Η ΚΥΠΡΟΣ συγκαταλέγεται μεταξύ των κρατών-μελών με τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: 11,6 τόνοι ισοδύναμου CO2 κατά κεφαλήν το 2017 έναντι 8,8 τόνων σε επίπεδο ΕΕ. Ήταν, επίσης, το κράτος μέλος με τη μεγαλύτερη αύξηση (+56%) των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2017 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επί του παρόντος, περίπου το 39% των εκπομπών ισοδύναμου CO2 προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται στις περιοχές του Βασιλικού και της Δεκέλειας. Επιπλέον, στην περιοχή του Βασιλικού υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου που παράγει περίπου το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όλα αυτά αναφέρονται σε έκθεση της Κομισιόν για την οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα προ ημερών, στην οποία σημειωνόταν, μεταξύ άλλων, ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Κύπρο να εκπληρώσει τους στόχους ουδέτερου ισοζυγίου διοξειδίου του άνθρακα και να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή. 
ΕΙΝΑΙ σαφές από την έκθεση πως για την Κύπρο υπάρχει ανάγκη μετατόπισης της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που σήμερα αντιπροσωπεύει μόνο το 13%, ενώ το υπόλοιπο 87% προέρχεται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βαρύ πετρέλαιο ή ντίζελ. Περαιτέρω, υποδεικνύεται η ανάγκη επένδυσης σε καθαρότερες τεχνολογίες ώστε η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα να καταστεί πιο αποδοτική και λιγότερο ρυπογόνος, ιδίως όσον αφορά το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Βασιλικό.
ΕΚΕΙΝΟ στο οποίο ιδιαίτερα θα πρέπει να σταθούμε ως κράτος και κοινωνία εν γένει είναι η επισήμανση πως δεν υπάρχει όραμα για τις μεταφορές (και όχι μόνο). Η ευρεία χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών είναι πολύ χαμηλή (3%). Υπήρξε την τελευταία περίοδο η παρουσίαση ενός προγράμματος ενθάρρυνσης –διά κρατικής χορηγίας– για ηλεκτρονικά αυτοκίνητα, που φαίνεται πως κερδίζει βαθμηδόν έδαφος. Είναι σαφές πως προέχει η διαμόρφωση κουλτούρας για τις δημόσιες μεταφορές. Ενδεχομένως διά της επιχορήγησης του εισιτηρίου από το κράτος να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, χρήσιμο θα ήταν για το περιβάλλον να χρησιμοποιούνται υβριδικά και ηλεκτρικά λεωφορεία. 
 
ΕΙΝΑΙ πρόδηλο πως η μετάβαση σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα οδηγήσει σε κλιματική ουδετερότητα, πλην τούτο απαιτεί μακροπρόθεσμη ολοκληρωμένη στρατηγική. Είναι σημαντικό, όπως συναφώς αναφέρεται στην έκθεση, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και η βιωσιμότητα να είναι πλήρως ενσωματωμένες στη νέα μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική της Κύπρου, η οποία βρίσκεται (ακόμη) στο στάδιο της προετοιμασίας.
ΣΥΝΕΠΩΣ χρειάζεται πρώτα η προώθηση μέτρων, μέσα από μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία να στηρίζεται σε ένα όραμα για μια καλύτερη ζωή, που αυτό σημαίνει βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Δεν αρκούν, ωστόσο, μόνο τα μέτρα και οι διαμορφωθείσες πολιτικές. Χρειάζεται, παράλληλα, να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πως πρέπει να στηρίζουν στην πράξη τα μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως καλύτερο περιβάλλον σημαίνει ποιοτική ζωή. Πρέπει να αντιληφθούν πως οι πολιτικές του κράτους χωρίς τη δική μας συμβολή, των πολιτών της κοινωνίας, είναι βασικά χωρίς αντίκρισμα.