Ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς προχώρησαν σε δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων για την ενίσχυση της έρευνας για το εμβόλιο και τη θεραπεία του κοροναϊού, στο πλαίσιο της έκκλησης που απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην παγκόσμια κοινότητα να εισφέρει 675 εκατ. δολάρια στη “μάχη” κατά της εξάπλωσης της επιδημίας.

Την έκκληση απηύθυνε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τετάρτη, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των περισσότερων κρουσμάτων του κοροναϊού που επιβεβαιώθηκαν σε ένα 24ωρο. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο ιός έχει προσβάλει περισσότερα από 42.700 άτομα και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.017 ανθρώπους.

Παρά τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων, ο Γκεμπρεγέσιους δήλωσε ότι υπάρχει μια “ευκαιρία” να τεθεί “υπό έλεγχο” η επιδημία, καθώς προς το παρόν είναι μικρός ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εκτός των κινεζικών συνόρων.

Ο ΠΟΥ θέλει να αξιοποιήσει τις εισφορές ύψους 675 εκατ. δολαρίων προκειμένου να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης του κοροναϊού διάρκειας τριών μηνών, με ποσό 60 εκατ. δολαρίων να προορίζεται για τη χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών του Οργανισμού, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν σε χώρες με αδύναμα συστήματα υγείας που είναι ως εκ τούτου περισσότερο εκτεθειμένες στην απειλή.

Μέρος της δωρεάς ύψους 100 εκατ. δολαρίων του Ιδρύματος Γκέιτς, που προορίζεται κυρίως για την ενίσχυση της έρευνας για τη διάγνωση του κοροναϊού και την ανάπτυξη εμβολίου, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την προστασία ευάλωτων πληθυσμών στην Αφρική και τη Νότια Ασία.

“Το σχέδιο αντιμετώπισης (σ.σ. του κοροναϊού) θα πρέπει να εκπονηθεί με βάση τα επιστημονικά στοιχεία, και όχι τον φόβο, και θα πρέπει να στηριχθεί στις δράσεις που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Γκέιτς, Μαρκ Σούζμαν, σε ανακοίνωσή του.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την περασμένη Τρίτη, η Δρ Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του τμήματος Λοιμώξεων του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η επιδημία του κοροναϊού δεν χαρακτηρίζεται πανδημία, ωστόσο ο Οργανισμός στις 30 Ιανουαρίου κήρυξε τη διεθνή κοινότητα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

“Το ποσό των 675 εκατ. δολαρίων είναι μεγάλο, αλλά είναι πολύ μικρότερο από τον ‘λογαριασμό” που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εάν δεν επενδύσουμε τώρα, που υπάρχει η δυνατότητα, στην προετοιμασία μας”, δήλωσε ο Γκεμπρεγέσιους.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 42.700 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό, ενώ 1.017 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τα κρούσματα να έχουν εξαπλωθεί σε σχεδόν 30 χώρες από τον Δεκέμβριο που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στην πόλη Ουχάν της Κίνας, επηρεάζοντας τον τουρισμό και τα ταξίδια. Εταιρείες όπως η McDonald’s, η Starbucks, η IKEA, η Hyundai, η Tesla, η Disney και άλλες έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητές τους στις πληγείσες περιοχές, ενώ πολλά κρουαζιερόπλοια έχουν τεθεί σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων.

Οι αρχές στο Μακάου, που θεωρείται η παγκόσμια πρωτεύουσα του τζόγου, ζήτησαν από τα καζίνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, μετά τον εντοπισμό 10 κρουσμάτων. Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες, μεταξύ τους και οι ΗΠΑ, απαγορεύουν την είσοδο σε επισκέπτες από την Ουχάν, και έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για τα ταξίδια στην Κίνα, ενώ πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους από και προς τη χώρα. Παράλληλα, εκατομμύρια άνθρωποι στην ηπειρωτική Κίνα έχουν τεθεί σε περιορισμό μετά τη λήξη της αργίας για το νέο σεληνιακό έτος στις 25 Ιανουαρίου.

Της Lisette Voytko

Πηγή: Forbes