της Κύπρου ευρίσκεται στην απομάκρυνση του κατοχικού στρατού και των εποίκων που μολύνουν τις σχέσεις μας. Το κοινό νόμισμα ευρώ, μια Κεντρική Τράπεζα, εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μια οικονομία, ένας λαός, αυτά πρέπει να είναι μερικές από τις επιδιώξεις μας. Οι θρησκείες δεν έχουν καμία σχέση στην πολιτική, οι νέοι σας, υπό το καθεστώς Ερντογάν και Τατάρ και τους εγκάθετους της Τουρκίας (εποίκους) στερούνται των πολιτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων τους και πιστεύοντας στην τουρκική προπαγάνδα ότι έχουν ψευδοκράτος, κινδυνεύει και αυτή η ύπαρξη τους σαν κοινότητα, θα γίνουν και αυτοί μέρος της κατοχής.

Δυστυχώς, ο ΟΗΕ και η ΕΕ ακόμη και σήμερα, μιας τέτοιας μορφής στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, την εμφανίζουν ως θέμα δικοινοτικής διένεξης και δεν τους ενοχλεί ο φυλετικός διαχωρισμός, ρατσισμός της νήσου Κύπρος, της κοινής μας πατρίδας.

Τουρκοκύπριοι, οι κάθε Κόλιν Στίουαρτ, έρχονται στην Κύπρο για να πάρουν ένα μισθό και μετά φεύγουν πλουσιότεροι. Γι’ αυτό καμία εμπιστοσύνη, αδελφομένοι γνωρίζουμε καλύτερα την κυπριακή νοοτροπία. Η λύση του κυπριακού προβλήματος βρίσκεται στα δικά μας χέρια, τα συμφέροντα μας σαν λαός.

Τουρκοκύπριοι, θυμηθείτε τους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, Αιχάν Χικμέν και Αχμέ Μουζαφέρ Γκιουρκάν και τους Μισιαούλη και Καβάζογλου, που έπεσαν νεκροί από σφαίρες της ΤΜΤ του Ντενκτάς. Τουρκοκύπριοι δεν απομονώνεστε εξ αιτίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά από τις 40 και πλέον χιλιάδες στρατιώτες που διατηρεί η Τουρκία στα κατεχόμενα καθώς και από τον εποικισμό.

Τουρκοκύπριοι, μαζί με τους Ελληνοκύπριους, μακριά από τα δύο ξεχωριστά κράτη και τη ΔΔΟ. Ζητούμε σαν λαός να αναπνέουμε ελεύθερο αέρα σαν όλους του άλλους Ευρωπαίους πολίτες, ελευθερία κινήσεων, λόγου κ.ά.