Tο κούρεμα των τραπεζών το 2013 και η κατάρρευση συστημάτων δεν μπορούσαν να μην είχαν αφήσει τον «Φιλελεύθερο» ανεπηρέαστο και ο κλονισμός της εφημερίδας και των εντύπων του ήταν ένα μοιραίο επακόλουθο της οικονομικής καταστροφής του τόπου, όπου χάνονταν και δουλειές, συρρικνώνονταν οι αγορές. Τα σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα το άλλο, το πολιτικό πρόβλημα εξακολουθούσε να μένει άλυτο, έκλεισαν τράπεζες, έσμιξαν με άλλες, τα «κόκκινα δάνεια» των αγοραστών κατοικιών και επιχειρήσεων επέπλεαν πάνω από όλα και ο Κύπριος πολίτης ήταν στιγματισμένος με μη ανεξόφλητα ποσά και σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς δουλειά. Μειώνονταν οι πωλήσεις, τα κόστη έπρεπε να μειωθούν, να κλείσουν περιοδικά, να μειωθούν και οι σελίδες της εφημερίδας. Η εφημερίδα προσπάθησε να αντισταθεί στην κρίση με αυτόν τον τρόπο, όπως και με μείωση του προσωπικού, και συνεχίζει κανονικά την πορεία της.

Ήταν μια χρονιά πολύ δύσκολη το 2011, το 2012 και το 2013, όπου οι ειδήσεις έγραφαν πως ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απεβίωσε και ο λαός βρισκόταν σε μαρασμό. Ποια η αποτίμηση για το 2015 –τα 60χρονα του Οργανισμού– μία κόκκινη γραμμή, που χώριζε το πριν με το μετά της κρίσης, της μακροχρόνιας δημιουργίας και παραγωγής με τις αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν αναφορικά με το μέλλον του Οργανισμού, της αναλλοίωτης συνέχειάς του και των καινούργιων στρατηγικών, που έπρεπε να χαραχθούν. Υπάρχει το χρυσό παρελθόν: μια δεκάδα και πέρα περιοδικών, ένθετα, βιβλία, λευκώματα, συναυλίες, συμπόσια, η διαδικτυακή πύλη του «Φιλελευθέρου», οι τρέχουσες ειδήσεις on line, η ηλεκτρονική στήλη «Like» της Ελίτας Μιχαηλίδου.

Ό,τι ανήκει στο χθες ανήκει και στο σήμερα, μιας και η ψηφιοποίηση του αρχείου της εφημερίδας είναι ένας στόχος που δεν έπαψε να ισχύει, να διασωθεί ηλεκτρονικά «Ο Φιλελεύθερος». 

To προσωπικό και άλλα νέα             

Στην ιστορία του «Φιλελευθέρου» έχουν καταγραφεί σημαντικά ονόματα της δημοσιογραφίας και γενικά του Τύπου. Σήμερα η ομάδα που συνεχίζει το έργο τους αποτελείτε από τους: Διευθυντής Σύνταξης Άριστος Μιχαηλίδης, αρχισυντάκτης «Φιλελεύθερου» Κυριακής, Ανδρούλα Ταραμουντά, αρχισυντάκτης «Φιλελευθέρου» καθημερινής, Γιώργος Καλλινίκου, αρχισυντάκτης Οικονομικού «Φιλελευθέρου», Πανίκος Χαραλάμπους, διευθυντής philenews, Ανδρέας Νικολαΐδης και αρχισυντάκτης philenews, Γιώργος Αγκαστινιώτης. Υπεύθυνοι ύλης: Μάριος Χριστοδούλου, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης, Λένια Καρατζιά. Ρεπορτάζ / έρευνα: Βάσος Βασιλείου, Φρίξος Δαλίτης, Αντιγόνη Δρουσιώτου, Άκης Εθελοντής, Πέτρος Θεοχαρίδης, Θεανώ Θειοπούλου, Ιάσονας Ιάσονος, Μιχάλης Ιγνατίου, Μαριλένα Παναγή, Ευαγγελία Σιζοπούλου, Άγγελος Νικολάου, Παύλος Ξανθούλης, Πανίκος Παναγιώτου, Ανδρέας Πιμπίσιης, Γιώργος Σαββινίδης, Ξένια Τούρκη, Μιχάλης Χατζηβασίλης, Μιχάλης Χατζηστυλιανού, Λούκας Πάρπας, Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου. Ειδικοί Συνεργάτες: Κώστας Βενιζέλος, Τάκης Κουνναφής, Γιώργος Σέρτης, Χριστάκης Ευσταθίου, Πιν (Πέτρος Παπαπέτρου). Goalnews: Ιάκωβος Κακουρής, Γιώργος Κυριάκου (αρχισυντάκτες), Κώστας Καλλής, Ανδρέας Μαύρος, Γιώργος Χρ. Γεωργίου, Ανδρέας Βαλανίδης, Πάνος Λάρκος.

Στην ηλεκτρονική εφημερίδα (philenews) η δημοσιογραφική ομάδα είναι: Παναγιώτα Χαραλάμπους, Σπύρος Νικολούζος, Ζήνα Ειρήνη Χριστοφή, Γιώργος Σαββινίδης, Νικολέττα Κουρούσιη, Μυρτώ Ζουμίδου, Αλέκος Μιχαηλίδης. Στις οικονομικές ιστοσελίδες: Αντώνης Αντωνίου, Μάριος Ρούσσος, Γιώργος Πυρίσιης. Στα αθλητικά: Σίμος Παφίτης, Χρήστος Θεοχάρους, Χρήστος Χρήστου, Δημήτρης Γαβριήλ, Αγάθη Κλωνάρη. Στο Like.com Μαρία Πορφυρίου. Στο In-Cyprus ΜπούληΧατζηιωάννου, Αγγέλικα Αζαντίας. Διόρθωση: Γιώργος Καψής, Διομήδης Κωνσταντίνου, Μαρία Καλλιμάχου, Μαρία Τσαγγάρη (εφημερίδες), Μαρία Ζερβού, Μαρία Καπάταη (περιοδικά). Υπεύθυνος τεχνικού τμήματος Σταύρος Φουκαρίδης. Δημιουργικό: Μάριος Κυριάκου, Μηλίτσα Κωνσταντίνου, Μαρία Ρουσή, Τασούλα Σοφοκλέους, Πέτρος Πέτρου, Σούλα Τιμοθέου, Άντρη Γεωργίου, Μιχάλης Ορφανού (εφημερίδες), Ειρήνη Ηρακλέους (διαφημίσεις). Επεξεργασία φωτογραφιών: Ντίνος Παπά, Πόλυς Χριστοφή. Γενικός Διευθυντής (κατά νόμον υπεύθυνος) Μιχάλης Καρής, Group Commercial Manager Ρένος Ονουφρίου, Διευθυντής ΙΤ/ Ηλεκτρονικών Εκδόσεων Τάσος Γιαβρούτας, Διευθυντής Λογιστηρίου Κώστας Αναστασίου, Διευθυντής Κυκλοφορίας Στέλιος Ονουφρίου.

Νέο ραδιόφωνο δημιουργήθηκε κοντά στα Sfera FΜ και Kiss FM, το «Active 107.4», από το 2017. Μια ανανέωση ήρθε και το 2018: το «Gohealthy.etc», το καφεστιατόριο του «Φιλελευθέρου» στο ισόγειο.
 
60χρονα και τελευταίες εκδόσεις και εξελίξεις

Το 2015, τα 60χρονά του, γιορτάστηκαν με τιμές, δείπνο και μουσικές εμφανίσεις στο σπίτι του εκδότη Νίκου Χρ. Παττίχη, όπου προσωπικότητες από όλα τα φάσματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, υπουργοί, βουλευτές παρευρέθησαν ως καλεσμένοι. Η πολυτελής τριών τόμων έκδοση «Μεγάλοι Κύπριοι» είχε ολοκληρωθεί από δέκα άλλες προσωπικότητες και τιμήθηκαν εκείνη τη βραδιά από τον «Φιλελεύθερο».

Το 2015, στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, «Ο Φιλελεύθερος» πρόσφερε έκδοση για την Ιστορία τους στην Κύπρο, το 2016 τη σειρά εξειδικευμένων περιοδικών για τις επενδύσεις, τα ακίνητα (μαζί και η «Cyprus Weekly»). Συνεχίζει να προσφέρει τα περιοδικά «Όμικρον», «Χρυσές Συνταγές» (Χρύσω Λέφου), «ΤVΜανία» (Κωνσταντίνος Χάμπαλης), εκδίδει τα περιοδικά «Τι να μαγειρέψω», «taste» και τον οδηγό πόλης «Go» (Πιερής Παναγή στα δύο τελευταία), όπως και περιοδικά με διάφορα άλλα θέματα, σε συνεργασία με διάφορους εκδοτικούς οίκους. Εξέδωσε τη μαγειρική της Νίνας Θεοχαρίδου, «Καλεσμένοι στο σπίτι» και εμπλούτισε έτσι περισσότερο τη Βιβλιοθήκη Γεύσης, ενώ αναπαρήγαγε βιβλία, όπως «Το ψωμί της Κύπρου» (Φλωρεντία Κυθραιώτου),  το ημερολόγιο της Τούλας Λιασή (15.7.1974 – 29.8.1975), «Τετράδιον Αναμνήσεων» (με Γ. Τ.Π.), «Τα επώνυμα των Ελλήνων της Κύπρου» του Γιώργου Χατζηκωστή (2018). Τον Αύγουστο του 2019, η «Goal» κυκλοφόρησε περιοδικό για το πρωτάθλημα. Σήμερα ο Οργανισμός δραστηριοποιείται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και εμφανίζεται στο διαδίκτυο με τις εξής ιστοσελίδες: www.philenews.com, www.insider.com.cy, www.goal.com.cy, www.kariera.com.cy, www.like.com.cy, www.downtown.com.cy, www.syntheseis.com, www.xrysessyntages.com, www.cyprus-is.com, www.incyprus.com. Το μηνιαίο περιοδικό «Forbes», η κυπριακή εκδοχή (συνεργασία με Κάπιταλ.gr, αρχισυντάκτης Αντώνης Αντωνίου), κυκλοφορεί εναλλάξ με το περιοδικό «Insider», και είναι οι τελευταίες εκδοτικές προτάσεις του.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ: «ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ ΚΥΠΡΟΥ»

Ήταν η μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας, οι «Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου», οι οποίοι διεξήχθησαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, στις 11 Νοεμβρίου 2019, από τον «Φιλελεύθερο», σε συνεργασία με το ελληνικό περιοδικό Αθηνόραμα, που καθιέρωσε τον θεσμό. Σε μια φαντασμαγορική βραδιά στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στη Λευκωσία, απονεμήθηκαν τα βραβεία στα εικοσιτέρα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου, από τα 150 και πλέον εστιατόρια τα οποία αξιολογήθηκαν με τα πέρα των 1.600 πιάτων που δοκίμασε εξειδικευμένη ομάδα γευσιγνωστών. Τα πιάτα είχαν βαθμολογηθεί και τα περισσότερα βραβεία κέρδισαν η Λεμεσός και η Πάφος. Ένας θεσμός που θα γίνεται λαμπρύτερος κάθε χρόνο.
 
8 Δεκεμβρίου 2019 – 65 χρόνια και μία ημέρα από εκείνη την ημέρα 

Λένε πως τα χρόνια είναι σκόνη στον άνεμο και πως ένας αιώνας στην Ιστορία είναι ένα τίποτα. Λένε ακόμη, επίσης, πως αν έχεις ζήσει μια φορά είναι σαν να μην έζησες ποτέ και, όπως φαίνεται στην Ιστορία του, «Ο Φιλελεύθερος» έζησε πολλές φορές. Αποχαιρέτησε συνάδελφους που έφυγαν από τη ζωή, πήρε συνεντεύξεις από εκατοντάδες, άρθρα, κείμενα, σχολιογραφία, αμέτρητες και οι φωτογραφίες, γενιές δημοσιογράφων διαδέχθηκαν η μια την άλλη, μένοντας αναλλοίωτο στον χρόνο το όνομα που έδωσε ο ιδρυτής και εκδότης, ο πρώτος της γενιάς, Νίκος Χρ. Παττίχης. Αυτό κληροδοτήθηκε στον γιο, Χριστόφορο Ν. Παττίχη, και από αυτόν το κληρονόμησαν οι εγγονοί, Νίκος Χρ. Παττίχης και Μυρτώ Μαρκίδου. Σήμερα «Ο Φιλελεύθερος» μετρά 65 χρόνια και μία ημέρα από τη μέρα εκείνη που πρωτοκρατούσαν στα χέρια τους την εφημερίδα, με τη δασεία στο κεφαλαίο «Ο» να παραμένει η ίδια από τότε, να θυμίζει το μονοτονικό και την Ιστορία του, που πέρασε μέσα και από συμπληγάδες.  

Η εφημερίδα εκδίδεται στα πρότυπα του τελευταίου της σχεδιασμού και έχει περίπου το μέγεθος που είχε στην πρωταρχική της μορφή. Η πολιτική της παραμένει η ίδια: «Ημερήσια εφημερίδα στην υπηρεσία του κυπριακού λαού», γράφει όπως τότε στην προμετωπίδα της ψηλά. Η θεματολογία της μετατοπίζεται στον χρόνο, με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν ο τόπος και ο Κύπριος, άλλοι λαοί. Ο ανοικτός διάλογος που κάνει ο Κύπριος αναγνώστης με την εφημερίδα, μέσω της ανάλογης στήλης, ενισχύει τους δεσμούς, καθώς και με τα σχόλια που γράφουν οι αναγνώστες στην ιστοσελίδα των ειδήσεων, οι οποίες τρέχουν και ανανεώνονται από τους δημοσιογράφους που τις χειρίζονται. Ο καθένας στον ρόλο του, στα θέματα στα οποία είναι εξειδικευμένος, η ατζέντα είναι πάντα πλήρης από ονόματα που έχουν να πλησιαστούν και ζητήματα που οφείλουν να ερευνηθούν.

Σήμερα, λοιπόν, κρατάτε στα χέρια σας την εφημερίδα των 65 χρόνων και μίας ημέρας, από τη μέρα εκείνη όπου πρωτοκυκλοφόρησε και ψιθυριζόταν η παρουσία της ανάμεσα στους τότε Κύπριους, που αγωνίζονταν για την ελευθερία τους. Δεν ελευθερώθηκε ο τόπος, ακόμα, η τουρκική κατοχή βρίσκεται στην πένα των συντακτών, για όλα τα γεγονότα. Το κλείσιμο των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και η μεταβίβαση των λογαριασμών και των άλλων στοιχείων τους στην Ελληνική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 2018, το κλείσιμο του οδοφράγματος Πύλας-Περγάμου στις 9.12.2018, ο θάνατος του Δημήτρη Χριστόφια στις 21.6.2019, η 15η πορεία γυναικών με τις «ροζ φιγούρες» στις 5.10.2019 και εκείνη στις 24.11.2019 για τις γυναίκες-θύματα της Κύπρου, μετά και την αποκάλυψη του θλιβερού θέματος των δολοφονιών γυναικών και δύο κοριτσιών, με την τραγική κατάληξή τους στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό. Η κυπριακή ΑΟΖ και το φυσικό αέριο στη θάλασσα της Κύπρου, οι απειλές από την Τουρκία με εχθρικά πλοία να διεκδικούν μερίδιο και να κλείνουν συμφωνίες για διαχείρισή του. Ειδήσεις, μια ιστορία που δεν σταματά, αλλά συνεχίζεται κάθε μέρα στα δάκτυλα που γράφουν, διορθώνουν, ρετουσάρουν.