Εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Λάρνακας τα επικίνδυνα κουνούπια Aedes Aegypti, τα οποία υπό προϋποθέσεις, μπορούν να μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες, όπως ο κίτρινος ή ο Δάγκειος πυρετός. 

Σύμφωνα με πληρογορίες από τις τρεις που ήταν την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκαν σε πέντε οι «κόκκινες» περιοχές, αφού εντοπίστηκαν τα συγκεκριμένα κουνούπια και στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας. Οι υπόλοιπες τέσσερις περιοχές είναι ο προσφυγικός συνοικισμός Τσιακκιλερού, η Δρομολαξιά, το Μενεού και το Κίτι.  

Το σχέδιο δράσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών, που μέχρι στιγμής ενημέρωσαν από πόρτα σε πόρτα τους ενοίκους περίπου τριών χιλιάδων σπιτιών στην επαρχία Λάρνακας, θα επεκταθεί και σε αυτές τις περιοχές, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθυσμός των κουνουπιών, που όπως φαίνεται έχει αυξηθεί αρκετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα κλιμάκια των εμπειρογνωμόνων βρέθηκαν χθες Πέμπτη στον προσφυγικό συνοικισμό Τσιακκιλερού και έδωσαν οδηγίες σε κατοίκους για να απομακρύνουν εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών από τις αυλές τους, όπως είναι τα δοχεία με νερό. 

Επί τόπου βρέθηκε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, ο οποίος ανέφερε πως στους κατοίκους δίνονται φυλλάδια με οδηγίες, ενώ παράλληλα τοποθετούνται, σε κάθε περιοχή που οριοθετείται, ωοπαγίδες και εντομοπαγίδες. Παράλληλα, οι λειτουργοί του Υγειονομείου ψεκάζουν με βιολογικά προνυμφοκτόνα. «Με αυτή την εκστρατεία που γίνεται για την καταστροφή των εντόμων εκκόλαψης, καταστρέφεται μεγάλος αριθμός κουνουπιών.  Όπως είδατε, μόνο μέσα σε ένα κουβά υπάρχουν πολλές προνύμφες και νύμφες. Φανταστείτε εάν εκκολάπτονταν αυτά, πόσα κουνούπια θα είχαμε στην περιοχή. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται από σπίτι σε σπίτι, επειδή ο κόσμος αντιλαμβάνεται και από μόνος του τι πρέπει να κάνει για να βοηθήσει σε αυτή την εκστρατεία καταπολέμησης», ανέφερε ο κ. Ηροδότου.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, θεωρούν πιο διαχειρίσιμη την κατάσταση στη Λάρνακα σε σχέση με τη Λεμεσό, όπου εντοπίστηκε το κουνούπι «τίγρης», το οποίο είναι πολύ ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίας. «Το  aedes aegypti, αναπτύσσεται σε κατοικημένες περιοχές όμως τα αυγά του κάτω από πιο χαμηλές θερμοκρασίες, δεν μπορούν να αντέξουν όπως του κουνουπιού που βρίσκεται στην περιοχή της Λεμεσού. Επίσης το κουνούπι που βρίσκεται στην περιοχή της Λεμεσού, έχει εγκατασταθεί σε γειτονικά κράτη».