Ο Πέτρος Ακκίδης, συνταξιούχος τραπεζικός από Λευκωσία, σχολιάζει την απόφαση των τραπεζών για μείωση των υποκαταστημάτων τους καθώς και των ΑΤΜ. 

Αναφέρομαι στο άρθρο της εφημερίδας σας 25 Μαΐου 2023 με τίτλο «Η συρρίκνωση με αριθμούς» και θα ήθελα να θέσω μια εισήγηση σχετικά με την εξυπηρέτηση του πελάτη.

Συνοψίζοντας τους  αριθμούς της συρρίκνωσης που αφορούν τις δύο μεγάλες τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα) που εξυπηρετούν και την πλειοψηφία των ιδιωτών πελατών, θα επικεντρωθώ στη σημαντική μείωση των ΑΤΜ από τις οποίες ο πελάτης μπορεί να αποσύρει μετρητά για να διευθετήσει τις καθημερινές του δοσοληψίες. Έτσι ο αριθμός των ΑΤΜ και για τις πιο πάνω δύο Tράπεζες από 348 το 2021 μειώθηκε κατά 54, σε 294 το 2022.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η γεωγραφική συρρίκνωση κατά τράπεζα  αναγκάζει τον πελάτη να διανύει πολύ μεγάλη διαδρομή για ανάληψη μετρητών, τόσο σε αστικές περιοχές αλλά κυρίως  πιο βασανιστικό στις αγροτικές περιοχές που η πιο κοντινή ΑΤΜ της τράπεζας του πελάτη να βρίσκεται σε πάρα πολύ μεγάλη απόσταση και που η συγκοινωνία να είναι προβληματική. Η ταπεινή μου εισήγηση που θα απαλύνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό το πρόβλημα είναι η δυνατότητα ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ των δύο αυτών τραπεζών από τους πελάτες τους, χωρίς την όποια επιβάρυνση που τώρα επιβάλλεται για ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. 

Το κόστος της κάθε τράπεζας, λαμβανομένου του εύκολου  συμψηφισμού τέτοιων συναλλαγών πιστεύω ότι δεν θα είναι σημαντικό αφού οι δύο αυτές τράπεζες διατηρούν σχεδόν ίσο αριθμό ΑΤΜ και το όφελος στην ικανοποίηση των πελατών θα είναι πολύ πιο μεγάλο. Επίσης, αναφέρω και τη συνεισφορά των τραπεζών στην ανθρωπιστική πλευρά έναντι στην κυπριακή κοινωνία.