Όχι μόνο επεδείχθη ενδιαφέρον για εκμετάλλευση του στρατιωτικού νοσοκομείου ΒΜΗ από ιδιώτες αλλά εκπρόσωποι τους ξεναγήθηκαν ήδη στους χώρους του νοσοκομείου τους οποίους και επιθεώρησαν.
 
Όπως πληροφορείται ο «Φ», οι επενδυτές οι οποίοι είναι Κύπριοι που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται, είτε να αναλάβουν οι ίδιοι το νοσοκομείο και να το αξιοποιήσουν όπως αυτοί κρίνουν καλύτερα, είτε να το αναλάβουν και να πουλούν υπηρεσίες στο υπουργείο Άμυνας εξυπηρετώντας στρατιώτες και αξιωματικούς, είτε ακόμη να συνδυάσουν την ιδιωτική αξιοποίηση του νοσοκομείου και παράλληλα να πουλούν υπηρεσίες στην κυβέρνηση.
 
Σημειώνεται, πως για κάποιον που ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο ΓεΣΥ, χωρίς να χρειαστεί να κτίσει εξ υπαρχής νέο κτήριο, το ΒΜΗ είναι ιδανικό.
 
Η επίσκεψη στο ΒΜΗ  πραγματοποιήθηκε προ περίπου δέκα ημερών και όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας κ. Γιώργος Γεωργίου, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν έγινε αναφορά σε αριθμούς, δηλαδή για το πόσα χρήματα γίνεται λόγος.
 
Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας, είναι πως αν τελικά αποφασιστεί η ανάθεση του νοσοκομείου, τότε θα προκηρυχθούν κανονικά προσφορές και όποιος ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το νοσοκομείο, να υποβάλει την πρόταση του προς την κυβέρνηση.
 
Παράλληλα ανέφερε, πως δεν αποκλείεται καταβληθεί προσπάθεια να προσληφθεί ικανοποιητικός αριθμός γιατρών ώστε το νοσοκομείο να μπορεί να λειτουργήσει από το ίδιο το υπουργείο Άμυνας.
 
Το νοσοκομείο ΒΜΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πλήρες νοσοκομείο, επειδή στρατιωτικοί γιατροί οι οποίοι υπηρετούσαν σε αυτό, επέλεξαν να προσχωρήσουν στο ΓεΣΥ. Μια επιλογή θα ήταν να ζητηθεί από το ΓεΣΥ να αναλάβει να εξυπηρετεί και τους κληρωτούς αλλά και τους μόνιμους αξιωματικούς των οποίων οι  ετήσιες εξετάσεις δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.
 
Το ΑΚΕΛ έθεσε ερωτήματα προς την κυβέρνηση όσον αφορά στην πιθανή παραχώρηση και εκμετάλλευση του νέου διώροφου Στρατιωτικού Νοσοκομείου 106 ΣΝΕ (που βρίσκεται στο χώρο BMH) σε ιδιώτες. «Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με νέο πλήγμα στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
 
Σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρονται και τα εξής:
 
Αποκαλύφθηκε ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο AIMIS βρίσκεται σε επαφές με το Υπουργείο Άμυνας για παραχώρηση και εκμετάλλευση του νέου διώροφου Στρατιωτικού Νοσοκομείου 106 ΣΝΕ που βρίσκεται στο χώρο BMH. Αυτό έχει επιβεβαιωθεί από τη διεύθυνση του Αμερικανικού Ινστιτούτου ενώ το Υπουργείο Άμυνας παραδέχεται ότι γίνονται βολιδοσκοπήσεις, αλλά δεν λήφθηκε ακόμα απόφαση.
 
Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με νέο πλήγμα στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας. Το ΑΚΕΛ αναμένει άμεσες και σαφείς απαντήσεις από την κυβέρνηση:
 
-Έχει οποιαδήποτε σκέψη ή απόφαση η κυβέρνηση να παραδώσει το νέο Στρατιωτικό Νοσοκομείο σε ιδιώτες; Και αν ναι, με ποιο σκεπτικό και με ποια διαδικασία προχωρεί σε κάτι τέτοιο;
 
– Μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιοδήποτε τρόπο η παράδοση σε ιδιωτικά χέρια ενός νοσοκομείου που ολοκληρώθηκε πριν πέντε χρόνια και στοίχισε στους Κύπριου πολίτες δύο εκατομμύρια ευρώ;
 
–   Αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση να παραδίδει δημόσια νοσοκομεία στον ιδιωτικό τομέα;
 
Αν κάτι τέτοιο είναι έστω στις σκέψεις της κυβέρνησης, προφανώς δεν έχει καταλάβει τίποτα ούτε από τη δοκιμασία της πανδημίας. Ο τόπος χρειάζεται ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, όχι να παραδίδουμε νοσοκομεία σε ιδιώτες.