Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η ηλικία των καθυστερημένων φορολογικών οφειλών προς το κράτος.

Τέλος του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, ο κύκλος ζωής των καθυστερημένων εσόδων, δηλαδή η ηλικία των αμέσως απαιτητών φορολογικών οφειλών ήταν πέραν των πέντε χρόνων σε σχέση με 6,5 χρόνια που ήταν το 2021.

Συγκεκριμένα, με βάση την ανάλυση χρέους κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2022 ο μέσος όρος ηλικίας του αμέσως απαιτητού χρέους μειώθηκε στους 62,9 μηνες (περίπου 5,3 έτη).

 Όπως σημειώνει το Τμήμα Φορολογίας, ο συγκεκριμένος δείκτης δεν είναι αντιπροσωπευτικός, λόγω του ότι υπάρχουν μεγάλα ποσά ανείσπρακτων φορολογικών οφειλών που εκκρεμούν για πολλά έτη και τα οποία θεωρούνται από το Τμήμα μη εισπράξιμα.

Όπως αναφέρει το αρμόδιο τμήμα, γίνεται προεργασία για να υποβληθούν στην Τεχνική Επιτροπή Διαγραφών για να διαγραφούν οφειλές για τις οποίες υπάρχουν πολλά εμπόδια ώστε να εισπραχθούν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας, το συνολικό ποσό του αμέσως απαιτητού χρέους πριν τη διενέργεια εισπρακτικών μέτρων κατά το Δεκέμβριο 2022 ήταν €1.79 δισ., συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το Τμήμα Φορολογίας, κατά το τέλος του 2021 η μέση ηλικία του αμέσως απαιτητού χρέους είχε αυξηθεί στους 79 μήνες (περίπου 6,5 έτη) σε σχέση με το 2020.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το ύψος του αμέσου απαιτητού χρέους το 2021, ήταν €1.5 δισ.

Στους 63 μήνες πριν από δύο χρόνια

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση την 31η Δεκεμβρίου του 2020 ο μέσος όρος ηλικίας του αμέσως απαιτητού χρέους ήταν γύρω στους 70 μήνες (περίπου 6 έτη) . Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με το 2019, η ηλικία των οφειλών ήταν  63 μήνες.

Το ποσό του αμέσως απαιτητού χρέους πριν τη διενέργεια εισπρακτικών μέτρων κατά το Δεκέμβριο 2020, ήταν €1.7 δισ. συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, σε σχέση με το €1.1 δισ.  το Δεκέμβριο 2019.

Επικαιροποίηση φορολογικού μητρώου

Σημειώνει πως το Τμήμα Φορολογίας και πέρσι προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες σε μια προσπάθεια επικαιροποίησης του φορολογικού μητρώου.

Κατά το 2022 σημειώθηκε μείωση ύψους 2,3% στο μητρώο άμεσης φορολογίας, η οποία οφείλεται στην εκκαθάριση του μητρώου άμεσης φορολογίας λόγω των μαζικών διαγραφών εταιρειών από τον Έφορο Εταιρειών.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο το μητρώο ΦΠΑ. παρουσίασε αύξηση 3,3% κυρίως προερχόμενη από εγγραφές νομικών προσώπων.