Οι εγκλωβισμένοι αριθμούν σήμερα γύρω στους 345 από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. Ανάσα ζωής και ελπίδα συνέχισης έδωσαν νεαρά ζευγάρια από τις ελεύθερες περιοχές που αποφάσισαν να επαναγκατασταθούν στα κατεχόμενα. Ο αριθμός των επαναγκατασταθέντων ανέρχεται στους 335.
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου μιλώντας στο ΚΥΠΕ, λέει ότι στόχος του Γραφείου του είναι η παροχή διευκολύνσεων αλλά και κινήτρων για την όσο το δυνατό πιο ομαλή διαβίωση των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα χωριά τους και συνέχιση της εκεί ενασχόλησης και βίου τους, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η παροχή κινήτρων προς νεαρά ζευγάρια για επανεγκατάστασή τους στα κατεχόμενα χωριά τους.
Στο Ριζοκάρπασο διαβιούν 245 εγκλωβισμένοι, στην Αγία Τριάδα 50, στον Άγιο Ανδρόνικο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, στον Κορμακίτη 45 και 3 στην Καρπάσια. Οι επαναγκατασταθέντες στο Ριζοκάρπασο είναι γύρω στους 50, στην Αγία Τριάδα 10, στον Κορμακίτη 260 και στην Καρπάσια 25.
Δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Φωτίου, «οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους είναι ηλικιωμένοι – ιδιαίτερα στα μαρωνίτικα χωριά, Κορμακίτη και Καρπάσια. Στο Ριζοκάρπασο αν και υπάρχουν ηλικιωμένοι εντούτοις υπάρχουν και νεαρότεροι που είναι τα παιδιά των εγκλωβισμένων της πρώτης γενιάς και τα παιδιά των παιδιών τους, που αυτό δίνει ελπίδα για τη συνέχιση στα κατεχόμενα μέρη μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ο Γκουτέρες θέλει αξιωματούχο Γραμματείας για διαμεσολαβητή
- Στις 30 Ιουνίου στο Κραν Μοντάνα ο Αντόνιο Γκουτέρες
- Ο Γκουτέρες πήγε πρώτα να δώσει «διαπιστευτήρια
Η στήριξη των εγκλωβισμένων από την κυπριακή κυβέρνηση γίνεται με διάφορους τρόπους, σημειώνει ο κ. Φωτίου.
Εδώ και χρόνια μέσω των Ηνωμένων Εθνών, συνεχίζεται η παράδοση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης μια φορά την εβδομάδα για την Καρπασία και μια φορά κάθε δύο εβδομάδες στα μαρωνίτικα χωριά.
Στην Καρπάσια υπάρχει διαθέσιμος ένας νοσηλευτής καθώς και μια νοσηλεύτρια στον Κορμακίτη. «Είναι δύο νοσηλευτές, ένας Ε/κ και μια Κύπρια Μαρωνίτισσα, οι οποίοι είναι μόνιμα εγκατεστημένοι εκεί και η βοήθεια τους είναι καθοριστικής σημασίας. Επισκέπτονται ασθενείς στα σπίτια, και παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η σημασία και η βοήθεια τους διαφάνηκε έντονα όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, έπρεπε να γίνουν εμβολιασμοί», προσθέτει ο Επίτροπος.
Η Κυπριακή Δημοκρατία αποστέλλει τα φάρμακα στα κατεχόμενα ύστερα από τις παραγγελίες των εγκλωβισμένων στον Ερυθρό Σταυρό και τα Ηνωμένα Έθνη τα παραλαμβάνουν και τα κατανέμουν. Γίνονται επίσης ειδικές διευθετήσεις για ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία στις ελεύθερες περιοχές.
Μεγάλης σημασίας, αναφέρει ο κ. Φωτίου, είναι τα στεγαστικά σχέδια που υπάρχουν για τους εγκλωβισμένους.
«Το πρώτο είχε μια διάρκεια τριών χρόνων και ολοκληρώθηκε το 2020. Ήταν για παροχή οικονομικής βοήθειας για επιδιόρθωση και συντήρηση των κατοικιών των εγκλωβισμένων. Το δεύτερο απευθύνεται σε νεαρές οικογένειες, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει ζήτηση. Υπάρχει και το σχέδιο ανακαίνισης κατοικιών για κάποια σπίτια που κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Τούρκων», προσθέτει.
Επίσης, μεγάλη οικονομική στήριξη παρέχεται στους γεωργοκτηνοτρόφους, ένα σχέδιο €950 χιλιάδων που εκπονεί το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας. Στους γεωργοκτηνοτρόφους καταβάλλεται οικονομική βοήθεια ύστερα από την αξιολόγηση σχετικών αιτήσεων τους.
Φάρος γνώσης και αντίστασης είναι τα τρία σχολεία στο Ριζοκάρπασο, το νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο/λύκειο. «Εκεί προσπαθούμε να καλύψουμε ανάγκες όσον αφορά επιδιορθώσεις, συντηρήσεις των κτηρίων καθώς και να παράσχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό. Παραμένουν πάντα τα προβλήματα που έχουμε με τις κατοχικές αρχές που δεν επιτρέπουν κάποια βιβλία να διδάσκονται όπως και ο αποκλεισμός καθηγητών που εγκρίνονται από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας», σημειώνει.
Ο στόχος, συνέχισε, είναι το 2023-24 να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου στον Κορμακίτη.
Όπως αναφέρει ο κ. Φωτίου, ένα μεγάλο έργο που γίνεται στον Κορμακίτη και θα αποπερατωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το γήπεδο που υλοποιείται με δαπάνες 450 χιλιάδων ευρώ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την βοήθεια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού είναι και η δημιουργία ενός γηπέδου φούτσαλ στο σχολείο στο Ριζοκάρπασο, δαπάνης 80 χιλιάδων ευρώ.
Ανακαίνιση έχει γίνει επίσης, στις εκκλησίες στο Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα και στον Κορμακίτη.