Επενδύοντας στην πολιτιστική αναγέννηση της πόλης, μέσω έργων και δράσεων που θα αλλάξουν εκ βάθρων την εικόνα της και θα φέρουν τεράστια πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, οι παράγοντες της Λάρνακας εργάζονται πυρετωδώς, για να στήσουν γερές βάσεις για διεκδίκηση του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030. Ήδη, έχει επιλεγεί ο άνθρωπος που θα ηγηθεί της κούρσας διεκδίκησης, ο οποίος διορίστηκε ως Διευθυντής Έργου, από το Δ.Σ. του «Λάρνακα 2030». Πρόκειται τον Σπύρο Πίσυνο, πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, ο οποίος έχει διεθνείς περγαμηνές και συνέβαλε τα μέγιστα, ως καλλιτεχνικός διευθυντής, στην προετοιμασία του φακέλου της Πάφου, που κέρδισε το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017. 

Ο γνωστός μαέστρος, στην πρώτη του συνέντευξη ως διευθυντής του «Λάρνακα 2030», ανέφερε στον «Φ» τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η πόλη, τα success stories άλλων χωρών, καθώς και τη σημασία της ενεργού εμπλοκής όλων των πολιτών στο μεγάλο εγχείρημα. 

«Η Λάρνακα μπορεί να τα καταφέρει και έχει τώρα την ευκαιρία να παίξει μπάλα στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό πρωτάθλημα. Για να αξιοποιήσει αυτή την μοναδική ευκαιρία και να κερδίσει το χρίσμα, θα χρειαστούν ευφάνταστες καινοτόμες ιδέες και θεματικές αιχμής, οι οποίες θα δημιουργούνται και θ’ αναπτύσσονται μέσα από συνέργειες καλλιτεχνών, επιστημόνων, εθελοντών, πολιτιστικών φορέων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων από την Λάρνακα, την Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Η εταιρεία «Λάρνακα 2030», με πρόεδρο τον επιχειρηματία Ντίνο Λευκαρίτη και αντιπρόεδρο τον Δήμαρχο Λάρνακας, έχει δημιουργηθεί για να προωθήσει τη δημιουργία δράσεων και πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες να μην είναι εφήμερα πυροτεχνήματα, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε θεσμούς, αφήνοντας έτσι μια βιώσιμη παρακαταθήκη πέραν του 2030. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται και ένα άλλο σημαντικό κριτήριο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που είναι η αειφορία». 

Η ηγετική ομάδα της διεκδίκησης του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, θα συμπληρωθεί με την πρόσληψη Καλλιτεχνικού Διευθυντή και ενός executive assistant, που θα ασχολείται, μεταξύ άλλων, με ευρωπαϊκά θέματα και προγράμματα χρηματοδότησης. 

«Αυτή η τριμελής ομάδα θα ενεργοποιήσει ομάδες συζητήσεων, για να καταγράψουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λάρνακα, ούτως ώστε να παρουσιάσει ένα ισορροπημένο προγραμματισμό πολλαπλών ταχυτήτων, που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες και θα τους δεσμεύει δημιουργικά. Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο κέρδισε το 2017 η Πάφος, παρά το γεγονός πως επρόκειτο για μια πόλη που θεωρείτο αουτσάιντερ, ήταν επειδή καταφέραμε να συσπειρώσουμε ετερογενείς δυνάμεις, οι οποίες συνεργάστηκαν πολύ στενά και σθεναρά σ’ ένα κοινό στόχο. Όταν το καταφέρεις αυτό, οι δυνατότητες αυξάνονται πολλαπλασιαστικά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Τον ξεγέλασαν πως Πρίγκιπας θα αγοράσει την κάβα του και απέσπασαν €89.000

Ο στόχος του «Λάρνακα 2030» είναι ακόμη κι εάν δεν κερδίσει το χρίσμα η πόλη, να προωθήσει την υλοποίηση σημαντικών έργων, που θα αλλάξουν τις πολιτιστικές της δυνατότητες και θα την τοποθετήσουν στον ευρωπαϊκό χάρτη. Εάν πετύχει να πάρει το χρίσμα, ωστόσο, τότε θα μπορεί να αντλήσει άμεσα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αναβάθμιση υποδομών (σ.σ. η Πάφος άντλησε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ) ενώ θα αποκομίσει και τεράστια τουριστικά οφέλη. 

«Εάν κερδίσει, τότε θα έχουμε ευρωπαϊκού επιπέδου δράσεις, θα ενδυναμωθεί και θα προβληθεί το καλλιτεχνικό προφίλ της Λάρνακας και θα δοθεί η δυνατότητα να ενισχυθεί ο τομέας της δημιουργικής οικονομίας. 

Ένα από τα πιο εμφανή οικονομικά αποτελέσματα είναι η αύξηση του αριθμού των τουριστών. Η μέση αύξηση των διανυκτερεύσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος για μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι 12%. Ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί σε περισσότερο από 25%, όπως έγινε στο Πίλσεν (Τσεχία) το 2015 ή στο Πετς (Ουγγαρία) το 2010. Στο Μονς 2015 (Βέλγιο) και στο Λίβερπουλ 2008 (Ηνωμένο Βασίλειο), εκτιμάται ότι κάθε ευρώ δημόσιου χρήματος που επενδύθηκε στο πρόγραμμα Πολιτιστική Πρωτεύουσα, παρήγαγε 6 ευρώ και 8 ευρώ αντίστοιχα για την τοπική οικονομία. 

Ορισμένες πόλεις, μάλιστα, έχουν χρησιμοποιήσει τον τίτλο για ν’ αναγεννήσουν πρώην βιομηχανικές περιοχές τους, όπως η περιοχή διυλιστηρίων της Λάρνακας και να τις μετατρέψουν σε νέες πολιτιστικές ή δημιουργικές περιοχές. Για παράδειγμα, στο Κόζιτσε 2013 (Σλοβακία), ο ιδιωτικός τομέας και τα τοπικά πανεπιστήμια συνεργάστηκαν για να μεταμορφώσουν τη βιομηχανική πόλη, αναδεικνύοντας το δημιουργικό δυναμικό της».

Το 2030, θα επιλεγούν δύο πόλεις, μία από την Κύπρο και μία από το Βέλγιο, ως Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ο φάκελος της αίτησης των πόλεων που θα υποβάλουν αίτηση θα παρουσιαστεί το 2024 ενώπιον δωδεκαμελούς ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Όποια πόλη επιλεγεί για τον τελικό, θα παρουσιάσει ξανά την υποψηφιότητά της το 2025. Ακολούθως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και θα δοθεί χρονικό περιθώριο τεσσάρων χρόνων για υλοποίηση των έργων. 

«Πιστεύω ακράδαντα στη δυναμική της Λάρνακας, η οποία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί σε πολιτιστικό επίπεδο. Η πόλη έχει αναδείξει τη δυναμική της για την οικονομική της ανάπτυξη και θεωρώ πως η προσπάθεια που θα γίνει, θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη της και σε πολιτιστικό επίπεδο. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί όραμα του δημάρχου Ανδρέα Βύρα και του Προέδρου του Λάρνακα 2030, Ντίνου Λευκαρίτη. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους Λαρνακείς. Το μήνυμα μου προς τους δημότες της Λάρνακας, είναι να πιστέψουμε στην πόλη μας και τις δυνατότητές της. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την πόλη, που θα μπορεί να μείνει για δεκαετίες». 

Πίσω από τις γραμμές

Οι παράγοντες της Λάρνακας, πιστεύουν πως η πολυσχιδής προσωπικότητα και η διεθνής εμπειρία του Σπύρου Πύσινου, θα βοηθήσει τα μέγιστα στην προσπάθεια πολιτιστικής αναβάθμισης της πόλης είτε λάβει, είτε δεν λάβει το χρίσμα το 2030. 

Ο Σπύρος Πύσινος, ο οποίος κατάγεται από τη Μόρφου, σπούδασε βιοφυσική στις ΗΠΑ και εργάστηκε ως ερευνητής στην ακτινολογία στο ΜΙΤ. Στα 32 του χρόνια, επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική και σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στην Βιέννη. Ακολούθως, διηύθυνε σημαντικές συμφωνικές ορχήστρες και όπερες διεθνούς φήμης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Στην Κύπρο επέστρεψε το 2005, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας και ασχολήθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, με θέματα πολιτιστικής διπλωματίας. Το υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας, του απένειμε το 2010 την κορυφαία διάκριση «Ιππότης του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών».