Στην κορυφή των εκπαιδευτικών σκαρφάλωσε για ακόμη μια φορά η εικαστικός Πόπη Νικολάου, λαμβάνοντας μια νέα διεθνή διάκριση μετά από το Παγκόσμιο Βραβείο Καθηγητή 2019, που έλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτή τη φορά, η κ. Νικολάου διεκδίκησε και αναδείχθηκε ως Καλύτερη Υποδιευθύντρια του Κόσμου (Outstanding Vice Principal of the Year). Πρόκειται για τίτλο που απένειμε ο οργανισμός Global Education Awards 2019 Dubai, ξεχωρίζοντας την Κύπρια καθηγήτρια ανάμεσα σε συναδέλφους της από όλο τον κόσμο.
Όπως σημείωσε στον «Φ» η εκπαιδευτικός Πόπη Νικολάου, στη διάρκεια της αξιολόγησης λαμβάνεται υπόψη το έργο του εκπαιδευτικού. «Το κριτήριο αφορούσε την ειδικότητα του εκάστοτε υποψηφίου. Εκείνο που εξέτασε η διοργάνωση στην περίπτωσή μου, είναι το πώς αξιοποιήθηκε η Τέχνη στον ρόλο της διευθυντικής θέσης. Για παράδειγμα, αν επιβάλεις την τάξη στο σχολείο σου μέσω της Τέχνης. Αν διαχειρίζεσαι και αν ενσωματώνεις τα παιδιά με προβλήματα παραβατικότητας ή άλλα προβλήματα, αξιοποιώντας το μάθημα της Τέχνης».
 
 
Είναι μια σημαντική διάκριση, σημείωσε η κ. Νικολάου, ωστόσο ανέφερε ότι ήταν αδύνατο να μεταβεί στο Ντουμπάι για τη δεξίωση της απονομής, το περασμένο Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019. «Η Τέχνη είναι απαραίτητη. Το σχολείο πρέπει να είναι για όλους τους μαθητές και να μην απευθύνεται μόνο σε εκείνους που τα καταφέρνουν σε κάποια κύρια μαθήματα. Πρέπει να μπορεί να αγκαλιάσει και τα υπόλοιπα παιδιά. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην έκφραση».
 
 
Η Πόπη Νικολάου, έγινε ευρέως γνωστή μετά από το βραβείο Ευρωπαίου πολίτη 2016, που έλαβε μαζί με τους μαθητές της από το Περιφερειακό Λύκειο Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου, για το έργο «Μετανάστες». Ωστόσο, με τα έργα της βρέθηκε πολλές φορές στην επικαιρότητα, ευαισθητοποιώντας το κοινό και τον περασμένο Σεπτέμβριο έλαβε Παγκόσμιο Βραβείο Καθηγητή 2019. Η εικαστικός σπούδασε με υποτροφία στην Κίνα και έκανε το μεταπτυχιακό στην Ινδία. Ξεκίνησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, όπου και παρέμεινε για οκτώ χρόνια. Έπειτα μπήκε στις σχολικές αίθουσες διδασκαλίας, όπου και διδάσκει τα τελευταία 17 χρόνια. Έχει συμμετάσχει σε προσωπικές εκθέσεις στην Ασία και στην Ευρώπη, ενώ έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις και βραβεία για τα έργα που ολοκλήρωσε μαζί με τους μαθητές της.