Τη σύσταση μικτής επιτροπής από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε μελέτη για την Αμμόχωστο προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τού ζητά να παρέμβει και να συμβάλει στη σύσταση της δικοινοτικής επιτροπής ως μέτρο που θα βοηθήσει στις προσπάθειες για επιστροφή και επανεγκατάσταση των νόμιμων ιδιοκτητών της κατεχόμενης πόλης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγράφει τόσο τα γεγονότα και τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην Αμμόχωστο, υπενθυμίζοντας παράλληλα στον Γενικό Γραμματέα τα ψηφίσματα που έχει αποφασίσει ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός για την κατεχόμενη πόλη.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρεται σε μια σειρά από γεγονότα που σημειώθηκαν στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, περιλαμβανομένης και της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Υπογραμμίζει επίσης ότι για εκείνες τις ενέργειες της Τουρκίας υπήρξε αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ΠτΔ στην επιστολή του αναφέρεται συγκεκριμένα στην τοποθέτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα των Βαρωσίων. 
 
 
Σ’ ό,τι αφορά τα τελευταία γεγονότα και το συνέδριο που διοργανώθηκε στην παρουσία αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπογραμμίζει πως ανάλογες ενέργειες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Και επισημαίνει ότι μέσα από τέτοιες ενέργειες της Τουρκίας δημιουργούνται προβλήματα στην επανέναρξη των συνομιλιών. Παράλληλα σημειώνει το γεγονός ότι οι ενέργειες και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για την Αμμόχωστο έρχονται να προστεθούν στις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
 
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταθέτει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ την πρότασή του για σύσταση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για την Αμμόχωστο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από τον Αντόνιο Γκουτέρες να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει ανταπόκριση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά και να γίνει κατορθωτό να συσταθεί η κοινή επιτροπή για την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με τον ΠτΔ, αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος ανάμεσα στις δύο κοινότητες. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πέραν του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έχει αποστείλει επιστολές και προς τους Προέδρους της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και τη Ρωσίας καθώς και τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Προς τους «5» του Συμβουλίου Ασφαλείας απευθύνθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο ΥΠΕΞ ενημέρωσαν την ηγεσία αλλά και τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Απέτυχε προσπάθεια για ψήφισμα 

Στα κατεχόμενα ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε στις προηγούμενες προσπάθειες που είχαν καταβληθεί από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη για να καταγγελθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Σύμφωνα με τον Κουντρέτ Οζερσάι, «η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθει να πάρει ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον μας για το κλειστό Βαρώσι». Αυτό, είπε ο Οζερσάι, εμποδίστηκε «με τις επαφές που κάναμε». 

Σ’ ό,τι αφορά τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα και την απαίτηση να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ο Κουντρέτ Οζερσάι αντέκρουσε τις κατηγορίες υποδεικνύοντας πως «σε εκείνα τα ψηφίσματα υπάρχουν εκφράσεις που καταδικάζουν την ανταλλαγή πρέσβεων ανάμεσα στην Τουρκική Δημοκρατία και την “ΤΔΒΚ” και τη χαρακτηρίζουν παράνομη και αναφέρουν ότι πρέπει να ανακληθεί» (πηγή ΓΤΠ). Απευθυνόμενος στους επικριτές τους κάλεσε να πουν εάν θέλουν «να κλείσει η πρεσβεία της Τουρκίας». 

Αμμοχωστοποίηση των «εκλογών» στα κατεχόμενα 

Ο προεκλογικός στα κατεχόμενα έχει «αμμοχωστοποιηθεί», μετά και το τελευταίο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων. Πέραν της κριτικής που ασκείται από την πλευρά της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, τα κόμματα της λεγόμενης «συγκυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος προβάλλουν όλο και περισσότερο τον στόχο του ανοίγματος της κλειστής περιοχής. 

Ο Ερσίν Τατάρ («πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος) δήλωσε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ο Τατάρ ανέφερε: «Εμείς, ως ‘κυβέρνηση’, είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε το Βαρώσι σε αρμονία και με την Τουρκία. Τη στιγμή που θα εκλεγώ ‘πρόεδρος της δημοκρατίας’ θα στηρίξω αυτή την πολιτική. Η ένωση του κλειστού Βαρωσίου με το ανοικτό Βαρώσι θα εξασφαλίσει ένα σοβαρό οικονομικό κέρδος και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες» (μετάφραση ΓΤΠ).

Εξάλλου ο Ουγουζχάν Χασίπογλου αναφέρθηκε στον στόχο που έχει βάλει η τουρκική πλευρά σ’ ό,τι αφορά τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είπε πως πρώτα πρέπει να αφαιρεθεί από το Βαρώσι το καθεστώς στρατιωτικής περιοχής, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή περιουσίων. Ανέφερε ακόμα ότι σ’ αυτούς που απευθύνθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και ζητούν επιστροφή των περιουσιών τους στην Αμμόχωστο θα τους ζητηθεί να υπογράψουν «φιλικό πρωτόκολλο» και δεν θα υπάρχει άλλη διαφωνία σ’ ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις. 

Και στο βάθος Ερντογάν 

Η τ/κ εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) σε δημοσίευμά της αναφέρεται σε καταγγελίες, ότι πίσω από τις κινήσεις για το Βαρώσι κρύβονται εταιρείες οικοδομών της Τουρκίας. Η εφημερίδα δημοσιεύει ανακοίνωση του κόμματος «Δρόμος Ανεξαρτησίας», στην οποία αναφέρεται πως «διεξάγονται οι προετοιμασίες για να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι για ανάπτυξη κατά τρόπο ώστε να ποτιστούν οι εταιρείες οικοδομών» που στηρίζει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο για την προώθηση πολιτικών που εξυπηρετούν τις τουρκικές οικοδομικές βιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους χρηματοδοτούν το ΑΚΡ.