Ως προσπάθεια επηρεασμού βουλευτών με στόχο να υπερψηφίσουν το πολύκροτο νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την καλλιέργεια, εισαγωγή, κατοχή και χρήση της φαρμακευτικής-ιατρικής κάνναβης θεωρήθηκε η πρόσκληση που απηύθυνε στους βουλευτές εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα προκειμένου να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της στη Ζυρίχη.
 
Η πρόσκληση στάλθηκε στους βουλευτές της Επιτροπής Υγείας ενώπιον της οποίας συζητείται το νομοσχέδιο, με την επισήμανση, μάλιστα, ότι είναι όλα πληρωμένα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η εν λόγω εταιρεία, που εδρεύει στην Ελβετία, ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει άδεια παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, επενδύοντας για την εξασφάλιση χώρου και για τη δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής, νοουμένου, βεβαίως, ότι θα ψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απαγόρευσε στους βουλευτές να συμμετάσχουν στο εν λόγω ταξίδι, το οποίο περιλαμβάνει, σύμφωνα με την πρόσκληση και «ξενάγηση στην υπέροχη Ζυρίχη», με το επιχείρημα ότι μπορεί να επηρεάσει την κρίση τους. Το γεγονός ότι το ταξίδι πραγματοποιείται μερικές ημέρες προτού το νομοσχέδιο τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση ενέτεινε τις ανησυχίες του κ. Συλλούρη.
 
Συγκεκριμένα, το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου. Και επειδή «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», ο κ. Συλλούρης απαγόρευσε τη συμμετοχή βουλευτών, προκαλώντας μουρμουρητά καθώς βουλευτές επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο ταξίδι.
 
Πρόσκληση για να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας στη Ζυρίχη έλαβαν και δημοσιογράφοι που ασχολούνται με τα θέματα υγείας. 
 
Μόνο δύο άδειες  
 
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αδειοδότηση μόνο δύο παραγωγών, τουλάχιστον, για τα πρώτα 15 χρόνια με στόχο την προσέλκυση οικονομικά εύρωστων εταιρειών με παγκόσμια εμπειρία στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης. Με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε αυτές τις εταιρείες, όπως είναι η μερική αποκλειστικότητα καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, η αδειοδότηση δύο παραγωγών συστήνεται και για λόγους ασφάλειας και αποτελεσματικού ελέγχου, έτσι ώστε η φαρμακευτική κάνναβη να μην καταλήγει στην παράνομη αγορά ή σε παράνομη χρήση.
 
Η φαρμακευτική κάνναβη θα παραχωρείται κατόπιν ιατρικής συνταγής σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιους επίμονους πόνους που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο, με HIV, με εκφυλιστικές παθήσεις του κινητικού συστήματος, με ρευματοπάθεια, νευροπάθεια και γλαύκωμα. Θα παραχωρείται, επίσης, στους ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο Τουρέτ και τη νόσο του Crohn (ελκώδης κολίτιδα).