Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους τέλος. Καταργείται το SafePass σε χώρους εργασίας, καταστήματα και άλλα υποστατικά κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων, τράπεζες και άλλους χώρους εξυπηρέτησης πολιτών, περιλαμβανομένων των τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας. 

Τα παιδιά, μετά τις διακοπές για το Πάσχα επιστρέφουν στα σχολεία τους με τεστ μια φορά την εβδομάδα ενώ οι μέρες διάρκειας του «Test to Stay», από 7 μειώνονται στις 5. 

Την ίδια ώρα, η αποδέσμευση των κρουσμάτων γίνεται αυτόματα την 7η ημέρα χωρίς την υποχρέωση για διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης με αρνητικό αποτέλεσμα, ενώ το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αδειάσει τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ο υπουργός θα έχει συνάντηση αύριο με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων προκειμένου να τους ενημερώσει ότι θα σταματήσει η μεταφορά θετικών στον ιό ασθενών από τα νοσοκομεία τους στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Το υπουργείο Υγείας, όπως πληροφορούμαστε, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση με στόχο να ελευθερωθούν κλίνες στα δημόσια νοσηλευτήρια και να εμπλακεί στην προσπάθεια για διαχείριση των ασθενών με κορωνοϊό και ο ιδιωτικός τομέας. Βεβαίως, το κατά πόσον η πρόταση αυτή θα γίνει αποδεκτή ή όχι από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια παραμένει άγνωστο, αφού η πρακτική της αποστολής όλων των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία του δημόσιου ακολουθείται από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.  

Ο υπουργός Υγείας πάντως, μεταβαίνει σήμερα στο Προεδρικό με μακρύ κατάλογο εισηγήσεων στον οποίο περιλαμβάνεται η αναπροσαρμογή αρκετών μέτρων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εφαρμογή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», επιστήμονες και υπουργός Υγείας συμφώνησαν να εισηγηθούν: 

Την αυτόματη αποδέσμευση των θετικών στον ιό ατόμων κατά την 7η ημέρα της απομόνωσης τους χωρίς την υποχρέωση για διενέργεια τεστ, εκτός εάν, εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα. 

Την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. 

Την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας τους.

Την κατάργηση της τηλεργασίας (25%) σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Σε ό,τι αφορά το SafePass, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», υπουργός Υγείας και επιστήμονες συμφώνησαν: 

> Την κατάργηση του σε χώρους εργασίας. 

> Την κατάργηση του σε χώρους όπου συναθροίζονται λιγότερα από 50 άτομα, δηλαδή σε υποστατικά κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων, με την άρση της απαγόρευσης να επηρεάζει και όλα τα μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου. 

> Την κατάργηση του σε τράπεζες, επιχειρήσεις εξυπηρέτησης του κοινού περιλαμβανομένων των τμημάτων του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, τις λαϊκές αγορές, τα παζαράκια και τα λαϊκά πανηγύρια. 

> Για το πρόγραμμα «Test to Stay» υπουργός Υγείας και ΣΕΕ εκτός από τη μείωση του χρόνου διάρκειας του αποφάσισαν και την επέκταση του σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες. Δηλαδή, με το πρωινό αρνητικό αποτέλεσμα τα παιδιά θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας. 

Επίσης, και σε ό,τι αφορά και πάλι την εκπαίδευση, αποφασίστηκε ότι με την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία τους μετά τις διακοπές για το Πάσχα, δηλαδή στις 2 Μαΐου, ο αριθμός των τεστ στους οποίους θα υποβάλλονται τα παιδιά ανά εβδομάδα θα μειωθεί και συγκεκριμένα οι μαθητές θα υποβάλλονται σε εξέταση μόνο μια φορά την εβδομάδα. Την πρώτη ημέρα επιστροφής τους πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ 48 ωρών.   

Περαιτέρω, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθεί πρόταση για άρση της απαγόρευσης των επισκέψεων στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι συγγενείς των ασθενών θα μπορούν να τους επισκέπτονται παρουσιάζοντας αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου της ίδιας ημέρας, ένα άτομο ανά επίσκεψη. 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Υγείας με τους επιστήμονες, έγινε ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ωστόσο αν και οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα, αποφασίστηκε ότι αρκετά από τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ επιβάλλεται να εξορθολογιστούν και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της πανδημίας χωρίς να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και την κοινωνική δραστηριότητα. Κάποια από τα μέλη της ΣΕΕ εξέφρασαν και χθες την άποψη ότι τα μέτρα που σήμερα βρίσκονται σε ισχύ, πέραν πολύ λίγων εξαιρέσεων δεν βοηθούν στη μείωση της διασποράς του ιού μεταξύ των πολιτών. 

Ενώπιον των μελών της ΣΕΕ είχε τεθεί και εισήγηση για εφαρμογή του προγράμματος «Test to Stay» σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξαιτίας και της παράκλησης γονιών και ιδιοκτητών τέτοιων σταθμών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα παιδιά υποχρεώνονται τώρα σε καραντίνα για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς με τον εντοπισμό θετικών περιστατικών, κλείνουν ολόκληρα τα τμήματα. Η εισήγηση αυτή, ωστόσο, απερρίφθη από κάποιους επιστήμονες οι οποίοι υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα τεστ που διενεργούνται καθημερινά, ενώ ο στόχος όλων είναι η μείωση τους.

Τα όσα συμφωνήθηκαν χθες θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα για τελικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επιστημόνων και υπουργού, ημερομηνία έναρξης της ισχύος των νέων αποφάσεων, εάν τελικά εγκριθούν θα είναι η 11η Απριλίου.  

Στο μεταξύ, στις προθέσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η κατάργηση της υποχρέωσης των ταξιδιωτών για συμπλήρωση του «Cyprus Flight Pass» και η σχετική απόφαση ενδεχομένως να ληφθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν πρότασης του αρμόδιου υπουργού. 

Με τη συμμετοχή της Αστυνομίας η χθεσινή σύσκεψη 

Με την παρουσία της Αστυνομίας έληξε χθες η συνάντηση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Τα μέλη της Αστυνομίας ενημέρωσαν χθες τους επιστήμονες για τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε συγκεκριμένος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο οποίος είχε εκτοξεύσει δημόσια απειλές κατά των μελών της ΣΕΕ διενεργώντας ταυτόχρονα και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για τον χώρο για τον οποίο οι πολίτες θα επιθυμούσαν «να τους κρεμάσουν». Το συγκεκριμένο άτομο, έπειτα από τις σχετικές αναρτήσεις του, οι οποίες κράτησαν μερικές ημέρες, κλήθηκε από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία και τελικά κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε ελεύθερος. Στα μέλη της ΣΕΕ τέθηκε το ενδεχόμενο, να προχωρήσουν εάν το επιθυμούν σε ξεχωριστές καταγγελίες εναντίον του. Ο κάθε επιστήμονας θα πράξει κατά βούληση χωρίς η απόφαση του ενός να επηρεάζει τους άλλους. Αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο άτομο, είχε προχωρήσει προχθές μετά την κλήση του από την Αστυνομία, σε νέα ανάρτηση στο διαδίκτυο αναφέροντας ότι το κατά πόσον πρέπει να τιμωρηθούν κάποιοι θα το αποφασίσουν οι αρμόδιες Αρχές.