Διατάγματα εποπτείας για 45 περιπτώσεις καταδικασθέντων παιδεραστών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα από τον καιρό της σύστασης της Αρχής Εποπτείας, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται η έκδοση άλλων 15 διαταγμάτων για πρόσωπα που θα αποφυλακιστούν.
 
Αυτό αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ως απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Μιχάλη Γιωργάλλα για το θέμα του χειρισμού ατόμων που αποφυλακίζονται μετά από έκτιση της ποινής τους για υποθέσεις παιδεραστίας.
 
Όπως αναφέρει ο κ. υπουργός, στο πλαίσιο του νόμου που προωθείται στη Βουλή για πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο Γενικός Εισαγγελέας δύναται να υποβάλει αίτηση προς το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την έκδοση διατάγματος παραπομπής σε εποπτεία από την Αρχή, για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει το δικαστήριο, προσώπου το οποίο έχει καταδικασθεί για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά παιδιών εντός του εδάφους της Δημοκρατίας ή στο εξωτερικό και για το οποίο δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα από το ποινικό του μητρώο και το οποίο είτε εκτίει ποινή φυλάκισης είτε έχει αποφυλακιστεί, εντός ενός έτους.
 
 
Επίσης, το Δικαστήριο μπορεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ή κατά την επιβολή ποινής σε καταδικασθέντα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, να διατάξει ως επιπρόσθετη ποινή ή κύρωση, την επιβολή δικαστικής εποπτείας ή την παραπομπή του στην Αρχή Εποπτείας που εγκαθιδρύεται δυνάμει του άρθρου 47 του Νόμου. Επομένως, αναφέρει ο κ. Σαββίδης, το διάταγμα εποπτείας εκδίδεται είτε απευθείας από το Δικαστήριο είτε κατόπιν αίτησης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εναντίον προσώπου που έχει καταδικασθεί για αδικήματα σεξουαλικής φύσης, εφόσον το πρόσωπο αυτό εκτίει ποινή φυλάκισης είτε έχει αποφυλακισθεί εντός ενός έτους από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου και εφόσον κριθεί αναγκαίο για την προστασία παιδιών από τη διάπραξη αδικημάτων σεξουαλικής φύσης.
 
Το τροποποιητικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα, προβλέπει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων/ εξουσιών της Αρχής Εποπτείας, ώστε να μπορεί να επιβάλλει οποιοδήποτε εύλογο μέτρο κρίνει σκόπιμο. Περαιτέρω, περιλαμβάνει πρόνοιες για επιβολή επιπρόσθετων ποινών στους καταδικασθέντες από το Δικαστήριο, όπως την απαγόρευση του εποπτευόμενου να επισκέπτεται το σχολείο του θύματος ή χώρους όπου συχνάζει το θύμα ή άλλα παιδιά, ενώ παρέχει στον Γενικό Εισαγγελέα τη δυνατότητα να καταχωρεί αίτηση στο Δικαστήριο για επιβολή κυρώσεων που καθορίζονται στο Νόμο μετά από εισήγηση της Αρχής ή/και της Αστυνομίας. 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος