Το έργο της Αλεξάνδρας Βάγιερσταλλ με τίτλο «A line, a gaze, a horizon» είναι η συμμετοχή της Κύπρου στο 24ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου 2023.

Η παράσταση φιλοξενείται την Τετάρτη 14 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε παρουσιαστεί σε Λεμεσό και Πάφο.

Στο έργο αυτό, η Κυπρογερμανίδα χορογράφος διερευνά, τόσο ως φόρμα όσο και ως περιεχόμενο, την πρόσφατη εμπειρία του να δημιουργείς χορό εν καιρώ κοινωνικού αποκλεισμού.

Επεκτείνει, όμως, τους προβληματισμούς της σε ερωτήματα που αφορούν την ίδια την τέχνη σήμερα, στον διάλογο που δημιουργείται ανάμεσα στη ζωντανή και τη διαμεσολαβημένη τέχνη, την τέχνη αυτή που φτάνει στον θεατή μέσα από τη διαμεσολάβηση μιας οθόνης.

Πώς ένα σώμα υπάρχει ζωντανό μπροστά μας και πώς λειτουργεί όταν αυτό προβάλλεται σε μια οθόνη; Επιπλέον, αν η ζωντανή τέχνη δεν εξοστρακίζεται από τη διαμεσολαβημένη, αλλά η μια εγκιβωτίζει την άλλη, ποιος είναι ο ενδιάμεσος χώρος που αναπτύσσεται;

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Τετάρτη 14 Ιουνίου, 8.30μ.μ. rialto.com.cy 77777745 Διάρκεια: 45’

Συντελεστές

  • Ιδέα, Χορογραφία, κείμενα και φωνή: Αλεξάνδρα Βάγιερσταλλ
  • Χορευτές, κινηματογραφιστές: Ράνια Γλυμίτσα, Αριάννα Μαρκουλίδου, Σάββας Μπαλτζής και η Ταϊβανέζα Γινγκ Γιουν Τσεν
  • Μουσική: Hauschka, Σταύρος Γασπαράτος
  • Τεχνική υποστήριξη: Γιάγκος Χατζηγιάννης

Διοργάνωση: Υφυπουργείο Πολιτισμού (Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού) και Θέατρο Ριάλτο

© Νικόλας Ιορδάνου

H Αλεξάνδρα Βάγιερσταλλ (Alexandra Waierstall) είναι καλλιτέχνις και χορογράφος με καταγωγή από την Κύπρο και έδρα το Ντίσελντορφ. Κατέχει μεταπτυχιακό στη Χορογραφία από το Artez της Ολλανδίας. Έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλά φεστιβάλ και πολιτιστικούς χώρους όπως Musée du Louvre – FIAC (Παρίσι), Sadler’s Wells (Λονδίνο), Dansenshus Oslo (Όσλο), Julidans (Άμστερνταμ), Mousonturm (Φρανκφούρτη), Crossing Festival (Πεκίνο), Fringe Festival (Σαγκάη), International Festival (Σεούλ), Senselab (Μοντρεάλ), Dansenshus Stockholm (Στοκχόλμη), Forum Mundial (Σάο Πάολο), Kunsthalle Mannheim (Μάνχαϊμ), Bauhaus Museum (Ντέσσαου) και αλλού. Απέσπασε βραβεία Ανερχόμενου Καλλιτέχνη (2013, Ντίσελντορφ), υπήρξε φιναλίστ στα Rolex Mentor Protége (2012), Factory Artist (2014-2016, Ντίσελντορφ) και Discovery Artist (2017-2019, Αγγλία). Έχει χορογραφήσει για τις ομάδες χορού Tanzmainz και την Εθνική Ομάδα Χορού της Ουαλίας (National Dance Company of Wales).