Την ιστορία του σερ Νίκολας Γουίντον –του επονομαζόμενου και «Βρετανού Σίντλερ»- που έσωσε 669 παιδιά από τους Ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφηγείται η ταινία του Τζέιμς Χος «One Life», που προβάλλεται από τις 8 μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου στο σινεμά Πάνθεον, στη Λευκωσία.
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο της κόρης του Γουίντον, Μπάρμπαρα, «If It’s Not Impossible…» Ο Άντονι Χόπκινς υποδύεται σε ώριμη ηλικία και ο Τζόνι Φλιν σε νεαρή τον νεαρό άνδρα που ζούσε στο Λονδίνο και μαζί με τον Τρέβορ Τσάντγουικ (τον υποδύεται ο Άλεξ Σαρπ) και την Ντορίν Γουόρινερ (την υποδύεται η Ρομόλα Γκαράι) της Βρετανικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες στην Τσεχοσλοβακία έσωσαν όσο περισσότερα παιδιά μπορούσαν από τα νύχια των ναζί.
Παίζουν ακόμη οι Λίνα Όλιν, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζόναθαν Πράις, Μάρθα Κέλερ.
Ο Νίκι επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες που είχαν εγκαταλείψει τη Γερμανία και την Αυστρία εξαιτίας της ανόδου των Ναζί στην εξουσία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες με ελάχιστο ή καθόλου καταφύγιο και τρόφιμα και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής στη Σουδητία. Αμέσως κατάλαβε ότι ήταν αγώνας με τον χρόνο. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα του πριν κλείσουν τα σύνορα;
Παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισε σημαντικά εμπόδια, οργάνωσε τρένα και πτήσεις για να μεταφέρει αυτά τα παιδιά στην ασφάλεια της Αγγλίας. Η αδυσώπητη αποφασιστικότητα και η ανιδιοτέλεια ενός απλού ανθρώπου, έγιναν πραγματική αιτία έμπνευσης.
Πενήντα χρόνια αργότερα, στο 1988, ο Νίκι ζει στοιχειωμένος από τη μοίρα των παιδιών που δεν κατάφερε να φέρει σε ασφάλεια στην Αγγλία. Κατηγορεί πάντα τον εαυτό του που δεν έκανε περισσότερα, ενώ βιώνει μεγάλη συναισθηματική αναταραχή μετά τον πόλεμο, στοιχειωμένος από τις οδυνηρές αναμνήσεις.
Όμως όταν μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του BBC «That’s Life!», τον καλεί, μια έκπληξη τον περιμένει και αρχίζει να συμβιβάζεται με τις ενοχές και τη θλίψη που κουβαλούσε για πέντε δεκαετίες.
Τα παιδιά του Nicky
Τα παιδιά που σώθηκαν στη Διάσωση της Πράγας αναφέρονται ως «Kinder» ή «Τα παιδιά του Nicky». Ο όρος «Kindertransport» αναφέρεται επίσημα στο πρόγραμμα που διοργάνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Με την πάροδο του χρόνου, ο όρος «kindertransport» έφτασε να καλύπτει στην καθομιλουμένη κάθε διάσωση παιδιών προσφύγων από μέρη που κινδυνεύουν από τον έλεγχο των Ναζί.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 6000 άνθρωποι ζωντανοί σήμερα λόγω της διάσωσης της Πράγας.
- Λευκωσία, Πάνθεον, 8-14 Φεβρουαρίου (εκτός Δευτέρα) 8.30μ.μ. Σαββατοκύριακο: 6μ.μ. & 8.30μ.μ.