Το κατοχικό καθεστώς επιχειρεί να υιοθετήσει ένα νέο αφήγημα μέσω του οποίου στοχεύει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος είναι, σε συνεννόηση με την Άγκυρα, η προώθηση της θέσης πως είναι οι Ελληνοκύπριοι που προστατεύουν το στάτους κβο σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά που επιδιώκει αλλαγή της παρούσας κατάστασης πραγμάτων. 

Για το κατοχικό καθεστώς, η από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και μη αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής είναι πράξη που ισοδυναμεί με τη διατήρηση του στάτους κβο στο νησί. Επιχειρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να περάσει και τη θέση πως για να μη συνεχιστεί το στάτους κβο θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση ίσων κυριαρχικών δικαιωμάτων στους Τουρκοκυπρίους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την Πέμπτη, με αφορμή τη συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, προκάλεσε την αντίδραση του κατοχικού καθεστώτος. Το γεγονός ότι το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε τις πραγματικότητες σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόχλησε το κατοχικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τον Μπαϊράκ (πηγή ΓΤΠ) το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος επέκρινε την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη συνάντηση Τατάρ – Αλίγιεφ στο Ικόνιο της Τουρκίας. Το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» θεωρεί πως η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της ΚΔ δείχνει «πόσο ενοχλημένο είναι από την αποδοχή της πραγματικότητας, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του νησιού και ότι υπάρχουν δύο κράτη στο νησί». Η τουρκοκυπριακή ηγεσία θεωρεί πως η συνάντηση Αλίγιεφ με Τατάρ είναι ένδειξη από πλευράς του ότι οι Αζέροι θεωρούν πως στο νησί υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίδραση «υπεξ» για Κασουλίδη: «Η ε/κ πλευρά επιμένει στο στάτους κβο»

Περαιτέρω στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Αποκαλύφθηκε για ακόμα μια φορά με αυτή τη δήλωση ότι η ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου ακολουθεί πολιτική προστασίας του στάτους κβο στο νησί και εξαναγκασμού του τουρκοκυπριακού λαού να ζει κάτω από απάνθρωπη απομόνωση. Αυτή είναι μια πολιτική ξεπερασμένη που τολμά να χρησιμοποιεί ακόμα και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως στοιχείο απειλής. Παρά την ελληνική διοίκηση της νότιας Κύπρου που καταφεύγει σε κάθε κακοπροαίρετο μέσο για να μην αφήσει περιθώριο ζωής στον τουρκοκυπριακό λαό, η τδβκ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για να πάρει τη θέση που δικαιούται εντός της διεθνούς κοινότητας, υπερασπιζόμενη την υπόθεσή της μαζί με τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Οι τοποθετήσεις αυτές από πλευράς κατοχικού καθεστώτος δείχνουν ποιες είναι οι επόμενές τους στοχεύσεις στο Κυπριακό. Θέλει να περάσει την άκρως επικίνδυνη θέση πως συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σημαίνει και συνέχιση του στάτους κβο στο νησί. 

Νέες κατηγορίες κατά Άγκυρας 

Ένας πρώην επικεφαλής του λεγόμενου «υπουργείου εξωτερικών», ο Κουντρέτ Οζερσάι τοποθετείται κατά του ρόλου που παίζει η Τουρκία στα κατεχόμενα. Αν και ο ίδιος προσπάθησε στο παρελθόν να κερδίσει την εύνοια της Τουρκίας για να ανέλθει στα ανώτατα δώματα του κατοχικού καθεστώτος, όταν αυτό δεν επιτεύχθηκε άρχισε τις επιθέσεις κατά της Άγκυρας. 

Στις τελευταίες του δηλώσεις (πηγή Κίπρις Ποστασί/ΓΤΠ) ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού υποστήριξε τη θέση ότι η υφιστάμενη Κυβέρνηση της Τουρκίας επιθυμούσε να δει τον Ουνάλ Ουστέλ στο «αξίωμα» του «πρωθυπουργού». Σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί», ο κ. Οζερσάι, ο οποίος πρόσφατα αποχώρησε από τη «βουλή», υπενθύμισε ότι προηγουμένως το κόμμα του είχε προειδοποιήσει ότι «το κοινοβούλιο θα καταστεί ανίκανο». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός ο κίνδυνος σήμερα πλέον έχει γίνει πραγματικότητα.