Οι χθεσινές εκλογές της Ελλάδας αποτελούν θρίαμβο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία θα πάει στις 25 Ιουνίου για να κλειδώσει και τυπικά την αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την λαϊκή εντολή για μια δεύτερη θητεία. Ο καταποντισμός του ΣΥΡΙΖΑ και με 20 μονάδες από τον πρώτο, αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόμμα. Στη νέα Βουλή των Ελλήνων θα εισέλθουν πέντε κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση. 

Στο σύνολο της επικράτειας, σε 6.181.760 εγγεγραμμένους, με 64,79% ενσωμάτωση, ψήφισε το 58,87%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών. Η ΝΔ έχει ποσοστό 40,87% και 145 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,09 και 72 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 11,91% και 42 έδρες, το ΚΚΕ 7,05% και 25 έδρες, η Ελληνική Λύση 4,49% και 16 έδρες, η Νίκη με 2,93%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,78% και το ΜέΡΑ25 με 2,48%. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει 39,85% και 158 έδρες.  

Λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος παρά το γεγονός ότι η ΝΔ εξασφάλισε μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων εντούτοις δεν κατάφερε να έχει πλειοψηφία στη Βουλή κάτι που θα επιδιώξει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν χθες βράδυ τα ελλαδικά μέσα ενημέρωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει αμέσως την εντολή που θα του δώσει η Προέδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την δεύτερη κάλπη. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκλογές στην Ελλάδα: Τι ψήφισαν οι νέοι ψηφοφόροι

Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν: Νίκη με 2,9%, Πλεύση Ελευθερίας 2,8% και ΜέΡΑ 2,5%. Και εάν επιβεβαιωθεί στο τελικό αποτέλεσμα θα αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς, καθότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δείχνουν να γυρίζουν σιγά-σιγά στα κόμματα που επιβίωσαν μέσα από λαϊκισμό.  Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής φαίνεται τελικά πως οι ψηφοφόροι κινήθηκαν με λογική αυτοδυναμίας. Γι’ αυτό και δεν υπήρξε –όπως πολλοί εκτιμούσαν – διασπορά της ψήφου στα μικρότερα κόμματα. Επιπρόσθετα σε μια προσωπική μάχη Μητσοτάκης – Τσίπρας φαίνεται ότι οι πολίτες να εμπιστεύονται περισσότερο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. 

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον χθεσινό καταποντισμό δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα. Προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ επικοινώνησε με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο και συνεχάρη για την νίκη του. 

Ζητήματα όπως η τραγωδία στα Τέμπη και οι παρακολουθήσεις δεν ήταν αρκετά για να προκαλέσουν ζημιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έδειξε να πείθει περισσότερο την κοινή γνώμη με τις τοποθετήσεις που έκανε επί του συγκεκριμένου θέματος. Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να εκμεταλλευθεί αυτά τα δύο γεγονότα, εντούτοις η προσέγγισή του δεν έγινε δεκτή από την βάση του ελληνικού εκλογικού σώματος. 

Για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ το χθεσινό αποτέλεσμα μόνο θετικό είναι καθώς ενίσχυσαν το εκλογικό του εκτόπισμα. Ιδιαίτερα σημαντική η επιτυχία για το ΠΑΣΟΚ το οποίο βλέπει επάνοδο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε πως πρόκειται ξεκάθαρα για μία εντολή αυτοδυναμίας. Τόνισε πως ελληνικός λαός «ψήφισε σταθερότητα, συνέπεια, ευημερία». 

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως «σήμερα είναι μία πολύ μεγάλη ημέρα», κάνοντας παράλληλα λόγο για πολύ μεγάλη νίκη. Ο κ. Ανδρουλάκης καταχειροκροτήθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος. 

Στενά παρακολουθούν την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Για μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, κάνει λόγο το Reuters, αμφισβητώντας ωστόσο την κατάκτηση της πλειοψηφίας από το κυβερνών κόμμα. Ανάλογος είναι ο τίτλος του BBC, που μιλά για νίκη της κεντροδεξιάς, όχι όμως και πλειοψηφία.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι oι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα».

Άγγιξε το 80% η συμμετοχή των Ελλήνων εξωτερικού

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε την Κυριακή τα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, μετά και την ενσωμάτωση ψηφοφόρων σε ΗΠΑ και Καναδά.Συγκεκριμένα, επί συνόλου 22.857 εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, ψήφισαν 18.203 και απείχαν 4.654. Ως εκ τούτου το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 79,6%. Ειδικότερα, από τους περίπου 170.000 Έλληνες που ζουν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο τελικά κατάφεραν να εγγράφουν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους 4.876 άτομα. Πρόκειται για τους περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού, όχι μόνο ποσοστιαία αλλά και σε απόλυτο αριθμό, που δήλωσαν ότι θέλουν να ψηφίσουν στο τόπο διαμονής τους.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο Ιωάννης Τσαούσης, «η ψηφοφορία διεξήχθη ομαλά και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και στα 12 εκλογικά τμήματα που δημιουργήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή, η οποία υπολογίζεται στο 80%, αν και ο ακριβής αριθμός αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

Στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679 και στο Μόναχο, με 627 εγγεγραμμένους. Στο καινούργιο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο «τετράγωνο των διπλωματών», προσήλθαν για να ψηφίσουν 568 εκλογείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν.

Ομαλά διεξήχθη η εκλογική διαδικασία και στο Βέλγιο, όπου λειτούργησαν τέσσερα εκλογικά τμήματα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί (ώρα Βελγίου) και έκλεισαν στις 7 μ.μ, ενώ συνολικά υπήρχαν τέσσερα τμήματα: τρία στις Βρυξέλλες-στην Πρεσβεία της Ελλάδας, με 1562 εγγεγραμμένους, ενώ ένα τμήμα με 68 εγγεγραμμένους λειτούργησε στην Αμβέρσα, στα οποία ψήφισαν 1.387 από τους 1.630 εγγεγραμμένους.

Γεύση από εκλογές στην Ελλάδα πήρε χθες και η Γαλλία, με τη μεγάλη πλειονότητα των περίπου χιλίων Ελλήνων που φρόντισαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα του Παρισιού, του Στρασβούργου, της Νίκαιας και της Νάντης, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές με εκτενείς ανταποκρίσεις, άρθρα και αφιερώματα.

Τέλος, 373 Έλληνες πολίτες γράφτηκαν στους εκλογικούς καταλόγους για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους στην Ιταλία, μεταβαίνοντας σε τρία εκλογικά τμήματα, στην πρεσβεία της Ρώμης, την Ελληνική Κοινότητα του Μιλάνου και στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών σπουδών της Βενετίας.

Το exit poll έδωσε νικητή 

Ισχυρό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελική αποτύπωση του κοινού exit poll, που στηρίζεται στο 100% της ενσωμάτωσης των καταγραφών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του exit poll, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι λαμβάνει ποσοστό 37,5%-41,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συγκεντρώνει ποσοστό 23,5%-27,5%.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποτυπώνεται στο 11,5%-12,5% και το ΚΚΕ στο 6,5%-7,5%.

Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,3%-5,3%, το ΜέΡΑ με ποσοστό 2,5%-3,5% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%-3,5%.

Έκπληξη αποτελεί επίσης ότι με βάση τις εκτιμήσεις του exit poll δυναμική καταγράφει και το κόμμα Νίκη, με ποσοστό 2,5%-3,5%.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρούσες εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, με όριο εισόδου στη Βουλή το 3%.