Οι αριθμοί ζαλίζουν. Οι ιστοσελίδες σε ολόκληρο τον πλανήτη υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τo 1,5 δισεκατομμύριo, με τον αριθμό των χρηστών να αγγίζει τα 5 δισεκατομμύρια. Στην Κύπρο, σύμφωνα με την Eurostat, οι ιντερνετικοί χρήστες ξεπερνούν το 84% του πληθυσμού, ποσοστό που καταδεικνύει τη στροφή του κοινού προς τα ηλεκτρονικά μέσα, δεδομένου και του γεγονότος πως πριν μόλις από μία δεκαετία το ποσοστό αυτό ήταν ακριβώς το μισό. Και επειδή όπου υπάρχει ζήτηση υπάρχει και προσφορά, εκατοντάδες ιστοσελίδες πλημμύρισαν την Κύπρο, διεκδικώντας μερίδιο από την πίτα και αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο «καταναλώνουμε» την είδηση.
 
Το συγκρότημα του Φιλελεύθερου, ως ο μεγαλύτερος οργανισμός στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης, πρωτοπόρησε και σε αυτό τον τομέα. Το 2001 δημιούργησε το ειδησεογραφικό portal philenews.com ως συμπληρωματική επιλογή στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, που μέχρι σήμερα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία, προσφέροντας ένα δυνατό πακέτο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με την ποιότητα και την εγκυρότητα που αρμόζει σ’ ένα συγκρότημα, το οποίο δεν θόλωσε ποτέ τις αρχές της δημοσιογραφίας. Το DNA των έντυπων μέσων, λοιπόν, συνεχίστηκε με τις ιστοσελίδες, που στο πέρασμα των χρόνων αυξήθηκαν σε 14, καλύπτοντας μια τεράστια γκάμα θεμάτων.

Σήμερα φαντάζει ως… συλλεκτικό κομμάτι, αλλά όταν το 2001 πρωτοσυστήθηκε στο κυπριακό κοινό, το philenews αποτέλεσε μια καινοτομία για τα δεδομένα της εποχής, που θα συνέβαλλε στην ανατροπή και τη μετεξέλιξη του τομέα της ενημέρωσης στον τόπο μας.

Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα εργάζονταν μόλις τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν τα βασικά θέματα της επικαιρότητας εντός και εκτός Κύπρου, σε συνεργασία τότε με το ελλαδικό news.in.gr, μέσω του οποίου φορτώνονταν ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο. Αθλητικά δεν υπήρχαν, παρά μόνο αναφορές στα σημαντικότερα γεγονότα των πρώτων εκείνων χρόνων.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, το ΚΥΠΕ δεν είχε ακόμη ιστοσελίδα και τα δελτία Τύπου λαμβάνονταν μέσω… πολυγράφου.

Με την εμφάνιση των πρώτων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περίπου μια πενταετία αργότερα και τις συνέργειες ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες, οι ιστοσελίδες του συγκροτήματος εκτοξεύτηκαν στα ύψη και εδραιώθηκαν στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού που τα έκανε μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.

Με την είσοδο και άλλων ιστοσελίδων στο παζάρι, αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, αλλά και οι απαιτήσεις του κόσμου. Την ίδια εποχή με το philenews, στον κυπριακό κυβερνοχώρο εμφανίστηκαν και οι ιστοσελίδες politis, typos και ikypros, αλλά σύντομα μετά ο αριθμός αυξήθηκε κατακόρυφα.

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η εισαγωγή των smartphones το 2007 «ανάγκασε» τις ιστοσελίδες να αρχίσουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Με νέο, σύγχρονο σχεδιασμό και έντονα διαδραστικά στοιχεία, το philenews.com μαζί με άλλα websites του Φιλελεύθερου, επανασυστήθηκαν στο πιο απαιτητικό πια κυπριακό κοινό, που… πρόδωσε την ευαρέσκειά του μέσω των κλικς.

Καπάκι τα αντίστοιχα applications που απογείωσαν τις επισκεψιμότητες και έδωσαν τη δυνατότητα της συνεχούς ενημέρωσης όλες τις ώρες της μέρας.

Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την ισχυρή ομάδα τεχνικών και τους παθιασμένους δημοσιογράφους των ηλεκτρονικών και των έντυπων μέσων του Φιλελεύθερου. 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

Με τις 14 ιστοσελίδες, τα πέντε newsletters και τα πέντε apps, ο όμιλος δημιούργησε τη μεγαλύτερη πλατφόρμα στον κυβερνοχώρο της Κύπρου, με στόχο να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των πολιτών που θέλουν και δικαιούνται να ενημερώνονται άμεσα, έγκαιρα και έγκυρα.

Η προτίμηση των χρηστών καταγράφεται και στις… αποδόσεις, γιατί οι αριθμοί δεν λένε ψέματα.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως πριν ακριβώς από μια δεκαετία το philenews είχε 30.000 users και 1.400.000 pageviews. Σήμερα, οι ιστοσελίδες του ομίλου έχουν ξεπεράσει τους 1 εκατ. users και τα 20 εκατ. pageviews ενώ οι ακόλουθοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεπερνούν τις 750.000. Τα νούμερα, ασφαλώς, δεν είναι αυτοσκοπός. Αλλά αποτελούν επιβράβευση της σκληρής και ποιοτικής δουλειάς των ανθρώπων του «Φ».
 
philenews.com: Εδώ τρέχουν τα καλά νέα… 

Σχήμα λόγου, βέβαια, γιατί τα νέα δεν είναι πάντοτε καλά, κατ’ ακρίβειαν συνήθως είναι αρνητικά. Είτε έτσι είτε αλλιώς, σημασία έχει να μεταδίδονται ορθά. Η αύξηση του ανταγωνισμού και η πληθώρα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, εκτός από τα θετικά, έφερε και προβληματικά φαινόμενα όπως τα fakenews.

Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, το γεγονός αυτό οδήγησε τους εκδοτικούς οργανισμούς, αλλά και τους χρήστες, να επιλέγουν τις ποιοτικές πηγές ενημέρωσης και να εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τα κοινωνικά δίκτυα και τις ανεξάρτητες ιστοσελίδες. Το philenews.com, η ναυαρχίδα των διαδικτυακών μέσων του Ομίλου, χωρίς να διεκδικεί το αλάθητο, δικαιούται να υπερηφανεύεται για την ποιότητα και την αμεροληψία του, αφού έχει καταστεί στη συνείδηση των χρηστών ως ένα από τα εγκυρότερα κυπριακά ειδησεογραφικά site. Εύχρηστη ιστοσελίδα, με μοντέρνο σχεδιασμό και διαδραστικότητα μεταξύ του μέσου και των επισκεπτών, αναρτά ειδήσεις είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Σε άρτια συνεργασία με τους συντάκτες του έντυπου Φιλελεύθερου και των περιοδικών του Ομίλου, η έμπειρη ομάδα του philenews εργάζεται νυχθημερόν, χωρίς την υστερία για τα κλικ, αλλά με πάθος για σφαιρική και ποιοτική ενημέρωση, για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο και το εξωτερικό. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, διεθνή, αθλητικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά, αστυνομικά, πολιτιστικά και… χαλαρωτικά θέματα, χρήσιμες πληροφορίες και πολλές απόψεις από την πολυπληθή ομάδα των συντακτών του εκδοτικού Ομίλου, το philenews δεν είναι απλά μια ιστοσελίδα, είναι μια καθημερινή εμπειρία, που αποτυπώνεται στη συνεχή αύξηση της επισκεψιμότητας των χρηστών.

Το επιχειρηματικό portal insider.com κατέστη γρήγορα η κορυφαία επιλογή

Το portal insider.com στο philenews.com καλύπτει την εγχώρια οικονομική ειδησεογραφία με αποκλειστικά θέματα και αναλύσεις, ενώ η ελληνική και ξένη αγορά παρουσιάζεται μέσα από τη συνεργασία με τις ιστοσελίδες forbes.com, capital.gr και bloombergView. Με… inside-information, η ομάδα οικονομικών συντακτών του Insider δεν καταγράφει απλά την ειδησεογραφία από τα οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα, αλλά τη δημιουργεί με αποκλειστικές ειδήσεις, αναλύσεις και συνεντεύξεις με τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες του τόπου. Οι διεθνής συνεργασίες με τις πιο πάνω ιστοσελίδες κατέστησαν το portal ως την κορυφαία επιλογή για τους πολίτες και το επιχειρηματικό κοινό της Κύπρου και όχι μόνο. Αιχμηρές απόψεις, αφιερώματα, συνεντεύξεις από αυτούς που διαμορφώνουν την οικονομία, αναλύσεις, στατιστικά με γραφικά και βίντεο, η ομπρέλα του insider.com και όλα όσα βρίσκονται κάτω από αυτήν, έχουν καταστήσει το portal το πιο ισχυρό και συμπαγές ενημερωτικό πακέτο του τόπου. Το Insider κυκλοφορεί και ως έντυπο περιοδικό, που μαζί με την έντυπη κυπριακή έκδοση του Forbes, αλλά και τον Οικονομικό Φιλελεύθερο, φωτίζουν την αθέατη πλευρά του κυπριακού και ξένου επιχειρείν και των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο παιχνίδι της οικονομίας.

Το philenews.com συμπληρώνει το… ξένο αδελφάκι του, in-cyprus.com ένα πόρταλ που μιλάει αγγλικά, μεταφέρει στους απόδημους, οι οποίοι βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και στους χιλιάδες ξένους που βρίσκονται στην Κύπρο είτε προσωρινά είτε μόνιμα, όλα τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στο νησί μας, μα και εκτός συνόρων. Με πλήρη και συνεχή ενημέρωση, η ιστοσελίδα περιλαμβάνει επίσης οικονομικά και επιχειρηματικά νέα, καθώς και ολοκληρωμένο τουριστικό οδηγό με πληροφορίες για αξιοθέατα, εστιατόρια κάθε λογής και τις εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. Εξάλλου, αγγλικές εκδόσεις υπάρχουν και για τις τρεις επιχειρηματικές ιστοσελίδες του ομίλου, kariera.com.cy, cyprus-is.com και incyprusproperty.com.

Like στη γλώσσα των social media σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης σε κάτι που αξίζει να διαδοθεί. Με μια δημιουργική ομάδα και καθημερινή εμπλοκή των έμπειρων συντακτών των πρώτων σε κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα περιοδικών του Φιλελεύθερου,το like.com.cy αποτελεί την πιο ενημερωμένη και φρέσκια ιστοσελίδα στην Κύπρο. Έχει για αιχμή του την άποψη, με χιούμορ αλλά και τόλμη, που συνάδει με τα γρήγορα αντανακλαστικά του διαδικτύου, ένα ζωντανό μέσο που παράγει με αμεσότητα όλα όσα αξίζει να κάνει κάποιος «like» στη ζωή του.
Εδώ ο χρήστης θα διαβάσει όλα τα νέα της ελληνικής και ξένης showbiz, ειδήσεις που αντανακλούν τον παλμό της σύγχρονης ζωής, ρεπορτάζ που απασχολούν την κοινωνία και την καθημερινότητά μας, θέματα για το στυλ και την ομορφιά, τη διατροφή, την ψυχολογία, την υγεία και τις σχέσεις.

Το σύγχρονο και user-friendly αθλητικό site goal.com.cy αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές των φιλάθλων της Κύπρου. Η πολυπληθής ομάδα αθλητικογράφων καταγράφει και σχολιάζει την αθλητική επικαιρότητα της Κύπρου και του εξωτερικού. Με ζωντανά ρεπορτάζ, παρασκήνια, αιχμηρή αρθρογραφία, βίντεο, δημοσκοπήσεις και ζωντανές μεταδόσεις, καλύπτει τα πάντα για τον κυπριακό, ελληνικό και διεθνή αθλητισμό. Εδώ θα βρείτε τα καλύτερα αθλητικά βίντεο και την πιο πλούσια φωτογραφική γκαλερί. Με τη συνδρομή των συντακτών της εφημερίδας GoalNews και του ActiveRadio, η ομάδα της goal παρέχει πλήρη ενημέρωση με πολλές αποκαλύψεις και παρασκήνιο.

Επέκταση της κυρίαρχης παρουσίας και στα ερτζιανά με τρία ραδιόφωνα παγκύπριας εμβέλειας
 
activeradio.com.cy 107.4 & 102.5
sfera.com.cy 96.8 & 106.4
kissfm.com.cy 89.0 & 88.5

Με τρία ραδιόφωνα παγκύπριας εμβέλειας –Active, Sfera, Kiss– ο δημοσιογραφικός οργανισμός «Ο Φιλελεύθερος» επεκτείνει την παρουσία του και στα ερτζιανά, στοχεύοντας αφενός μεν στην άμεση, έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση των απαιτητικών ακροατών και αφετέρου δε στην ψυχαγωγία του κοινού με την καλύτερη ελληνική και ξένη μουσική. Το κοινό μπορεί να απολαύσει τους πρώτους σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικούς σταθμούς της Κύπρου όπου κι αν βρίσκεται, είτε online είτε κατεβάζοντας τα αντίστοιχα app.
 
Ο ACTIVE, το ραδιόφωνο σε κίνηση όπως έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των ακροατών, απευθύνεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας των πολιτών και ήρθε για να διευρύνει το τρίπτυχο της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και του αθλητισμού, προσαρμόζοντάς το στις ανάγκες της νέας εποχής. Το πιο κεφάτο πρωινό ξύπνημα, δίνει σκυτάλη στην έγκυρη ενημέρωση και την ανάδειξη σημαντικών κοινωνικών θεμάτων, ενώ το απόγευμα σειρά παίρνει η πιο πλήρης αθλητική ενημέρωση της Κύπρου. 

Ο SFERA έχει καθιερωθεί από το 2003 ως ένας από τους κορυφαίους παγκύπριους μουσικούς σταθμούς. Απαρτίζεται από ένα πλούσιο επιτελείο καταξιωμένων μουσικών παραγωγών από Κύπρο και Ελλάδα που παίζουν καθημερινά με τις μεγαλύτερες επιτυχίες σε πρώτες αποκλειστικές μεταδόσεις, κρατώντας στους ακροατές την καλύτερη μουσική παρέα.
 
Ο KISS είναι ο μοναδικός σταθμός ανά το παγκύπριο που «τολμά» να προσφέρει «10 τραγούδια στη σειρά», χωρίς διακοπή για διαφημίσεις, με στόχο την ευχαρίστηση των ακροατών. Είναι ο σταθμός με την καλύτερη ξένη μουσική από τα 80’s μέχρι σήμερα, το ραδιόφωνο με τις μοντέρνες αντιλήψεις που ζει στους ρυθμούς της πόλης. Το πρόγραμμα του σταθμού συμπληρώνεται με πληθώρα διαγωνισμών και live links από όλη την Κύπρο.