Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι το γλέντι και το ξεφάντωνα δεν επιτρέπονται στην παρούσα φάση χαλάρωσης των μέτρων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής(ΠΑΣΙΚΑ) Φάνος Λεβέντης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τα μέλη του Συνδέσμου να λειτουργούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

 Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ με αφορμή την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης μόνο για εξωτερικούς χώρους, ο κ. Λεβέντης είπε ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε και να εφαρμόσουμε με ευλάβεια» τα υγειονομικά πρωτόκολλα των Υπουργείων Εργασίας και Υγείας.
Να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες εστίασης και σε εσωτερικούς είναι προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσουν στην τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων στις 9 Ιουνίου.

Ο κ. Λεβέντης είπε ότι απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Υπουργό Υγείας μεταφέροντας του την έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου της εστίασης για την δημοσιοποίηση ονόματος ταβέρνας στο Πρωτάρα , η οποία δεν επαναλειτούργησε , αλλά βρέθηκαν δυο κρούσματα τα οποία συνδέονται με τον χώρο.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Λεβέντης,  τέτοιες ενέργειες θα αποθαρρύνουν τους επιχειρηματίες να στέλνουν το προσωπικό τους που θα επιστρέψει πίσω στις εργασίες του  για διαγνωστικούς ελέγχους , αφού σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.
 
Είπε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής ζητούν όπως γίνει αποδεκτή η χρήση της μάσκας με πλεξιγκλάς από το προσωπικό της εξυπηρέτησης «και αν είναι αποδεκτή ήδη , καλό θα ήταν να ανακοινωθεί ξεκάθαρα και δημόσια».
 
Ο κ. Λεβέντης είπε επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε παραπληροφόρηση ως προς τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων κάτι που προκάλεσε σύγχυση, όπως είπε, ανάμεσα στον κόσμο.

Είπε ότι στα κέντρα αναψυχής και στους χώρους εστίασης θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα φυσικής και κοινωνικής αποστασιοποίησης σημειώνοντάς ότι οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το γλέντι και το ξεφάντωμα δεν επιτρέπονται στην παρούσα φάση.

«Δεν πρέπει ο κόσμος να επισκέπτεται τα κέντρα διασκέδασης και να ζητά μια μορφή διασκέδασης που δεν επιτρέπεται στην παρούσα φάση», είπε τονίζοντας ότι για τη σωστή τήρηση των μέτρων προστασίας χρειάζεται και η μέγιστη συνεργασία από τους πολίτες.  

Προειδοποίησε επίσης ότι πιθανό πισωγύρισμα θα ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία, εκφράζοντας την ανησυχία του για κάποια περιστατικά απειθαρχίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Θα είναι κρίμα και άδικο για τους λίγους που δεν πειθαρχούν να θυματοποιηθεί ολόκληρη η βιομηχανία», είπε και κάλεσε τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής να επιδείξουν  σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία και την επιφύλαξη του για την επαναλειτουργία των αεροδρομίων και την επίσκεψη τουριστών από ξένες χώρες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ρίσκο. Οι επιπτώσεις από ένα πισωγύρισμα, επανάλαβε, θα είναι τεράστιες, ολέθριες και καταστροφικές για τον κλάδο.

Είπε, επίσης, ότι η Αστυνομία φαίνεται να έχει δώσει μια περίοδο χάριτος προς τα κέντρα αναψυχής, η οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει και να αρχίσει η πιστή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Είπε, επίσης ότι τα μέλη μπορούν να απευθυνθούν στο Σύνδεσμο για να προμηθευτούν ένα μικρό αριθμό μασκών.

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε επίσης και στον οδηγό που εξέδωσε ο Σύνδεσμος για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 σε Κέντρα Αναψυχής.
Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται στους χώρους των εστιατορίων και των μπαρ, ο οδηγός αναφέρει ότι ο μέγιστος αριθμός υπολογίζεται με βάση το εμβαδό του ανοικτού χώρου, ένα άτομο ανά 2m2 εξαιρουμένων των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων στους εσωτερικούς χώρους, ένα άτομο ανά 3m2.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι 10. Συστήνεται η αραίωση τραπεζιών και η φυσική απόσταση μεταξύ τραπεζιών να είναι 2 m., ενώ θα πρέπει να υπάρχει ανάρτηση στην είσοδο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ανάρτηση στις εισόδους οδηγιών για την τήρηση αποστάσεων, την ατομική υγιεινή και τις ορθές διαδικασίες χρήσης ατομικού εξοπλισμού προστασίας και τοποθέτηση σήμανσης στα δάπεδα για διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων τουλάχιστον 2m. εάν και όπου απαιτείται.

Συνίσταται, επίσης, η θερμομέτρηση των πελατών, ενώ προβλέπεται επίσης η παροχή απολυμαντικού μέσου στις εισόδους και εξόδους του χώρου εστίασης, σε χώρους μπουφέ και σερβιρίσματος και ο έλεγχος για χρήση από πελάτες.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ