Shoah: η ιστορία του Ολοκαυτώματος 
Το μνημειώδες ντοκιμαντέρ Shoah (που στα εβραϊκά σημαίνει «εξολόθρευση») διάρκειας πάνω από 9 ώρες για το οποίο χρειάστηκαν έντεκα χρόνια για να ολοκληρωθεί (1974-1985) προβάλλεται στη Λευκωσία από το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Βερολίνου με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου). Στην Κύπρο η παγκόσμια προβολή του εξαιρετικού ντοκιμαντέρ «Shoah», του σκηνοθέτη Κλοντ Λανζμάν διοργανώνεται από τις πρεσβείες του Ισραήλ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Κύπρο και τον πολιτιστικό οργανισμό Ατλάντις Κάλτσιαρ (Atlantis Culture). Το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την ιστορία του Ολοκαυτώματος μέσω συνεντεύξεων με επιζώντες, μάρτυρες και δράστες, και με βίντεο που γυρίστηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 70 και αρχές της δεκαετίας του 80 στις εμπλεκόμενες χώρες θανάτου. Ο σκηνοθέτης υποστηρίζει ότι «Το έργο Shoah, δεν είναι μια ταινία για την επιβίωση αλλά μια μαρτυρία  θανάτου». Η παράσταση θα τελειώσει γύρω στη 01.00 μετά τα μεσάνυκτα της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου. Η γλώσσα είναι η αρχική (Πολωνικά, Γαλλικά, Εβραϊκά, Αγγλικά) με Αγγλικούς υπότιτλους. Για λόγους ασφαλείας, απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν εγγραφή,  στο τηλ 99678132 ή στο: [email protected].
 
Λευκωσία, Ίδρυμα ΑΡΤος, έναρξη 2.30μ.μ.
  
Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ  
Το ντοκιμαντέρ του Μαντς Μπρίγκερ,  «Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ» (Cold Case Hammarskjöld) το οποίο ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Λουξ το 2019, προβάλλεται στις Βραδιές Ντοκιμαντέρ στη ΣΠΕΛ.  To 1961, ταξιδεύοντας προς το Κονγκό για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σουηδός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Ο Χάμαρσκελντ ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός που θέλησε να αποτρέψει τις δυτικές χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στις πρώην αποικίες τους στην Αφρική. Το ντοκιμαντέρ του Μπρίγκερ  φωτίζει το μυστήριο. 128΄
 
Λευκωσία, Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, 8.30μ.μ., τηλ. 22479600
 
Nτοκιμαντέρ για τις απόδημες Κύπριες  
Σε είκοσι δύο γυναίκες που μεταναστάτευσαν από την Κύπρο στο Μπέρμινγκχαμ της κεντρικής Αγγλίας, εστιάζει το ντοκιμαντέρ Queens of Amathus, με διευθυντή, παραγωγό και συγγραφέα τον Πανίκο Παναγιώτου . Οι γυναίκες αυτές μοιράζονται το δικό τους ταξίδι ζωής και περιγράφουν την ζωή τους και πως ξεπέρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια των πιο κάτω περιόδων. 1. Πριν και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και το εμπόριο των μεταξωτών πλεκτών (λευκαρίτικα). 2. Η περιόδος της ΕΟΚΑ και η ανεξαρτησία – παρουσιάζεται από την Μαρία Ξενίδη. 3. Η περίοδος της τούρκικης εισβολής του 1974 – παρουσιάζεται από τις Ανδρούλλα Αντωνίου και Τζούλι Νεοκλέους.  Η ταινία πραγματεύεται το δίλημμα που αντιμετώπισαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, όπου υπήρχε έντονο το κλίμα της εξέγερσης ενάντια στην Αγγλική διοίκηση του νησιού. Η ιστορική αναφορά συνεχίζεται από την ανεξαρτησία του νησιού μέχρι την τούρκικη εισβολή του 1974.
 
Λευκωσία, Πάνθεον, 6μ.μ. 22675787
 
«Το αριστούργημά μου»
Στην ταινία του Γκαστόν Ντουπρά, ο Αρτούρο είναι ένας γοητευτικός, εκλεπτυσμένος και αρκετά αδίστακτος γκαλερίστας. Έχει τη δική του γκαλερί στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, μια πόλη που τον συναρπάζει. Ο Ρένζο είναι ένας δύστροπος καλλιτέχνης, ένας πικρόχολος ζωγράφος σε σαφή παρακμή. Μισεί οποιαδήποτε μορφή κοινωνικότητας και ζει απομονωμένος σε ένα απεριποίητο σπίτι. Παρόλο που τους δύο άντρες τους συνδέει μια παλιά φιλία, δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα. Οι απόψεις και οι ιδέες τους είναι τόσο αντίθετες, που δημιουργούν συνέχεια μεταξύ τους μεγάλες εντάσεις και συγκρούσεις. Ωστόσο, παρά τις διαφορές αυτές, είναι σπουδαίοι φίλοι. Και αυτή η κωμωδία είναι γι’ αυτή τη φιλία και τις συνέπειές της.
 
Λευκωσία, Cine Studio, 8μ.μ., τηλ. 96420491
 
ΘΕΑΤΡΟ
 
Το έργο του Ντέιβιντ Γκρεγκ «Το παράδειγμα του δόκτορα Κόρτσακ» παρουσιάζεται στο Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, στο πλαίσιο των Δράσεων 2019-2020 «Νέος σε έρημο νησί». Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραούλης. Παραστάσεις: Θέατρο Αποθήκες ΘΟΚ, κάθε Κυριακή 18:00, 77772717. 60’. Μια ωδή στην ανθρωπιά, στο μεγαλείο της προσφοράς και στην ανεξάντλητη δύναμη της αγάπης. Παίζουν: Μικαέλλα Θεοδουλίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αντρέας Μακρής, Τάριελ Μπερίτζε.
 
Την κωμωδία του Κάρλο Γκολντόνι «Ένας υπηρέτης με δύο αφεντικά» ανεβάζει η Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Καυκαρίδου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Σατιρικό Θέατρο, κάθε Σάββατο 20:30 & Κυριακή 18:30 μέχρι 29/2, 22312940, Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο 11/3 20:30, 77777745. 105’. Ανανεωμένη εκδοχή της κλασικής κωμωδίας παρεξηγήσεων του 1745, που μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1950 με φόντο τη Νάπολη και την ιταλική μαφία. Παίζουν: Παναγιώτης Κυριάκου, Μαρία Φιακά, Ανδρέας Ρόζου, Βασίλης Μιχαήλ, Μάριος Δημητρίου, Σπύρος Γεωργίου, Αντρέι Κρουπά, Ζήνα Καυκαρίδου, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Μαρία Ανδρέου, Νικόλας Κουρουζίδης, Εστέλα Τεμπριώτη, Μιχάλης Αναγιωτός.
 
Ο ΘΟΚ παρουσιάζει το έργο του Αυστραλού συγγραφέα Άντριου Μπόβελ «Πράγματα δικά μου, αληθινά», σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Νέα Σκηνή ΘΟΚ, κάθε Παρασκευή-Σάββατο 20.30 & Κυριακή 18.00, 11/3 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 14/3 Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 20/3 Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας, 21/3 Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού, 20.30. 77772717. 130’. Με θέμα τους οικογενειακούς δεσμούς και την αντοχή τους στο χρόνο, το έργο φωτίζει τρυφερές στιγμές, συγκρούσεις, προσωπικές ανησυχίες και αδυναμίες. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Βασίλης Βασιλάκης, Γιώργης Βασιλόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Νιόβη Χαραλάμπους.
 
Το εμβληματικό, αυτοβιογραφικό αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς «Γυάλινος Κόσμος» παρουσιάζει το Θέατρο Ανεμώνα, σε σκηνοθεσία Αντρέα Τηλεμάχου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο Ανεμώνα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο 20:30, Κυριακή 19:00 μέχρι 29/3. 70007721. 120’. Με φόντο τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης, στον αμερικανικό νότο εκτυλίσσεται η ιστορία μιας οικογένειας που την έχει εγκαταλείψει ο πατέρας. Η εξομολογητική δήλωση ενοχής του αφηγητή – γιου για τη ζωή με την ημίτρελη μητέρα του και την εύθραυστη και ψυχικά ασταθή αδελφή του. Παίζουν: Ιωάννα Σιαφκάλη, Άγγελος Αγαθάγγελος, Βάρσια Αδάμου, Νικόλας Πέτρου.
 
Το Θέατρο ΑντίΛογος προτείνει την παράσταση «Πίθηκος – Άνθρωπος», εμπνευσμένη από το εμβληματικό διήγημα του Φραντς Κάφκα «Αναφορά σε μια Ακαδημία», σε επεξεργασία κειμένου, σκηνοθεσία και ερμηνεία Νεοκλή Νεοκλέους. Παραστάσεις: Λευκωσία, Flea Theatre 25/1 20:30, 26/1 19:00. 99251331. 60’. Η ιστορία της ζωής ενός πίθηκου που μεταλλάχτηκε σε  άνθρωπο, η σταδιακή πορεία της εξέλιξης του και η απεγνωσμένη του προσπάθεια να βρει μια διέξοδο για να επιβιώσει.
 
Βασισμένη στην «Κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου είναι η «Λιόλια» από το Memorandum Theatre Group σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Mπρατάκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Δεύτερη Σκηνή Σατιρικού 26/1, 20:30, 96211590. 75’. Μια συγκινητική ιστορία για τα πάθη του έρωτα και τη δύναμη της αγάπης, σε μια παράσταση που συνδέει τους παράφορα ερωτευμένους ήρωες του Χρηστομάνου με το ρεμπέτικο τραγούδι. Παίζουν: Λέα Μαλένη, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Αχτάρ, Κρίστη Χαραλάμπους.
 
Τη βραβευμένη, ανατρεπτική βρετανική κωμωδία των Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σάιερ και Χένρι Σιλντς «Το έργο που πάει λάθος» προτείνει το Θέατρο Ένα. Σκηνοθεσία: Αντρέας Χριστοδουλίδης. Παραστάσεις: Λευκωσία, Θέατρο Ένα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 20:30. 22348203. 90’. Πρόκειται για ένα έργο μέσα σε ένα έργο το οποίο προσπαθούν να ανεβάσουν φιλόδοξοι ερασιτέχνες ηθοποιοί οι οποίοι όμως τα κάνουν θάλασσα. Παίζουν: Σωτήρης Μεστάνας, Γιώργος Τζωρτζής, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Διομήδης Κουφτερός, Βασιλική Ανδρέου, Φανή Σωκράτους, Σάββας Μένοικου, Γιώργος Χριστοδούλου.
 
Ο Πολυχώρος Εστία προτείνει το θρίλερ της Λουσίλ Φλέτσερ «Η νύχτα έχει πολλά μάτια», σε σκηνοθεσία Άγι Παΐκκου. 26/1 19.00, 99588330. 100’. Η νεαρή κληρονόμος και χήρα παντρεύεται έναν μεγαλύτερό της άντρα με ύποπτο παρελθόν, αλλά η απρόσμενη εμφάνιση του εκκεντρικού γείτονα προκαλεί εντάσεις στην ατμόσφαιρα. Παίζουν: Ελεονώρα Σερένα, Ιάκωβος Ιακώβου, Σταματία Γκρέκο, Χρήστος Χρυσάνθου, Δήμας Δημοσθένους, Μαρία Ζίττη, Σκεύος Πολυκάρπου, Νάτια Χαραλάμπους.
 
«Βάφ’ τα μαύρα αλά Κυπριακά». H ξεκαρδιστική κωμωδία των Ρέππα και Παπαθανασίου, προσαρμόζεται στην κυπριακή πραγματικότητα από τη Μαρίνα Φραγκεσκίδου. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκας. Παραστάσεις: Λευκωσία, αμφιθεάτρο ΠΑΣΥΔΥ, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι 2/2, 20:30, 70009093. 100’. Ένας νεκρός μεγαλοεπιχειρηματίας, κληρονόμοι, ένα φέρετρο, μοιραίες γυναίκες και περιουσίες για μοίρασμα σε μια μαύρη φάρσα αλληλοεξόντωσης. Παίζουν: Κώστας Καζάκας, Έλενα Ευσταθίου, Έλενα Χριστοφή, Ζωή Κυπριανού, Μιχάλης Μουστάκας, Εύρος Βασιλείου, Μαρία Παπακώστα, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος και Ειρήνη Σαλάτα.
 
«Συμπέθεροι από το Μπάκιγχαμ» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Λώρη Λοϊζίδη. Κυπριακή έκδοση του έργου «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέπα. Παραστάσεις: Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού 31/1, 1/2, 20:30, 70001910. 90’. Το ερωτικό ειδύλλιο της μοναχοκόρης ενός νεόπλουτου ζεύγους Ελληνοκυπρίων και η σοκαριστική γνωριμία με τους συμπεθέρους. Παίζουν: Λώρης Λοϊζίδης, Φώτης Γεωργίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους, Σοφία Καλλή, Πένυ Φοινίρη, Μαρίνα Βρόντη, Στέλλα Φιλιππίδου, Γιώργος Ευαγόρου και Σαββίνα Γεωργίου.
 
Η Σκηνή 018 του ΘΟΚ προτείνει το έργο του Τηλέμαχου Τσαρδάκα «Το κορίτσι που επιμένει» σε μουσική Διονύση Μπάστα και σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη. Παραστάσεις: Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ κάθε Κυριακή 10:30 μέχρι 15/3, 29/2 Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού 10:30, 7/3 Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου, 10:30. 77772717. 75’. Βασισμένο στο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, ένα τρυφερό έργο μύησης για την ομορφιά αλλά και τις δοκιμασίες ζωής για θεατές όλων των ηλικιών. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου, Στέλιος Καλλιστράτης, Πολυξένη Σάββα, Μυρσίνη Χριστοδούλου.
 
Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού παρουσιάζει το παραμύθι «Αλαντίν: ένας θαυμάσιος, καινούργιος κόσμος» σε μορφή μιούζικαλ για όλη την οικογένεια, σε διασκευή και σκηνοθεσία Παναγιώτη Μπρατάκου. Παραστάσεις: Λευκωσία, Σατιρικό Θέατρο, 26/1 10:30. 22312940. 90’. Παίζουν: Αντώνης Καλογήρου, Ηλίας Ανδρέου, Ειρήνη Ανδρονίκου, Μάρκος Καλλής, Ελένη Ζάντη, Μιχάλης Καζάκης, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Γεωργία Σάββα, Πόλυς Χατζηκώστα, Εστέλα Τεμπριώτη.
 
Οι Αντι-Δρώντες και ο Χορευτικός Όμιλος «Ρύμβος» ανεβάζουν τη μουσική κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «Ποια Ελένη», σε σκηνοθεσία Θεράποντα Θεράποντος. Παραστάσεις: Λευκωσία, Μελίνα Μερκούρη, 30/1, 31/1, 1/2 & 2/2 20:30. 96462213. 90’. Μαλλιοτραβήγματα θεών, ερωτικά παρατράγουδα, παραστρατήματα θνητών και ανίερες συμμαχίες, σε μια παράσταση τραγωδία και παρωδία.