Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν στα κατεχόμενα οι δηλώσεις του ηγέτη του κόμματος των Γκρίζων Λύκων στην Τουρκία, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Μουσταφά Ακιντζί, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα βαριούς χαρακτηρισμούς κατά του τέως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Με αφορμή τις δηλώσεις Μουσταφά Ακιντζί για τον Ερσίν Τατάρ, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ως πιόνι της Άγκυρας, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιτέθηκε κατά του Ακιντζί. Ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δήλωσε πως δεν του αρμόζει να απαντήσει στον πρόεδρο του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης με το ίδιο ύφος, σημειώνοντας πως δεν εκφράζει πολιτικές θέσεις αλλά ύβρεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Avrupa, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΓΤΠ ο Τουρκοκύπριος τέως ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι δεν αρμόζει στον ίδιο να απαντήσει στο ίδιο ύφος που χρησιμοποίησε για το άτομό του ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, χαρακτήρισε τον Ακιντζί «ηλίθιο» που «μιλάει με το στόμα της ΕΟΚΑ», επειδή υποστήριξε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ «θα είναι παπαγάλος της Άγκυρας στη Γενεύη».  

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ακιντζί σημείωσε:

«Αν έβγαινε από το στόμα του μια άποψη, έστω και αν δεν συμφωνούσαμε, αυτή θα μπορούσε ίσως να ήταν βάση για συζήτηση. Όμως, όποτε ανοίξει το στόμα του, δεν βγαίνει τίποτε άλλο εκτός από ύβρεις. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν είναι μόνο εναντίον του ατόμου μου. Επιτίθεται με ύβρεις εναντίον όλων σχεδόν που έθεσε στο στόχαστρό του, εκτός από το άτομο που δηλώνει υποταγή αυτή τη στιγμή. Φυσικά είναι στη μνήμη μας τι έλεγε στο παρελθόν στο άτομο που δηλώνει υποταγή αυτή τη στιγμή. Δεν μας αρμόζει να απαντούμε με το ίδιο ύφος σε μια τέτοια νοοτροπία. Λέω μόνο ‘η κακιά λέξη ανήκει στον κάτοχό της’ και ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μας και τις οργανώσεις μας που έλαβαν θέση κατά αυτής της ντροπής». Σύμφωνα και πάλι με την Avrupa, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), ο δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΗΡ), Κουτρέτ Όζερσαϊ και το Αριστερό Κίνημα, αντέδρασαν κατά των δηλώσεων Μπαχτσελί για τον Τουρκοκύπριο τέως ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή του δήλωση, το CTP επέκρινε τον Μπαχτσελί για τις αναφορές του εναντίον του Ακιντζί και επεσήμανε ότι ο Τούρκος πολιτικός συνεχίζει να επιτίθεται με απρεπή τρόπο στον τουρκοκυπριακό «λαό» και στους «θεσμούς του». Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση Μπαχτσελί ότι το «συνταγματικό δικαστήριο» στα κατεχόμενα «βάζει νερό στον μύλο των Ελληνοκυπρίων» με την απόφασή του σε σχέση με τα μαθήματα Κορανίου, το  CTP αναφέρει ότι ο Μπαχτσελί επιτέθηκε στον Ακιντζί κατά τρόπο που ξεπερνά τα όρια του σεβασμού και των αξιών πολιτικής ηθικής και τον καλεί να σέβεται τον τουρκοκυπριακό «λαό», τους «θεσμούς» του και τους πολιτικούς του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χαρμαντζί αποκάλεσε «φασίστα» και «αγενή» τον Μπαχτσελί υπενθυμίζοντάς του ότι την ώρα που ο ίδιος καθόταν στη θέση του στην Τουρκία, ο Ακιντζί, τον οποίο αποκάλεσε ηλίθιο ΕΟΚΑτζή, υπερασπιζόταν την κοινότητά του και πληγωνόταν στο πόδι. 

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όζερσαϊ επεσήμανε ότι η δήλωση Μπαχτσελί αποτελεί ντροπή και ασέβεια προς τον τουρκοκυπριακό «λαό» και πρόσθεσε ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλλει τους ανθρώπους αυτής της «χώρας» και ειδικά κάποιον που διετέλεσε «πρόεδρος της δημοκρατίας» με τις ψήφους του «λαού», έστω και αν διαφωνεί με τις απόψεις του.  

«Τέτοιες εκφράσεις που περιέχουν ύβρεις είναι έγκλημα, όμως, το σημαντικότερο, αυτές οι εκφράσεις είναι τουλάχιστον ντροπή, είναι και ασέβεια προς τον τουρκοκυπριακό λαό», υποστήριξε.

Τέλος, απευθυνόμενος στον Μπαχτσελί ο εκπρόσωπος του Αριστερού Κινήματος, Ορχάν Ερόνεν, ανέφερε ότι «ουδέποτε θα επιτύχουν οι φασιστικές και κατακτητικές σας πολιτικές» και ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις δείχνουν πιο ξεκάθαρα ποιος είναι εκείνος που προκαλεί την πόλωση». Χαρακτηρίζοντας «απεχθείς και ανάρμοστες» τις δηλώσεις Μπαχτσελί, ο Ερόνεν υποστήριξε ότι βασική πρόθεσή του είναι η προσάρτηση της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου και η παράταση της ζωής του καθεστώτος στην Τουρκία που έφτασε στο τέλος του. 

Σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται αποφασιστικά για την ενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο, ο Ερόνεν είπε ότι πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός στη βούληση των Τουρκοκυπρίων, στους εκπροσώπους αυτής της βούλησης και στον «δημοκρατικό, σύγχρονο, κοσμικό, φιλελεύθερο και ειρηνικό τρόπο ζωής τους».  

Τσελίκ: Καθόλου ευχάριστες οι θέσεις Ακιντζί

Επίθεση κατά του Μουσταφά Ακιντζί εξαπέλυσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσιελίκ, σύμφωνα με το CNN TURK, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του και αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, είπε ότι «η τδβκ θα συνεχίσει από εδώ και πέρα να ενδυναμώσει την ύπαρξη της ως ένα κυρίαρχο κράτος». 

Αναφερόμενος στις προηγούμενες αλλά και στις πρόσφατες δηλώσεις του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τις οποίες χαρακτήρισε άσχημες, ο Τσιελίκ, είπε τα εξής: «Προέβη σε δηλώσεις όσον αφορά στις σχέσεις του κ. Τατάρ με την Άγκυρα οι οποίες δεν ήταν καθόλου ευχάριστες και αξιοσέβαστες. Για να πούμε την αλήθεια, αναμέναμε από τον πρόεδρο της τδβκ ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του χρησιμοποιούσε τέτοια άσχημη ρητορική, μετά που θα έπαιρνε σύνταξη να ακολουθούσε μια ποιο λογική προσέγγιση. Όμως δυστυχώς, η συνταξιοδότηση του δεν τον βοήθησε καθόλου να γίνει περισσότερο σώφρων. 

Κάντε κλικ για να εγγραφείτε στο Newsletter του Philenews