«Αστείο» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι δεν βρήκε προσωπικό να στελεχώσει τα οδοφράγματα για να ελέγχουν τη θερμοκρασία των διερχομένων, την στιγμή, που όπως είπε, έστειλε βοήθεια σε ανθρώπινο προσωπικό στην Ελλάδα. Παράλληλα, δήλωσε πως άλλα δηλώνει εντός Κύπρου και άλλα πράττει στην ΕΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.
 
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης του ΑΚΕΛ για την ημέρα της Γυναίκας σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως εξακολουθεί να γίνεται πάρα πολλή ζημιά από την απόφαση της Κυβέρνησης για το κλείσιμο των 4 οδοφραγμάτων. Όπως είπε, έχει προκληθεί μια τεράστια κοινωνική αναστάτωση στην ίδια την ε/κ κοινότητα, σύγκρουση, σε ανησυχητικές διαστάσεις, μεταξύ διαφορετικών απόψεων. Σημείωσε πως αναπτύσσεται ένας φανατισμός και μίσος που είναι επικίνδυνα για την κοινωνία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.  
 
Το δεύτερο σημείο, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, είναι η ζημιά που έχει προκαλέσει η απόφαση, μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας. «Έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα σε όλους όσοι στηρίζουν τη λύση στο Κυπριακό και στην ε/κ και στην τ/κ κοινότητα ενώ έχουμε έρθει σε πορεία σύγκρουσης και με τον ΟΗΕ», είπε, προσθέτοντας πως αυτά θα πρέπει να μας ανησυχούν.
 
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν επίσης επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ενέργειες που ενισχύουν την ανησυχία και τον πανικό, απλώς επιτείνουν το οικονομικό πρόβλημα. «Επείγει η λήψη αποφάσεων που θα περιορίζει τη ζημιά, η οποία έχει προκληθεί από τις αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση», είπε.
 
Διευκρίνισε πως δεν αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυβέρνησης να παίρνει αποφάσεις για να προστατεύσει την υγεία του λαού, απλώς θεωρεί πως τα μέτρα που έχει πάρει δεν είναι τα ενδεδειγμένα. Πρόσθεσε πως ανοίγοντας τα οδοφράγματα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι θα ασκούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι.
 
Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε αστείο το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να βρεθούν είκοσι άτομα για να τοποθετηθούν στα οδοφράγματα ώστε να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ανθρώπων που διέρχονται. «Βρήκαμε ανθρώπους να στείλουμε στην Ελλάδα, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να βρούμε και για τα οδοφράγματα εδώ στην Κύπρο», είπε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με την κυπριακή αποστολή στον Έβρο, ο κ. Κυπριανού είπε πως η ενέργεια της Κυβέρνησης είναι συμβολική, καθώς η Ελλάδα δεν θα σωθεί με την αποστολή 20 ανθρώπων από την Κύπρο. «Θεωρούμε ότι χρειάζεται να υπάρξει μια αντιμετώπιση της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Τουρκία να στείλει πρόσφυγες στο Ευρωπαϊκό έδαφος και κυρίως στην Ελλάδα για να προκαλέσει αντιδράσεις από την ΕΕ και να καταφέρει να αποκομίσει στήριξη σε ό,τι αφορά τις πολεμικές ενέργειες τις οποίες προβαίνει σε βάρος της Συρίας», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως το ενοχλητικό είναι ότι ενώ η Κυβέρνηση προβαίνει σε αυτές της ενέργειες, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καταγράφεται ότι το πρόβλημα στη Συρία προκαλείται από την συριακή Κυβέρνηση και από την Ρωσία και επιδεικνύεται κατανόηση από τους ΥΠΕΞ στα προβλήματα τα οποία καλείται η Τουρκία να αντιμετωπίσει.
 
«Εκφράζεται δηλαδή στήριξη στην Τουρκία και διερωτώμαι ο κ. Χριστοδουλίδης γιατί συμφώνησε με αυτή την τοποθέτηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και την ίδια στιγμή στην Κύπρο λέει ακριβώς τα αντίθετα πράγματα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
 
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ