Σε υψηλόβαθμο στέλεχος της Γραμματείας θέλει ο Αντόνιο Γκουτέρες να δώσει την ευθύνη της διαμεσολάβησης προκειμένου να επιτευχθεί επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Η πορεία προς την οποία θέλει να κινηθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φάνηκε κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στο νησί ο Μίροσλαβ Γιέτζια. Το κατά πόσο αυτή την αποστολή θα την αναλάβει ο ίδιος ο βοηθός ΓΓ ΟΗΕ ή κάποιος άλλος αξιωματούχος είναι κάτι που θα διαφανεί σύντομα, επεσήμανε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου. 

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο Μ. Μενελάου ανέφερε πως φαίνεται ότι «αυτή τη στιγμή η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι όπως ο ρόλος της διαμεσολάβησης με όλους τους εμπλεκόμενους προς την κατεύθυνση της προετοιμασίας του εδάφους για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών να αναληφθεί από υψηλόβαθμο στέλεχος ης Γραμματείας». Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή «μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε και η επίσκεψη Γιέτζια στην Κύπρο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Όποιος και να είναι ο απεσταλμένος του ΓΓ των ΗΕ…

Ο Μ. Μενελάου ξεκαθάρισε πως «η προσπάθεια δεν είναι για το θεαθήναι» καθώς αποτελεί υποχρέωση του διεθνούς οργανισμού τόσο στην περίπτωση του Κυπριακού όσο και άλλων διεθνών ζητημάτων, να διεξάγει συνεχώς προσπάθεια εντός του πλαισίου των όρων εντολής «προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις» για την αναζωογόνηση της διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης. 

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ξεκάθαρο πως «η εμπλοκή και η διαδικασία που ακολουθείται από πλευράς Ηνωμένων Εθνών καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία περιλαμβάνουν τους όρους εντολής αυτής της διαμεσολάβησης, καταγράφουν τη βάση λύσης του Κυπριακού που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προκλητικός Τσαβούσογλου για Κύπρο και Ελλάδα

Με τον Μενέλαο Μενελάου να υπογραμμίζει πως «οποιαδήποτε εμπλοκή για αναζωογόνηση της διαδικασίας γίνεται εντός αυτού του πλαισίου». Αν και αναγνωρίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν στο Κυπριακό είναι σημαντικό το ότι το μήνυμα που στέλνουν όσοι εμπλέκονται διαμηνύουν προς κάθε ενδιαφερόμενο πως «το πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού είναι αυτό το οποίο προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα και τίποτε άλλο», υπογράμμισε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής. 

Στις δηλώσεις του ο Μενέλαος Μενελάου ήταν αρκούντως ξεκάθαρος πως «οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών καθοδηγούνται και έχουν όρους εντολής εκείνους που καθορίζονται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών». Κάτι που φαίνεται να καθησυχάζει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι το άτομο που θα αναλάβει αυτό το καθήκον θα καθορίζεται από το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος (μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ) ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μίροσλαβ Γιέντζια με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν έγινε συζήτηση όσον αφορά τον κατάλογο ατόμων, τα οποία ενδεχομένως να αξιολογεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι εφόσον πρόκειται για αξιωματούχο της Γραμματείας του ΟΗΕ, αυτός δεσμεύεται αυτόματα από τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ακόμα να παραληφθούν οι προτάσεις 

Οι προτάσεις συνεργασίας του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Ταταρ προς την ε/κ πλευρά, δεν έχουν ακόμη παραληφθεί. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η τ/κ πλευρά φέρεται να έχει ζητήσει όπως η επιστολή του κ. Τατάρ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, στην οποία περιλαμβάνονται οι προτάσεις, παραδοθεί πρώτα στον Αντόνιο Γκουτέρες και μετά επιδοθεί στην ε/κ πλευρά.

Να σημειωθεί ότι ο Ερσίν Τατάρ παρέδωσε σε φάκελο την επιστολή με τις προτάσεις του για συνεργασία σε 4 τομείς, την Παρασκευή στον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Μιροσλάβ Γιέτζια, με τον οποίο είχε συνάντηση στα κατεχόμενα. Ο κ. Τατάρ εξήγησε αργότερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων, λέγοντας ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο για το μεταναστευτικό και την αποναρκοθέτηση της Κύπρου.